Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το προεκλογικό παζλ στο Μαρούσι, καθώς οι συνδυασμοί, ο ένας μετά τον άλλο, συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτιά τους. Άρα, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να εξετάζουμε αριθμούς και στατιστικές προκειμένου να «διαγνώσουμε», στον βαθμό του εφικτού, ποιος προηγείται και ποιος υπολείπεται στην… κούρσα προς τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Tου Θάνου Σταθόπουλου
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ παρουσιάζει στο σημερινό φύλλο την πρώτη δημοσκόπηση που κάνει τοπική εφημερίδα, τα ευρήματα της οποίας είναι εξόχως ενδιαφέ-
ροντα. Η στήλη, ωστόσο, θα αγνοήσει προς το παρόν τις διαφαινόμενες τάσεις και θα προσπαθήσει να κάνει ορισμένες σκέψεις με βάση τα αποτελέσματα του πρόσφατου παρελθόντος, σε ό,τι αφορά την πλευρά του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ και τον επικεφαλής του Ηλία Γιαννακάκο.
❍ ❍ ❍
Έχουμε και… γράφουμε λοιπόν. Το 2006 ο υποψήφιος δήμαρχος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Αλεξανδρής, έλαβε σχεδόν το 26% των ψήφων, έχοντας απέναντί του, μεταξύ άλλων και τον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ Στάθη Ραγκούση, ο οποίος στηριζόταν από τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο, αποσπώντας την πρώτη Κυριακή των εκλογών περίπου το 15% των ψήφων.
Παράλληλα, ο Κώστας Ρώτας, στο ψηφοδέλτιο του οποίου υπήρχαν και υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κέρδισε το 8% του εκλογικού σώματος. Τέλος, ο Δορύλαος Κλαπάκης, επίσης προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, έλαβε το 5% των ψήφων, στηριζόμενος κυρίως από την ομάδα των λεγόμενων «Σακοραφικών», η οποία είχε λάβει στις δημοτικές εκλογές του 2002 ποσοστό 11%.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερή δύναμη στο Μαρούσι γύρω στο 40%, με εξαίρεση τις βουλευτικές εκλογές του 2004 (έλαβε 37%) και του 2007, ένα χρόνο μετά τις δημοτικές, οπότε και… κατρακύλησε κατά περίπου 7%. Αντιθέτως, στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε και πάλι στο 44%, ενώ και στις τελευταίες μετρήσεις στη Β’ Αθηνών προηγείται της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κατά 8% με 10%.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Μα ότι οι αριθμοί και οι στατιστικές ευνοούν σαφώς τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Γιαννακάκο, ο οποίος ξεκινά από μια βάση τουλάχιστον της τάξεως του 49% (έχει μαζί του τον Στάθη Ραγκούση με το 15%, τον Κώστα Ρώτα με το 8% και φυσικά το 26% του Πάνου Αλεξανδρή). Επίσης, δεν έχει στα… πλευρά του κανένα «αγκάθι» που θα μπορούσε να του στερήσει εκλογικές δυνάμεις, όπως έγινε με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2006.
Την ίδια στιγμή, απέναντί του δεν έχει έναν νέο υποψήφιο δήμαρχο, αλλά τον Γιώργο Πατούλη, που ήδη «μετρά» 4 χρόνια θητείας και άρα, λογικά θα πρέπει να έχει υποστεί κάποια φθορά, όπως συμβαίνει με όλες τις εξουσίες.
Βέβαια, οι εκλογές δεν είναι «παιχνίδι» αριθμητικής και ούτε οι προηγούμενες επιδόσεις εξασφαλίζουν τις επόμενες. Ο κ. Ηλίας Γιαννακάκος ξεκινά σίγουρα από πολύ καλύτερη θέση, σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του «πράσινου στρατοπέδου», σε σύγκριση με τον προηγούμενο υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ και με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες από εκείνον. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξει και ο ίδιος ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και να οδηγήσει την παράταξη που τον εμπιστεύτηκε στη νίκη.
Αν, μάλιστα, ισχύουν τα όσα καταμαρτυρεί στον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, περί κάκιστης, αδιαφανούς και αποτυχημένης θητείας, τότε τα πράγματα γι’ αυτόν διευκολύνονται ακόμη περισσότερο.
Το περίεργο, ωστόσο, είναι ότι με όσους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ συζητά η στήλη, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία και σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα εισπράττει. Να φταίει, άραγε, το άγχος που ταλαιπωρεί κάθε «φαβορί» ή, μήπως, η αναγνώριση του γεγονότος ότι οι αναγκαστικές λύσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- να σώσουν την… παρτίδα;
Ο χρόνος μέχρι ν’ ανοίξουν οι κάλπες στο Μαρούσι μετρά ήδη αντίστροφα και πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε όλοι εάν πράγματι ο συνδυασμός του Ηλία Γιαννακάκου αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι στη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη ή στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι στην προοπτική μιας αξιοπρεπούς ήττας.
Εξάλλου, η δουλειά των «προπονητών» και του «αρχηγού» κρίνεται πάντα μετά το σφύριγμα της λήξης κάθε αγώνα…