Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 08/06/2022.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προκήρυξε, πριν από λίγες εβδομάδες, για δεύτερη φορά μέσα σε 2,5 χρόνια, θέση «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (ΣτΔ). Τον θεσμό προέβλεπε εδώ και χρόνια ο νόμος του «Καλλικράτη» και η διοίκησης της πόλης επιχείρησε να εφαρμόσει ξανά, παρότι η ίδια διαδικασία το φθινόπωρο του 2019 δεν έβαλε «λευκό καπνό».
Άγονη απέβη και η τελευταία ψηφοφορία, τον φετινό Μάιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κοινή υποψηφιότητα των παρατάξεων «Νίκη των Πολιτών», «Νέα Αρχή», «Αλλάζουμε» και «Μία Γενιά Μπροστά», που πρότειναν τον Μάκη Χάρχαρο, έλαβε 16 θετικές προτιμήσεις, ενώ απαιτούνταν άλλες δύο για το ποσοστό των 3/5 του Σώματος. Ο έτερος υποψήφιος, Γιώργος Κόκκας, απέσπασε 10 «ναι», αθροιστικά τρία ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια και ένα το λευκό. Η κοινή υποψηφιότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με τη διοίκηση, πριν από τη διαδικασία αλλά και μετά, καθώς η πρόταση κέρδισε τρεις λιγότερες ψήφους από το άθροισμα δημοτικών συμβούλων των τεσσάρων συνδυασμών.
Συγκριτικά με τη μάχη εντυπώσεων ή επίδειξης δύναμης, λιγότερος χρόνος και μελάνι ξοδεύτηκε για το περιεχόμενο της θέσης. Ένας άνθρωπος που διετέλεσε ΣτΔ, ο Στρατής Γραμματίδης, επί θητείας ξανά της νυν δημοτικής Αρχής, το διάστημα 2011-2014, ανέδειξε τη νομιμότητα της διαδικασίας, αναφέροντας πως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έθεσε λανθασμένους περιορισμούς. Η προκήρυξη, όπως είπε ο ίδιος, «παράτυπα απέκλεισε την υποψηφιότητα πολιτών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως ορίζει ο ισχύων νόμος 3852/10, οι οποίοι δεν πληρούν τις απαιτήσεις του καταργηθέντος.
Αν ξεπεράσουμε τα λάθη που επισημάνθηκαν στο ζήτημα του προσώπου, μπορεί να συμβεί το ίδιο με τον ρόλο που παίζει ο θεσμός; Κατά πόσο και αν θα μπορούσε ο Συμπαραστάτης να ξεφύγει από το ασφυκτικό γραφειοκρατικό (και όχι μόνο) πλαίσιο της Πολιτείας, ανεξάρτητα από τη θέληση ή πρόθεση του προσώπου να βοηθήσει;
Στην ίδια προκήρυξη για τη θέση, δεν αμφισβητείται από κανέναν δημοσίως η διάταξη που προβλέπει ότι ο ΣτΔ έχει βασική του αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής των νόμων. Εάν, όμως, κάποιου εργαζόμενου στον Δήμο λήξει η σύμβαση και απευθυνθεί στον ίδιο, θεωρώντας άδικη την εξέλιξη αυτή, η στάση του θεσμού ποια θα είναι; Πώς θα βοηθήσει το υπάλληλο; Τι θα του προσφέρει; Κάτι περισσότερο από το να τον ενημερώσει ότι αυτό προβλέπουν οι «Γραφές», πως η δημοτική Αρχή κινήθηκε σε νόμιμο πλαίσιο και άρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα;
Αν κάτι μπορούσε να προσφέρει ο θεσμός είναι αυτό που λίγα χρόνια πριν πάλι ο κ. Γραμματίδης αποκάλυπτε: «Κάποιοι αιρετοί στο πρόσωπο του Συμπαραστάτη έβλεπαν έναν ανταγωνιστή που προσπαθούσε να διορθώσει φαινόμενα κακοδιοίκησης, τα οποία ίσως ήθελαν να ικανοποιήσουν οι ίδιοι εν είδει ρουσφετιού ενώ αυτό ήταν αυτονόητο δικαίωμα των δημοτών…». Για τις περιπτώσεις των τελευταίων, ευτυχώς, θα υπάρχει και άλλη κάλπη, των αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2023…