Επιπλέον αύξηση ύψους 9% στους οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού αποφάσισε η διοίκηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, προκαλώντας νέα πολιτική ένταση κατά τη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, για τις οικίες από 1,59€/τ.μ. που ήταν το 2025, θα ανέβουν στο 1,74€/τ.μ., για τους επαγγελματικούς χώρους, από 5,25€/τ.μ. στα 5,74€/τ.μ., από την εστίαση από 6,25€/τ.μ. στα 6,83€/τ.μ., ενώ για τους αθλητικούς χώρους, από 2€/τ.μ. ανεβαίνει στα 3€/τ.μ.
Η αύξηση αυτή, έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη αύξηση συνολικού ύψους 77% που έγινε στα τέλη του 2025 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθιστώντας την αύξηση που εφαρμόστηκε στην πρώτη διετία της διοίκησης Τομπούλογλου να φτάνει το εντυπωσιακό 93%.

Όπως αιτιολόγησε την σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Τομπούλογλου, η αύξηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της απόκλισης μεταξύ εσόδων και εξόδων για την Καθαριότητα και τον Ηλεκτροφωτισμό, που αγγίζει τις 900.000€. Αιτίες αυτής της απόκλισης, όπως τόνισε, το αυξημένο μισθολογικό κόστος, λόγω των νόμιμων αυξήσεων που παρείχε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, τις πολλές έκτακτες βλάβες, λόγω του γηρασμένου στόλου, αλλά και της αύξησης του κόστους κατανάλωσης του ρεύματος, για το οποίο σημείωσε πως δεν έχει μετρηθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα της τοποθέτησης των LED, η προμήθεια για τα οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση.
«Ο καθένας μπορεί να έχει απόψεις για το πώς φαντάζεται την Καθαριότητα και την ανταποδοτικότητα σε έναν Δήμο. Εμείς εκείνο που έχουμε βασική αρχή μας είναι ότι ο Ηλεκτροφωτισμός και η Καθαριότητα είναι μέλημα της δημοτικής αρχής και δεν την εκχωρούμε σε κανέναν ιδιώτη. Είναι αρχή της “Συμπαράταξης” και του δημάρχου», τόνισε ο κ. Τομπούλογλου.΄
Ανάμεσα στα στοιχεία που προκάλεσαν την ανάγκη αύξησης των τελών είναι και η άνοδος του τέλους αποκομιδής των απορριμμάτων που από 25€/τόνος ανέβηκε στα 35€.
«Δείξαμε ότι εάν θέλουμε να κάνουμε μειώσεις. Εκεί που μπορούμε, το κάναμε, όπως στα τέλη Κοιμητηρίου. Εκεί που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, γιατί το οικονομικό βάρος είναι μεγάλο, πρέπει να ανταπεξέλθουμε με τις σημερινές παραδοχές, καταστάσεις, την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Και η πραγματικότητα μας λέει ότι η κυβέρνηση δεν μας στηρίζει. Έχουμε μεγάλη διαφορά, από αυτά που ξοδεύουμε, με αυτά που μας επιχορηγούν. Οι Δήμοι σε όλη την Αττική και την Επικράτεια, έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τελών. Δεν το κάνουν επειδή τους αρέσει, αλλά γιατί έχουν μια “Δαμόκλειο σπάθη” πάνω τους, που είναι η ανάγκη να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αυτή τη λογική προχωράμε κι εμείς και μπορούμε να πούμε σήμερα με αυτή την εισήγηση για τα τέλη», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Ηλεκτροφωτισμού & Πρασίνου Τάσος Πανόργιας τόνισε πως η δική του εισήγηση για αύξηση ήταν στα 1,90€, ενώ ήταν απόφαση του δημάρχου να μην ανέβουν περισσότερο. «Δεν ξυπνήσαμε μια μέρα και είπαμε θα βάλουμε αυξήσεις. Δυστυχώς, δεν μπορώ, να στείλω την καθαριότητα στα βράχια για το πολιτικό κόστος – που δεν υπάρχει – ή να πάρω τα αποθεματικά της Φιλαδέλφειας, να τα ρίξω στην Καθαριότητα. Είναι αδύνατον. Θα πρέπει το κόστος να μετακινηθεί σε όλους μας από λίγο για να μπορέσει να κινηθεί η Υπηρεσία, που παρέχει μεγάλο έργο. Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια. Είναι όλος ο ηλεκτροφωτισμός, οι μεταφορές, τα κλαδέματα και πολλά άλλα», τόνισε.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο
Των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πολιτών Πολιτεία» Ηλία Τάφα να αναφέρεται στο ποσοστό 18% των ανείσπραχτων οφειλών που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό να ξεπερνά κατά πολύ το 5% που προβλεπόταν σε προηγούμενες χρήσεις. Τόνισε δε πως αυτή η διαφορά του 13% ουσιαστικά ισοδυναμεί με το έλλειμμα που παρουσιάζεται από τη δημοτική Αρχή, ως αιτιολογία για την αύξηση των δημοτικών τελών. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία που, όπως ανέφερε, αποδεικνύουν ότι το μισθολογικό κόστος δεν έχει διαφορά, καθώς επίσης και στοιχεία της ΡΑΕ, αναφορικά με το κόστος ρεύματος, το οποίο, όπως τόνισε, παρέμεινε επίσης περίπου ίδιο.
Απαντώντας σχετικά, ο κ. Κώστας Τομπούλογλου τόνισε πως το αρχικό 5% των ανείσπρακτων οφειλών ήταν μια εκτίμηση, που στην πράξη απεδείχθη πολύ μεγαλύτερη, ενώ ανέφερε και την υποχρέωση για το 2026 παραχώρησης ΜΑΠ, κόστος που αγγίζει τις 200.000€. Επίσης, αναφέρθηκε και στις υπερωρίες που δόθηκαν στους εργαζόμενους, που, όπως ανέφερε, όφειλε η προηγούμενη διοίκηση.
«Προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις δαπάνες εκείνες που δεν έχουν χρησιμότητα για τον Δήμο. Αυτά προσπαθούμε να ορθολογήσουμε. Έχουν γίνει επεμβάσεις στην Καθαριότητα στο μέτρο του δυνατού. Η βελτίωση συνθηκών των εργαζομένων είναι πρώτο μέλημά μας», τόνισε.

Νίκος Σερετάκης: «Συμβιβασμός με τα ψίχουλα:
Για ευρύτερη πολιτική, που συμβαδίζει με την κεντρική κυβέρνηση απέναντι στα συμφέροντα του λαού, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σερετάκης, ο οποίος ανέφερε και τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η ουσία είναι ότι μπροστά μας δεν έχουμε μόνο το γεγονός ότι από τα 8 δις που με βάση τους νόμους που ψήφισαν όλοι αυτοί που κυβερνούν, οι Δήμοι έπρεπε να παίρνουν τα 2,5, αλλά έχουμε έναν κρατικό προϋπολογισμό που βασικό στοιχείο είναι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στην οικονομία του πολέμου. Και στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών εξαμήνων, δημοσιονομικών ελέγχων, ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η πρώτη παράπλευρη απώλεια την έχουμε ήδη στα κοινωνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ΈΣΠΑ, στα οποία δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Σε αυτή την γενική φορομπηξία του Κράτους, οι Δήμοι και οι δημοτικές αρχές των κομμάτων που πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο, τον μονόδρομο της ΕΕ ανταγωνιστικότητας, του κέρδους, παίζουν πρόθυμο ρόλο», ανέφερε αρχικά, καταγγέλλοντας τη γενικότερη στάση της ΚΕΔΕ επί του θέματος και πρόσθεσε:
«Δεν είναι ότι έχουμε μια κινητοποίηση Δήμων και δημοτικών Αρχών που αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, αλλά η λογική συμβιβασμού με τα ψίχουλα και πλάτη στη φοροληστεία. Στην πράξη έχουμε μια νέα σοβαρή αύξηση κατά 9,43% στις οικίες και 9,33% για τα καταστήματα. Μέσα σε τρία χρόνια έχουμε αύξηση που ξεπερνάει το 90% στις οικίες και 60-79% στους επαγγελματικούς χώρους. Με τις φετινές αυξήσεις, προβλέπουμε ότι θα ανέβουμε 15 θέσεις στο… πρωτάθλημα των δημοτικών τελών πανελλαδικά», ανέφερε, ενώ επεσήμανε τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά
«Μιλάμε για το ανταποδοτικό τέλος, που δεν υπάρχει πιο άδικο και αντιλαϊκό. Είναι έμμεση φορολογία της χειρίστης μορφής. Ακουμπάει αυτό που δεν μπορείς να ξεφύγεις. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς φως ή αποκομιδή σκουπιδιών. Πρόκειται για μια χυδαία αντίληψη ότι οι βασικές υπηρεσίες, καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός που είναι όροι για να μην ζούμε σε περασμένους αιώνες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη λογική, του έχεις στην τσέπη»,
Παράλληλα, έψεξε τη στάση και των υπολοίπων παρατάξεων, που πρόσκεινται στην στρατηγική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση.
«Η θέση μας είναι γνωστή. Διεκδικούμε την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την άμεση χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων ως πρώτο βήμα, την ανάγκη να υπάρξει μόνιμο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να μην είναι η χαρά του εργολάβου και της απευθείας ανάθεσης, να καταργηθεί το τέλος ταφής, μηδενικό τιμολόγιο ενέργειας για τους Δήμους και την ανάγκη μιας διαφορετικής διαχείρισης των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες», κατέληξε.

Λύσανδρος Γεωργαμλής: «Οποιαδήποτε αύξηση είναι πάρα πολύ δύσκολη»
Αντίθετος με τις αυξήσεις δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Δημοτών» Λύσανδρος Γεωργαμλής, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:
« Αναγνωρίζω τις οικονομικές δυσκολίες που έχει ο Δήμος, τα προβλήματα που παρουσιάζονται εν καιρώ. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών, ειδικά αυτόν τον καιρό επιβαρύνει τους δημότες μας. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις της διοίκησης. Οποιαδήποτε αύξηση αυτή την εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο κόσμος περνάει δύσκολα με τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την πρόταση. Είμαστε ανοικτοί σε οποιονδήποτε διάλογο να αντιμετωπίσουμε οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζονται στον Δήμο και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες όταν παρουσιάζονται».

Στέφανος Γατσούλης: «Δεν θα αντέξουν οι επιχειρήσεις»
Για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Σύγχρονη Πόλη» Στέφανος Γατσούλης:
«Η αύξηση του κόστους ζωής και η μείωση του τζίρου της αγοράς έχουν φέρει αφενός και τα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους και τους επιχειρηματίες σε πολύ δύσκολη θέση. Η αγορά έχει 30% πτώση φέτος. Η αύξηση του 77% ήταν πολύ μεγάλη. Είχατε καλές στιγμές στην καθαριότητα, αλλά μείναμε σε μερικές καλές στιγμές. Δεν είδαμε τη μεγάλη αλλαγή. Περίμενα μια φιλολαϊκή πολιτική, μια μείωση του συντελεστή και όχι αύξηση. Θα δείτε λουκέτα σε καταστήματα διότι πιέζονται από παντού. Δεν είναι δυνατόν αυτή την εποχή αύξηση δημοτικών τελών. Δεν θα την αντέξουν οι επιχειρήσεις, θα δυσκολευτούν τα νοικοκυριά», τόνισε.

Γιάννης Τζέλης: «Πλήρης αναντιστοιχία με την πραγματικότητα»
Να τεκμηριωθούν τα στοιχεία που δικαιολογούν το 18% της απόκλισης μη εισπραχθέντων οφειλών ζήτησε τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνίας Βήμα», Γιάννης Τζέλης, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την αύξηση των τελών.
«Είναι μια εισήγηση που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία. Η διοίκηση επιλέγει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, τη στιγμή που οι συνδημότες μας ασφυκτιούν από την ακρίβεια, το κόστος στέγασης, τους υπέρογκούς λογαριασμούς. Είναι μια επιλογή πολιτικά άτοπη και κοινωνικά άδικη. Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η δημοτική Αρχή επιλέγει να στείλει έναν ακόμα λογαριασμό στους πολίτες. Καταψηφίζουμε μένοντας δίπλα στην κοινωνία και απέναντι σε κάθε μέτρο που βαθαίνει τις ανισότητες και επιτείνει την ανασφάλεια των συνδημοτών μας».
