Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το δημόσιο σύστημα υγείας παρέμειναν και το 2013 οι βασικοί φορείς κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, την ενδεκάτη από την ίδρυση του θεσμού, που παρουσιάστηκε ένα μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές.
Πέραν των όσων περιγράφονται σε αυτήν για άλλη μια χρονιά (σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του www.gedd.gr), για την έκνομη πολλές φορές δραστηριότητα αιρετών αρχόντων και υπαλλήλων ΟΤΑ, αξίζει να σταθούμε σε κάποιες συγκεκριμένες επισημάνσεις του στην «επιφυλλίδα», θα λέγαμε, της έκθεσης, για μια σειρά καθημερινών ζητημάτων, που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών και «φωτογραφίζουν» και τους Δήμους μας.
Έχοντας προσωπική εμπειρία και ως κάτοικος του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και από τις αναφορές δημοτών που γνωρίζουμε ότι έχουν φτάσει στα χέρια του για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Καστριού, της Πολιτείας και της ανατολικής Νέας Ερυθραίας, ο ΓΕΔΔ δεν παραλείπει να αναφερθεί σε Δήμους της Αττικής, οι οποίοι «για την ικανοποίηση αλαζόνων δημοτών, έχουν προχωρήσει σε μονοδρομήσεις δρόμων για να αποτρέψουν τη διαμπερή διέλευση αυτοκινήτων από τις εσωτερικές οδούς».
Επισημαίνει συγκεκριμένα στην έκθεσή του ο κ. Λέναδρος Ρακιντζής: «Υπάρχουν επίσης ορισμένα ζητήματα που φαίνονται αρχικά ασήμαντα, αλλά που έχουν σοβαρές και ενίοτε τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρω το ζήτημα κάποιων Δήμων, κυρίως της Αττικής που, για την ικανοποίηση αλαζόνων δημοτών, έχουν προχωρήσει σε μονοδρομήσεις δρόμων για να αποτρέψουν τη διαμπερή διέλευση αυτοκινήτων από τις εσωτερικές οδούς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι κεντρικές αρτηρίες. Σκόπιμο θα ήταν να ρυθμιστεί το ζήτημα νομοθετικά, ώστε οι παράλληλοι μονόδρομοι να έχουν αντίθετη φορά ή όταν οδός διέρχεται διαμπερώς από περισσότερους δήμους θα πρέπει να έχει την αυτή φορά και οι πεζοδρομήσεις των οδών θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση τοπικών παραγόντων, αλλά το γενικότερο καλό, διότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν οικονομία καυσίμων και περιορισμό των καυσαερίων. Ήδη, με την καθιέρωση των καλλικρατικών δήμων, αυτό μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο εύκολα».
Ενώ για την κατάληψη κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων, ο ΓΕΔΔ αναφέρεται σε ένα πολύ συχνό φαινόμενο και προτείνει: «Εξάλλου, με την ανοχή πολλές φορές των αρμοδίων οργάνων των δημοτικών αρχών, οι διάφοροι επαγγελματίες και τα περίπτερα -τα οποία πλέον έχουν μέγεθος και λειτουργία super market- καταλαμβάνουν παράνομα τα κεντρικά πεζοδρόμια των δήμων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι πεζοί να κατέρχονται στο οδόστρωμα, διατρέχοντας κίνδυνο τραυματισμού τους -έχουν άλλωστε καταγραφεί ήδη παρόμοια περιστατικά- ενώ δυσχεραίνεται ή εμποδίζεται τελείως η διέλευση των ΑΜΕΑ. Για την εξάλειψη των φαινομένων αυτών πρέπει επιτέλους τα αστυνομικά όργανα να αφεθούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πεζοδρομήσεις οδών για την εξυπηρέτηση αλαζόνων δημοτών και τοπικών παραγόντων, αλλά και «στραβά μάτια» σε καταλήψεις κεντρικών πεζοδρομίων, λοιπόν. Πέραν της μάχης ενάντια στην κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, αλλά και τις διακηρύξεις περί διαφάνειας και δημόσιου ήθους, ας ξεκινήσουν οι νέες δημοτικές αρχές από τα αυτονόητα και τα πρακτικά. Δηλαδή, την ορθή διαχείριση του δημόσιου χώρου με γνώμονα την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών.