Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 7/10
«Παιδιά, να μετρηθούμε»! Την φράση που λέγαμε μικροί όταν χωριζόμασταν σε ομάδες προκειμένου να παίξουμε «διπλό» με την ομάδα της διπλανής τάξης θα κληθούμε να πούμε ξανά σε λίγες ημέρες, καθώς από τις 23 Οκτωβρίου και έως τις 23 Νοεμβρίου- όπως είθισται να γίνεται κάθε δέκα χρόνια- είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η γενική απογραφή του πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η διαφορά με την τελευταία απογραφή του 2011 δεν είναι μόνο ότι θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά (ή μέσω συνέντευξης για τους ηλικιωμένους) αλλά το γεγονός ότι το αποτέλεσμά της αναμένεται να μας εκπλήξει δυσάρεστα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών η επερχόμενη απογραφή θα δώσει 500.000 λιγότερα άτομα από αυτήν πριν από δέκα χρόνια. «Η μείωση θα προκύψει από ένα ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων αρνητικό κατά 300.000 και από ένα ισοζύγιο μετανάστευσης, εισόδων και εξόδων, επίσης αρνητικό κατά 200.000» εκτιμά ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης.
Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 0.88% σε σύγκριση με την απογραφή του 2001, σε 10.816.286 κατοίκους. Αυτή η δημογραφική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, αν τα ποσοστά γονιμότητας παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή σε αυτό το δυσοίωνο σενάριο (το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό) να εκτιμά τη πτώση του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας σε 9,7 εκατομμύρια άτομα έως το 2050.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι χωρίς τη μετανάστευση, ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί σε 9,3 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050, και σε 8,9 εκατ. άτομα με χαμηλότερη γονιμότητα, ενώ το κύριο σενάριο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρει 9,1 εκατομμύριο κατοίκους το 2050.
Τα παραπάνω σενάρια έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία μόλις 12 από τους 51 νομούς της χώρας παρουσίασαν μια μικρή αύξηση πληθυσμού. Ανάμεσά τους οι νομοί Δωδεκανήσων, Χίου, Λέσβου και Σάμου- μια αύξηση η οποία κατά κύριο λόγο προέρχεται από τις προσφυγικές ροές.
Για να έρθουμε στη γειτονιά μας, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011 από το αρχείο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Βριλησσίων ανέρχεται στις 30.232 , ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τον Δήμο Πεντέλης είναι 34.970.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 θα αποτελούνται από 25 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους και από 29 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 30.001 έως 50.000 κατοίκους.
Λέτε η επερχόμενη απογραφή να αποδειχτεί σε διαδικασία-«θρίλερ» για αρκετούς υποψήφιους των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουν έναν λόγο παραπάνω για να φωνάζουν «παιδιά, να μετρηθούμε»!