Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 06/04/2022
Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ξεκληρίσει μια ολόκληρη χώρα, ξεριζώνοντας από τον τόπο τους όσους ανθρώπους επέζησαν. Ωστόσο, στις τσέπες των περισσότερων μας, εδώ, υπάρχει ένας άλλος «πόλεμος», που ξέσπασε, βέβαια, πριν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη ανάγκης, μαζί με το κόστος – ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς ρεύματος και τα καύσιμα, τσακίζει εισοδήματα και προσεχώς… κόκαλα.
Τις συνέπειες της ακρίβειας βιώνουν και τα ταμεία των Δήμων. Πέρα από το κόστος της ενέργειας, που έχει αυξηθεί πάνω από 100%, η «ανηφόρα» υλικών, όπως η άσφαλτος υπερβαίνει το 200% (!), επηρεάζοντας έργα που άρχισαν ή σχεδιάζονται. Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι καθημερινές ανάγκες για σχολεία, παιδικούς σταθμούς και δημοτικά κτήρια, αλλά κι οι προμήθειες για τις κοινωνικές δομές, τα παντοπωλεία και συσσίτια.
Απέναντι σε αυτή την ανησυχητική κατάσταση η Πολιτεία απάντησε αρχικά με στήριξη συνολικού ύψους 128 εκατ. ευρώ προς όλους τους δήμους για το κόστος της ενέργειας. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για μια επιπλέον συμπληρωματική δόση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και μισή δόση ΚΑΠ ποσού 14 εκατ. €. Οι αιρετοί αποδέχθηκαν τη βοήθεια, αλλά με τους πρώτους υπολογισμούς, μέσω αυτών των χρημάτων θα πληρωθούν μόνο οι τσουχτεροί λογαριασμοί του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Όπως ανέφερε πριν από λίγες μέρες στην εβδομαδιαία Αμαρυσία ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, απαιτούνται γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, πέραν της λογικής χορήγησης μέτρων «ασπιρίνης για τον καρκίνο», που φαίνεται, δυστυχώς, να κυριαρχεί. Ενδεικτικά, όπως είπε, η μείωση των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και η παράταση αποπληρωμής των υφιστάμενων, η ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, η κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, η απαλλαγή των σχολείων από την καταβολή αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι ορισμένα από τα μέτρα, που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν ληφθεί.
Αντιθέτως, μέσα σε αυτή την «κινούμενη άμμο», η Πολιτεία επέβαλε, εδώ και λίγες εβδομάδες, ένα πρόσθετο μέτρο, το «τέλος ταφής» των απορριμμάτων, μετακυλίοντας ουσιαστικά τις κεντρικές ευθύνες για το θέμα της ανακύκλωσης στους Δήμους και τους δημότες.
Ασφαλώς, πεδίο παρεμβάσεων από πλευράς ενός μεμονωμένου δήμου, υπάρχει στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, ο ηλεκτροφωτισμός υπολογίζεται ότι επηρεάζει κατά 50% το συνολικό κόστος ρεύματος για τους ΟΤΑ. Στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού ήδη λειτουργεί νέο σύστημα εξοικονόμησης με τεχνολογία λαμπτήρων led, ενώ στο Χαλάνδρι εδώ και ένα τετράμηνο εφαρμόζεται η γεωθερμία για τις πισίνες του Αθλητικού Κέντρου «Νίκος Πέρκιζας», μέτρα που μείωσαν την ενεργειακή κατανάλωση στο μισό.
Σε κάθε περίπτωση, κεντρικής ή τοπικής διοίκησης, όπως απέδειξε η εμπειρία των μνημονίων, δεν μπορεί λύση να θεωρείται το -εκτός των άλλων υπαρκτών βαρών- «χαράτσωμα» των πολιτών μέσω φορολόγησης ή τελών για την παροχή υπηρεσιών (το επίπεδο ποικίλλει) που σίγουρα έχουν ήδη πληρώσει. Αυτό θα ήταν, αν παραφράζαμε το σπουδαίο έργο του Ρώσου Ντοστογιέφσκι, τιμωρία… δίχως έγκλημα.