Γράφει ο Μάνος Χρυσός – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο 18/10/22
Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό και συγκεκριμένα με το άνοιγμα των σχολείων το θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και έχει να κάνει, με το αν θα εξασφαλιστούν οι πόροι για την θέρμανση των σχολείων.
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και παρά τις διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια για τη θέρμανση και τον φωτισμό των σχολείων, βλέπουμε τους Δήμους να κάνουν προτροπές για οικονομία.
Διαβάζουμε ανακοινώσεις προς τα σχολεία ζητώντας από τη σχολική κοινότητα να «αφήσει το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα… αλλά και προτροπές για οικονομία ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες λειτουργικών εξόδων των σχολείων.
Μάλιστα κάποιοι Δήμοι σχεδιάζουν να θεσπίσουν ειδική δέσμη επιβράβευσης των σχολικών μονάδων που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για οικονομία, ξεσηκώνοντας όπως είναι φυσικό σφοδρές αντιδράσεις από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων.
Αυτό που με θλίβει είναι ότι έπρεπε να φθάσουμε σε μια ενεργειακή κρίση για να μιλήσουμε για οικονομία και εξασφάλιση πόρων, λες και μέχρι τώρα τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών έφθαναν για να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση και όχι μόνο…
Από την άλλη βλέπουμε η εξοικονόμηση πόρων να έχει να κάνει με το πόσο θα ανάβουμε λιγότερο την θέρμανση και όχι με πιο ουσιαστικές πρακτικές οι οποίες θα εξασφαλίσουν την οικονομία όχι μόνο εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αλλά και στην συνέχεια.
Δεν ακούω καμμιά δημοτική Αρχή να προσεγγίζει πιο ουσιαστικά και άμεσα το θέμα ζητώντας έξτρα κονδύλια, όχι μόνο για να καλυφθούν οι επιβαρυμένοι λογαριασμοί, αλλά για να αντικαταστήσουν όχι σήμερα, όχι αύριο αλλά χθες λέβητες και καυστήρες πολλών δεκαετιών που είναι απίστευτα κοστοβόροι και θα προσέφεραν άμεσα χωρίς υπερβολή οικονομία της τάξης του 20 με 30% χωρίς την παραμικρή υπερβολή.
Για να μη μιλήσουμε για την υπόλοιπη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μιας και αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα.
Βέβαια κάποιοι δημοτικοί άρχοντες έσπευσαν και εκμεταλλευόμενοι προγράμματα έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις και σίγουρα θα αισθάνονται εν μέρει δικαιωμένοι, αλλά είναι σίγουρο ότι κανείς δεν έχει καταφέρει να επέμβει στο σύνολο των σχολείων.
Αντί λοιπόν να κουνάμε το δάκτυλο σε διευθυντές για το πόσο θα ανάβει το καλοριφέρ καλό θα είναι να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει οικονομία και για τον χειμώνα που έρχεται αλλά και για τον επόμενο
Βέβαια οι συγκεκριμένες προτάσεις είμαι σίγουρος ότι έχουν πέσει στο τραπέζι και παλαιότερα αλλά τότε δεν είχαμε ενεργειακή κρίση και το χρήμα περίσσευε…
Δυστυχώς όπως λέει και ο πάνσοφος λαός …των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!