Το κράτος των κοτσαμπάσηδων βάρεσε διάλυση. Φίλοι μου, σ’ αυτό το κείμενο ασχολούμαι με το χάλι της κρατικής μηχανής, η οποία διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη…
Ένα πρωινό στην Εφορία
Ο χώρος του υπουργείου Οικονομικών δεν μου είναι άγνωστος. Ως μετακλητή υπάλληλος κοντά στον αξέχαστο καθηγητή μου, τον Νικόλαο Φωτιά, υπουργό Οικονομικών μετά την μεταπολίτευση, συνάντησα ανθρώπους του δημοσίου τομέα υψηλών προδιαγραφών. Διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα τους και προ πάντων έντιμοι.
Της Χαριτίνης Ρασιά
Και πάμε στα όσα έζησα στην Εφορία του Αμαρουσίου, ένα πρωινό από τις 08:30 το πρωί ως τις 13:30. Μπαίνοντας μέσα βρέθηκα σε χώρους που ήταν γεμάτοι από πολίτες που προσπαθούσαν να εξυπηρετηθούν από έναν αριθμό υπαλλήλων που θα έπρεπε να ήταν διπλάσιος. Η άθλια γραφειοκρατία και τα μνημόνια του Γιωργάκη τούς είχαν μειώσει. Όσοι απέμειναν, προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν το συνεχώς ογκούμενο κοινό.
Αισθάνθηκα ντροπή, αισθάνθηκα αηδία και ντράπηκα για την κατάντια της πατρίδας μου.
Δεν ξέρω πόσο ελαττώθηκε το προσωπικό στην Εφορία ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, με τις διάφορες επιχειρήσεις που στεγάζονται στο Μαρούσι και που εξυπηρετούνται από την Εφορία μας. Αυτή η Εφορία έχει υπαλλήλους είλωτες.
Γνώρισα πολλούς διευθυντές και ελεγκτές, όλοι ήταν ότι καλύτερο διέθετε το υπουργείο Οικονομικών, γυναίκες και άνδρες.
Κατάφερα να τελειώσω και αισθάνθηκα την υποχρέωση να περιγράψω αυτά που είδα και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που κάτω από απαράδεκτες συνθήκες προσπαθούν να εξυπηρετούν τους φορολογούμενους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον προϊστάμενο των ελεγκτών, τον κ. Επίσκοπο, καθώς και τους προϊστάμενους όλων των τμημάτων που χρειάσθηκε να συναλλαγώ.
Θεωρώ πως οποιαδήποτε δυσμενής αναφορά σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που αν και είναι κουτσουρεμένοι από τα καμώματα στου Γιωργάκη και της παρέας του, είναι κακόβουλη και απάνθρωπη…
Αυτοί οι λειτουργοί της Εφορίας Αμαρουσίου, ζουν και εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
Μια βόλτα από την Εφορία μας θα σας πείσει γι αυτά που σας περιέγραψα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους.
Όλοι οι συναλλασσόμενοι, μίλαγαν με συμπάθεια για τον φόρτο εργασίας αυτών των υπαλλήλων και περίμεναν χωρίς διαμαρτυρίες!!!
Υπάρχουν ακόμα Έλληνες
Δύο γράμματα συμπατριωτών μας, ενός ανδρός, που υπογράφεται ως «ο έσχατος των Ελλήνων» και μια γυναίκας που απαντάει στην Bild, με έκαναν να αισθανθώ πως δεν χάθηκε ακόμα τίποτα.
«Ο έσχατος των Ελλήνων», λέει στους κακοποιούς της σημερινής Ευρώπης, τα εξής:
«Προτού ανοίξετε το στόμα σας για να φτύσετε φαρμάκι και να ταπεινώσετε την Ελλάδα, θυμηθείτε, ΕΔΩ είναι η μεγάλη η τρανή νερομάνα. Από το αθάνατο νερό της, χιλιάδες χρόνια πίνει και ξεδιψά η ανθρωπότης. Απ’ αυτό έπιναν οι παππούδες σας, οι πατεράδες σας, εσείς και τα παιδιά σας και απ’ αυτό θα πίνουν τα εγγόνια σας.
Όταν με το καλό έλθετε ως επισκέπτες στις ακρογιαλιές του Ομήρου, ατενίστε τον Παρθενώνα, πάρτε στην χούφτα σας λίγη άμμο από την παραλία που σας έχει μαγέψει την ψυχή και πείτε με γνήσια συντριβή «Μea culpa! Μea maxima culpa!».
Γιατί η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, η πατρίδα όλης της Ευρώπης. Κι αν κάποιοι σάς πουν ότι χρωστάτε τα πάντα στους Έλληνες, μη τους πιστέψετε. Δεν χρωστάτε απολύτως τίποτα.
Η Ελλάδα δεν δανείζει! Χαρίζει! Και χαρίζοντας γίνεται ζάπλουτη.
❍ ❍ ❍
Η Δέσποινα Δημότση είναι δημοσιογράφος από το Κρανίδι της Αργολίδας. Απαντάει σε ένα άκρως ειρωνικό σχόλιο για το παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας με την Γερμανία, που δημοσιεύτηκε στην Bild:
«Αγαπητή Bild και κορυφαίοι συντάκτες, έχετε αφιερώσει στην χώρα μου πάρα πολλά άρθρα, υβριστικά επί το πλείστον, διότι προφανώς δεν έχετε καμία άλλη γνώση να προβάλετε.
Σας λυπάμαι και πάλι καλά που βγάζετε ένα μεροκάματο (αναφερόμενοι μόνον αρνητικά λόγω έλλειψης γνώσεων) στην Ελλάδα.
Το κόμπλεξ σας πέρασε κάθε όριο, εφ’ όσον τα «βάλατε» μέχρι και με το ποδόσφαιρο. Εκείνο το άθλημα που προήλθε από τον Επίσκυρο από την αρχαία Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες διαδώσαμε το αρχαίο πνεύμα αθάνατο για να μπορείτε εσείς με την τόσο μικρή ιστορία να παίρνετε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να μπορείτε να κατανοήσετε το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Δεν πειράζει, εμείς οι Έλληνες κοιτούσαμε την ουσία των πραγμάτων, βασιζόμενοι στο «μηδέν άγαν».
Δεν θρέψαμε κακεντρεχή σχόλια για άλλους λαούς, διότι τα φώτα εμείς σας τα δώσαμε και το κάναμε σωστά!!!