• Άρθρο του Πέτρου Κούκουζα
Πρώην δημοτικού σύμβουλου Αμαρουσίου (περίοδος 2011 – 2023)
Μέλος του συντονιστικού της οργάνωσης ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αμαρουσίου
Τα τελευταία σχολεία που κτίστηκαν στο Μαρούσι ήταν το 5ο λύκειο & το 6ο γυμνάσιο στην περιοχή του Αγίου Θωμά και το 7ο νηπιαγωγείο στην περιοχή της νέας Λέσβου το μακρινό 2000 – 2001!
Μέχρι σήμερα μεσολάβησε η δημιουργία των παραρτημάτων των έξι (6) νηπιαγωγείων κυρίως σε προκατασκευασμένες αίθουσες προδιαγραφών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. (Κτηριακές Υποδομές), με την αναγκαστική, για τη δημοτική αρχή Αμπατζόγλου, εφαρμογή του νόμου του 2016 για την υποχρεωτική δημόσια δίχρονη προσχολική αγωγή.
Μεσολάβησε όμως και η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου της πόλης σε πειραματικό με συνέπεια να στερήσει από την πλειοψηφία των μαθητών/τριών του κέντρου της πόλης τη φοίτηση τους στο σχολείο της γειτονιάς τους και την αναγκαστική μετακίνησή τους σε σχολεία που βρίσκονται έως και τρία χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους. Ουσιαστικά δηλαδή καταργήθηκε ένα σχολείο για τους/τις μαθητές/τριες του δήμου Αμαρουσίου.
Από τα παραπάνω απολογιστικά στοιχεία μόνο ευτυχισμένος δεν μπορεί να νοιώθει ο κ. Αμπατζόγλου, δήμαρχος Αμαρουσίου από το 2019, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι, άντρες και γυναίκες, που όλα αυτά τα χρόνια από το 2007 (δημοτική αρχή Πατούλη) και μετά διαχειρίστηκαν το φάκελο «σχολική στέγη» για την πόλη μας.
Δυστυχώς όμως για την πόλη αντί να παραδεχτούν την αναποτελεσματικότητά τους, επαίρονται πως το έργο τους έχει στεφθεί με επιτυχία!
Και ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη κατασκευής τουλάχιστον επτά σχολείων (του 6ου Λυκείου στα Ανάβρυτα, του 11 δημοτικού και 12ου νηπιαγωγείου στην Κοκκινιά, του 9ου Γυμνασίου και 8ου Λυκείου στην Αγία Φιλοθέη, του 10ου νηπιαγωγείου στους Αγίους Αναργύρους και του 18ου νηπιαγωγείου στα Ανάβρυτα) ΚΑΝΕΝΑ νέο σχολείο δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα κατασκευών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. για το 2024.
Μόνο υποσχέσεις δόθηκαν στον κ. Αμπατζόγλου στη συνάντηση που είχε πριν ένα μήνα περίπου με τη διοίκηση της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., ο οποίος δήλωσε πως : «Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν της πόλη μας σε κτιριακές υποδομές. Βεβαίως, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα.»
Πριν τις εκλογές του 2023 όμως ο κ. Αμπατζόγλου δήλωνε πως το έργο της κατασκευής των 11ου δημοτικού & 12 νηπιαγωγείου θα ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ τώρα μας πληροφορεί πως «έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εφαρμογής με τα τεύχη δημοπράτησης.»
Για το νέο κτίριο του 6ου Λυκείου (από το1996 λειτουργεί στο μεγαλύτερο τμήμα του σε προκατασκευασμένες αίθουσες) η διοίκηση Αμπατζόγλου χρονοτριβεί απίστευτα αφού δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για τη προσωρινή μεταστέγαση του σχολείου σε παρακείμενο χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. απαντώντας στις 10.10.2022, σε ερώτηση του τότε βουλευτή Πάνου Σκουρλέτη, έλεγε πως είχε έτοιμες τις μελέτες και περίμενε την απόφαση του δήμου για την προσωρινή μετεγκατάσταση, ώστε να προχωρήσει στην ένταξη του έργου της κατασκευής στον προγραμματισμό της.
Από τότε ακόμα περιμένει την απόφαση του δήμου για τη προσωρινή μεταστέγαση του σχολείου, ώστε να επικαιροποιήσει τις μελέτες, να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να δημοπρατήσει το έργο.
Για τα σχολεία της Αγίας Φιλοθέης (9ο γυμνάσιο και 8ο λύκειο) η κατάσταση παραμένει βαλτωμένη παρόλο που το 2019 ο κ. Αμπατζόγλου δήλωνε πως βρίσκονται «σε πρώτη προτεραιότητα».
Φανταστείτε να μη ήταν στις προτεραιότητές του…
Στην πόλη μας όμως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη κατασκευής και νηπιαγωγείων τα περισσότερα των οποίων λειτουργούν σε χώρους οι οποίοι δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί. Μετά την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, για τα νήπια των τεσσάρων ετών, έπρεπε η διοίκηση Αμπατζόγλου να έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής νηπιαγωγείων που θα αντικαθιστούσαν αφενός τις προκατασκευασμένες (με προδιαγραφές της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) αίθουσες, αφετέρου θα έδιναν μόνιμες και ποιοτικές λύσεις για τα νήπια πολλών περιοχών της πόλης όπως π.χ. των Εργατικών κατοικιών, των Αναβρύτων, του Νέου Αμαρουσίου, των Αγίων Αναργύρων και του Κέντρου κ.α.
Αντί όμως η διοίκηση Αμπατζόγλου και οι πρόεδροι της δημοτικής επιτροπής Παιδείας (κ. Σαγρής Π. και κα Λέκκα Ελένη) να εργαστούν πάνω σε ένα τέτοιο προγραμματισμό με μέθοδο και χρονοδιάγραμμα, περί άλλα τυρβάζουν.
Έτσι πρόσφατα αναδεικνύεται το πρόβλημα της στέγασης του 18ου νηπιαγωγείου στα Ανάβρυτα όπου ο νέος ιδιοκτήτης του, απειλεί ουσιαστικά με έξωση το νηπιαγωγείο επικαλούμενος τη λήξη της σύμβασης ενοικίασης του οικοπέδου. Ούτε το στοιχειώδες δε προέβλεψαν όταν νοίκιασαν το οικόπεδο για τρία – τέσσερα χρόνια, ούτε αντελήφθησαν την πώληση του οικοπέδου και ας ήταν γνωστός στη διοίκηση ο πρώην ιδιοκτήτης του οικοπέδου (για την ιστορία το οικόπεδο ανήκε στην εταιρία που κατασκεύασε τις προσωρινές εγκαταστάσεις του 18ου νηπιαγωγείου).
Επιτυχημένη η θητεία τους για τη σχολική στέγη το δίχως άλλο!
Αξίζει όμως να θυμηθούμε και την περσινή άρνηση της διοίκησης Αμπατζόγλου να αποδεχτεί την κατασκευή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) στην πόλη μας με πρόσχημα την αδυναμία του δήμου μας να καλύπτει οικονομικά τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του σχολείου μετά την κατασκευή του, παρόλο που θα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο (με μικρές είναι αλήθεια πιστώσεις).
Η αποδοχή της κατασκευής του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. από τον δήμο Κηφισιάς μόνο αισθήματα ντροπής για τη συμπεριφορά του δικού μας δήμου προκάλεσαν.
Η διοίκηση Αμπατζόγλου ας παραδειγματιστεί από τον μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας όμορων δήμων της Βόρειας Αθήνας που εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις είτε από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. είτε από την Περιφέρεια Αττικής και κτίζουν σχολεία, όπως για παράδειγμα το 6ο λύκειο ο δήμος Χαλανδρίου, το 3ο νηπιαγωγείο ο δήμος Γαλατσίου.
Ας ρίξουν μια ματιά στον ιστότοπο της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. οι υπεύθυνοι παιδείας του δήμου, ας διαβάσουν σε ποιους δήμους κατασκευάζονται σχολεία (πολύ λίγα με βάση τις ανάγκες της χώρας είναι αλήθεια) και ας μελαγχολήσουν με τα δικά τους αποτελέσματα.