Γιάννης Τομπούλογλου: «Αναγκαία προσαρμογή, επηρεασμένη από τις συνθήκες»
Ως μια αναγκαία αναπροσαρμογή, που επηρεάστηκε από συγκεκριμένες συνθήκες, χαρακτήρισε την απόφαση ο δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες της θητείας του, κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική Αρχή για τις οφειλές υπερωριών στους εργαζόμενους της καθαριότητας.
Όπως τόνισε, ελήφθη ένα πολιτικό κόστος, να μειωθούν τα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, φτάνοντας πλέον σήμερα, Δεκέμβριο του 2025, όπως ανέφερε, να έχουν καταβληθεί κατά 97% σε όλους τους εργαζόμενους.

«Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση που αν και είναι περιορισμένης έκτασης, είναι ουσιαστική για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Δήμου μας. Τη μικρή αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών κατά 9%. Η απόφαση αυτή είναι άμεση συνέπεια δύο εξωτερικών παραγόντων που επιβαρύνουν συνολικά την αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα», ανέφερε, σημειώνοντας πως αιτίες είναι οι αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και στα τέλη ταφής.
«Ο δικός μας προγραμματισμός, που χτίστηκε με συναίνεση στις αρχές του 2024, καλύπτεται από τα σημερινά τέλη. Όμως, οι εξωτερικές αυτές αυξήσεις δημιουργούν ένα επιπλέον κόστος που κανένας Δήμος σε όλη τη χώρα δεν μπορεί πλέον να το αγνοήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλη η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο», σημείωσε και ανέφερε παραδείγματα άλλων Δήμων, που επίσης προχώρησαν σε αύξηση.
Κοινωνική πολιτική
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση. Πρόκειται για μια αναγκαία προσαρμογή, επηρεασμένη από τις συνθήκες. Η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη δεν μπορεί να μένει μόνο στα τεχνικά δεδομένα. Ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι βαθιά κοινωνικός. Κανείς δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος. Μένουμε δίπλα στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, τα μέλη του ΚΑΠΗ, που στηρίζουμε με προγράμματα, κοινωνικές υπηρεσίες και δομές που αναβαθμίζονται συνεχώς. Σε ΑμεΑ, για τα οποία υλοποιούμε πολιτικές προσβασιμότητας και καθημερινής υποστήριξης. Στις οικογένειες που δοκιμάζονται μέσω των κοινωνικών μας προγραμμάτων, των δομών αλληλεγγύης και της στοχευμένης ανακούφισης. Στη νέα γενιά, την οποία στηρίζουμε με παρεμβάσεις στα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δράσεις Πολιτισμού και δραστηριότητες. Στους απόμαχους της ζωής που πρέπει να αισθάνονται ότι ο Δήμος δεν τους ξεχνά ούτε μία στιγμή. Για όλους αυτούς, είναι απαραίτητο να κρατήσουμε τον Δήμο λειτουργικό, ασφαλή, σύγχρονο και αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Τομπούλογλου υπεραμύνθηκε της επιλογής της δημοτικής Αρχής, επαναλαμβάνοντας πως στο επίκεντρο της πολιτικής παραμένουν οι ευάλωτοι δημότες.
«Η αναπροσαρμογή είναι μικρή, απολύτως στοχευμένη και προκύπτει αποκλειστικά από εξωγενείς πιέσεις. Δεν αλλάζει το κοινωνικό μας πρόσημο, την πολιτική μας επιλογή να στηρίξουμε ισόρροπα την τοπική κοινωνία με έμφαση στους ευάλωτους. Την φιλοσοφία μας ότι ο Δήμος υπάρχει για τον πολίτη και πρώτα από όλα για εκείνον που έχει ανάγκη. Με υπευθυνότητα, διαφάνεια και ευθύνη απέναντι σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση της πόλης μας, προχωρούμε στη μόνη απόφαση που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και βιωσιμότητα των υπηρεσιών μας, χωρίς εκπτώσεις στη στήριξη των ανθρώπων που το έχουν περισσότερο ανάγκη».







































































































