Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 06/07/2022
Ώρα 3.15 τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι. Δύο αυτοκίνητα κινούνται «σφαίρα» στην οδό Παλαιολόγου, με κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Κηφισιάς. Ξαφνικά, ο οδηγός του ενός, 18χρονών, χάνει τον έλεγχο του οχήματος, ανεβαίνει στη διαχωριστική νησίδα, πέφτει με ταχύτητα πάνω σε δέντρο και ντελαπάρει καταλήγοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το ΙΧ μετατρέπεται σε μια άμορφη μάζα από λαμαρίνες, όπου ο νεαρός ξεψυχά.
Το όνομά του ήταν Παναγιώτης, μοναχοπαίδι μιας οικογένειας του Χαλανδρίου. Όλοι στη γειτονιά του είναι συντετριμμένοι. Μόλις είχε τελειώσει το σχολείο, έδωσε Πανελλήνιες και αυτές τις μέρες θα μάθαινε σε ποια σχολή είχε περάσει. Ήθελε να ακολουθήσει Οικονομικά, στα βήματα του πατέρα, με το αυτοκίνητο του οποίου- κατά διαβολική σύμπτωση- έκανε τη μοιραία διαδρομή. Του άρεσαν πολύ τα αμάξια και ήταν πολύ καλό παιδί, ήσυχο και ευγενικό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο θείος του.
Ο νεαρός, σύμφωνα με τις Αρχές, οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και δίχως ζώνη ασφαλείας, ενώ φαίνεται ότι συμμετείχε σε κόντρα με το όχημά του. Έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως οι λόγοι της τραγωδίας (υπερβολική ταχύτητα, αλκοόλ, ευθύνη άλλου αυτοκινήτου). Το παιδί, σε κάθε περίπτωση, δεν επέστρεψε σπίτι του. Η ειρωνεία είναι ότι, ο 18χρονος, έναν μήνα μόλις πριν, είχε τροχαίο ατύχημα, με τη μητέρα του οδηγό και βαριά τραυματισμένη μέχρι σήμερα (περπατά με πατερίτσες)
Αν η συζήτηση της επόμενης μέρας επικεντρωθεί προσωποποιημένα στην περίπτωση του Παναγιώτη, δύσκολα θα συμβάλλει ώστε να μην υπάρξει άλλος νεκρός στην άσφαλτο και μάλιστα σε τέτοια νεαρή ηλικία. Χωρίς να προσπερνάμε την κακή συμπεριφορά των οδηγών ως κύρια αιτία των τροχαίων, μια σειρά από άλλους παράγοντες εξακολουθούν να υφίστανται. Για παράδειγμα, στην περιοχή της τελευταίας τραγωδίας στο Χαλάνδρι είναι το δεύτερο αυτοκινητιστικό που καταγράφεται μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ακολούθησε άλλο ένα λίγα μέτρα παραπέρα, τρεις μέρες μετά. Μάλιστα, περίοικοι στην οδό Παπανικολή αναφέρουν ότι το σημείο είναι έτσι και αλλιώς πολύ επικίνδυνο και θα έπρεπε να υπάρχει φανάρι.
Όσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις των αρμοδίων στους δρόμους ή τη σήμανση άλλο τόσο γίνεται πιο απαραίτητη η (προληπτική) δράση σε θέματα οδικής ασφάλειας. Ιδίως στο Χαλάνδρι υπάρχουν απτά στοιχεία, εδώ και καιρό, που ηχούν καμπανάκι. Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» τον περασμένο Οκτώβριο ανέδειξε την περιοχή των βορείων προαστίων στη δεύτερη χειρότερη θέση πανελλαδικά, μεταξύ 40 πόλεων, στην κατανάλωση αλκοόλ από οδηγούς!
Ο δραστήριος φορέας και άλλες οργανώσεις έχουν ρίξει σωστά το βάρος στην ευαισθητοποίηση από την ηλικία των σχολείων. Στην ίδια θετική κατεύθυνση κινείται η πρόταση της Περιφέρειας Αττικής να καταστεί η Οδική Παιδεία υποχρεωτική, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ ο Δήμος Χαλανδρίου, μέσα από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, κατέγραψε 70 ώρες εκμάθησης 800 παιδιών της ευρύτερης περιοχής, ηλικίας τεσσάρων έως εννέα χρόνων.
Καλό είναι, λοιπόν -πριν θρηνήσουμε τον επόμενο Παναγιώτη- οδηγοί και μη, αρμόδιοι του τόπου ή όχι να συλλογιστούν τη φράση του οδηγού αγώνων Τάσου Μαρκουίζου, γνωστού ως «Ιαβέρη», ότι το 85% των τροχαίων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί!