Με αποκλειστικό ρεπορτάζ η Αμαρυσία καλύπτει τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος και φιλοξενεί τις απόψεις των εμπλεκόμενων αυτοδιοικητικών φορέων.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Γιάννης Μπεθάνης
Toν «γόρδιο δεσμό» των προβλημάτων στο ρέμα του Ποδονίφτη καλούνται να λύσουν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών, με τους κατοίκους σε Χαλάνδρι και Φιλοθέη να έρχονται αντιμέτωποι με τις πλημμύρες σε κάθε σχεδόν δυνατή βροχή από το 1994! Στην κατεύθυνση αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου στις 24 Ιανουαρίου έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για το θέμα, με ψήφισμά του, στο οποίο ζητεί σαφείς τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές εντός των επόμενων ημερών για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν. Αναλόγως των απαντήσεων, πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, ενώ οι κάτοικοι στο Χαλάνδρι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως ο αποκλεισμός της Λεωφόρου Κηφισίας.
Οι ενέργειες του Δήμου
Ο Δήμος Χαλανδρίου, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, υποστηρίζει ότι όλα ξεκινούν από κακοτεχνία – που έχει επισημανθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια – στις οδούς Κόδρου, Αγίας Βαρβάρας και Φιλελλήνων. Στο σημείο – που μάλιστα πλημμύρισε δύο φορές το περασμένο καλοκαίρι – παρατηρείται συσσώρευση ομβρίων υδάτων, τα οποία δεν μπορούν να παραληφθούν από τη διευθετημένη ροή του ρέματος, εξαιτίας μίας στένωσης που στραγγαλίζει κατά 50% το σύνολο του νερού.
Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της. Η Τεχνική Υπηρεσία επισημαίνει πως η λύση πρέπει να δοθεί μεμονωμένα (έχει ήδη ολοκληρώσει τη σχετική προκαταρκτική μελέτη), έτσι ώστε να δημοπρατηθεί η κατασκευή διάνοιξης του τοπικού έργου άμεσα και να μην εμπλακεί η παρέμβαση αυτή στη συνολική διευθέτηση του Ποδονίφτη που έχει ανακοινώσει εδώ και μία διετία η κυβέρνηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δήμο Χαλανδρίου, μία πιθανή λύση με επιμήκυνση του αγωγού στα δικά του διοικητικά όρια δεν θα «μεταφέρει» τις πλημμύρες στην περιοχή της Φιλοθέης, όπως αντίστοιχα, μέχρι σήμερα, τα προβλήματα στο Χαλάνδρι δεν έχουν «προσφέρει» καμία προστασία στον γειτονικό Δήμο.
Στην απόφαση του, εξάλλου, ο Δήμος της πόλης απευθύνεται με συγκεκριμένα αιτήματα σε τρεις διαφορετικούς αποδέκτες:
-στο υπουργείο Υποδομών, ζητώντας ενημέρωση για το τι έχει πράξει από το 2017 σε σχέση με τη συνολική μελέτη που ανέλαβε για τον Ποδονίφτη.
-την Περιφέρεια Αττικής καλώντας την στο πλαίσιο των αρμοδιότητών της για αντιπλημμυρικά έργα να κάνει καθαρισμό του υπόγειου αγωγού στην περιοχή της οδού Κόδρου, ο οποίος έχει «φρακάρει» από φερτά υλικά.
-τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, αναμένοντας πληροφόρηση για την πορεία της μελέτης ως προς το ρέμα στο δικό του τμήμα, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2018.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή του Χαλανδρίου, τα περισσότερα «προσχώματα» σε μία πιο άμεση λύση προκύπτουν από την πλευρά του γειτονικού Δήμου, διότι αμφισβητείται η ικανότητα παροχής του ανοιχτού τμήματος στον Ποδονίφτη.
Οι κάτοικοι αγωνιούν: «Πνιγόμαστε»
«Κάθε μέρα βλέπουμε όλες τις προγνώσεις του καιρού. Αν οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έντονη βροχόπτωση, μετακινούμε τα αυτοκίνητα και κοιμόμαστε με βάρδιες τα βράδια για να προλάβουμε ό,τι μπορούμε. Πνιγόμαστε!». Με τα λόγια αυτά οι άνθρωποι της περιοχής στη συμβολή της οδού Κόδρου με τη Λ. Κηφισίας περιγράφουν στην Αμαρυσία τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν για να αντιμετωπίσουν μπόρες και καταιγίδες. Όπως είπε ο Αλέξης Παμπίκος, που μένει στο Χαλάνδρι, το πρόβλημα ξεκινάει σε κακοτεχνία του αγωγού από μελέτη της περιόδου 1969-1971 που προέβλεπε τεχνικό έργο, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προκύψει το ζήτημα με τις διατομές και τον εγκλωβισμό των υδάτων. Ο Ευάγγελος Επισκόπου, γεωλόγος και κάτοικος της γειτονιάς, σημείωσε ότι οικόπεδο ενός στρέμματος στο σημείο πλημμυρίζει κατά δύο μέτρα, σχεδόν σε κάθε βροχή. Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα, οι άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις, η δικαστική προσφυγή αλλά και οι κινητοποιήσεις στον δρόμο. «Έχουμε μεγάλη εμπειρία, τριάντα χρόνια το μόνο που βλέπουμε είναι η ανταλλαγή εγγράφων», σημείωσε.
Παντελής Ξυριδάκης: «Ευθύνη κυβέρνησης & Περιφέρειας η εξεύρεση μόνιμης λύσης»
Η «Α» απευθύνθηκε για το θέμα στον δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη. Όπως ανέφερε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ο Δήμος παραλαμβάνει σε λίγες βδομάδες τη μελέτη παροχετευτικής ικανότητας του ρέματος στο δικό του τμήμα, ενώ σημείωσε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας η εξεύρεση μόνιμης λύσης.
Συνοπτικά ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος σας για τον Ποδονίφτη;
Για να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής τα πράγματα, οτιδήποτε έχει να κάνει με το ζήτημα, είναι ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής. Δεν είναι υπόθεση ούτε του Δήμου μας, ούτε του Δήμου Χαλανδρίου, αφορά όλες τις περιοχές που διέρχεται το ρέμα, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα όποτε πλημμυρίζει. Στην περίπτωση του δικού μας Δήμου, τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί σημαντικές καταστροφές στη Φιλοθέη, τουλάχιστον τρεις φορές. Στο ζήτημα αυτό δεν χωρά λαϊκισμός. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές όπου το ρέμα είναι «ανοικτό». Πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια συνολική μελέτη, που θα εξετάσει το πρόβλημα και θα προτείνει ποια έργα πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει μια συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που διέρχεται ο Ποδονίφτης.
Το μέγεθος της παρέμβασης είναι μεγάλο, εξίσου και το κόστος, αν θέλουμε να δοθεί μια συνολική λύση. Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών να εκπονήσει τη μελέτη και να προχωρήσει στη συνέχεια σε έργα. Η Περιφέρεια καθυστέρησε δραματικά, αν και κάποιοι από την ηγεσία της υπόσχονταν λύση του προβλήματος σε έξι μήνες. Κι εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης, ανέλαβε τελικά το Υπουργείο την ευθύνη να εκπονήσει τη μελέτη.
Εμείς, ως Δήμος, είχαμε προτείνει στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ολοκληρωμένη πρόταση για μελέτη και έργο τοπικής κλίμακας στην περιοχή της Φιλοθέης, με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ. Η Περιφέρεια χαρακτήρισε το έργο «φαραωνικό» , την ώρα που ενέκρινε τη διάθεση πολλών εκατομμυρίων για ανέγερση δημαρχιακών μεγάρων σε γειτονικούς Δήμους. Δυστυχώς, δεν ήταν προτεραιότητά τους η αντιπλημμυρική προστασία, μέχρι που έγινε η τραγωδία στη Μάνδρα και τώρα όλοι «τρέχουν».
Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Χαλανδρίου ενέκρινε ψήφισμα, διατυπώνοντας το ερώτημα σε ποιο στάδιο είναι η μελέτη παροχετευτικής ικανότητας του ρέματος στο τμήμα της Φιλοθέης.
Ο Δήμος μας παραλαμβάνει σε λίγες βδομάδες τη συγκεκριμένη μελέτη, για να έχει μια βάση σύγκρισης σε σχέση με τα δεδομένα που θα προκύψουν όταν θα ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί η μελέτη που εκπονεί το υπουργείο Υποδομών. Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστώσουμε αν οι προβλέψεις έργων από την πλευρά του υπουργείου, θα καλύπτουν τις ανάγκες της Φιλοθέης. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι αποτελεί ευθύνη του υπουργείου και της Περιφέρειας η εξεύρεση μόνιμης και οριστικής λύσης.
Στο ίδιο κείμενο ο Δήμος Χαλανδρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον δεν λάβει σαφείς απαντήσεις από τον Δήμο σας, την Περιφέρεια και το υπουργείο Υποδομών, να κινηθεί νομικά. Τι απαντάτε;
Με τους πολίτες του Δήμου Χαλανδρίου δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Και είναι λάθος επιλογή να στρέφονται ορισμένοι σε βάρος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Μην ξεχνούν οι άνθρωποι αυτοί ότι όποτε επλήγη το Χαλάνδρι από το ρέμα του Ποδονίφτη, το ίδιο συνέβη και στη Φιλοθέη. Πιστεύω ότι κάποιοι αναζητούν στο Δήμο μας το άλλοθι για τη δική τους μεγαλοστομία και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδωσαν στους κατοίκους του Χαλανδρίου, για άμεση επίλυση του προβλήματος εντός έξι μηνών. Κι όταν διαπίστωσαν την αδυναμία τους να δώσουν λύση, επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες τους αλλού. Θεωρώ ότι με σύνεση, συνεργασία και υπευθυνότητα, μπορούμε από κοινού οι δύο Δήμοι να διεκδικήσουμε από Περιφέρεια και Υπουργείο μόνιμη λύση στο πρόβλημα, στη βάση της μελέτης που ήδη εκπονείται και με την εκτέλεση των έργων που απαιτούνται.
Περιφέρεια Αττικής: «Καθυστερήσεις από το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού»
Σε έγγραφό της προς τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, ως απάντηση σε αντίστοιχο έγγραφο του Δήμου στις 3 Αυγούστου 2018, με θέμα την κοινοποίηση αυτοψίας ρέματος Ποδονίφτη, μετά την μεγάλη καταιγίδα της 29ης Ιουλίου 2018, η Περιφέρεια Αττικής έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της, «απαραίτητης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος», όπως τονίζει, μελέτης παροχέτευσης από τον Δήμο. Καθυστερήσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης, θα σταματήσουν σε λίγες εβδομάδες.
Στο έγγραφο που παραθέτει αποκλειστικά η Αμαρυσία, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, έχει την ευθύνη καθυστερήσεων σε ουσιαστικές παρεμβάσεις σχετικά με την παροχετευτική ικανότητα του ρέματος Φιλοθέης καθώς όπως προκύπτει από τις αποφάσεις με Αρ. Πρωτ.: ΔΑΕΕ/οίκ.299/Φ.(Κ.Σ.Ε.), από 21 Φεβρουαρίου 2017 και με Αρ. Πρωτ.: ΔΑΕΕ/1805/Φ.(Κ.Σ.Ε.), από 28 Δεκεμβρίου 2017 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Γενική Γραμματεία Υποδομών), έχει αναλάβει κατόπιν αιτήματός του, την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη προσδιορισμού παροχετευτικής ικανότητας ρέματος Φιλοθέης» εντός των διοικητικών ορίων του». Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού δεν έχει ανταποκριθεί με συνέπεια στην υποχρέωσή του να παραδώσει τη μελέτη προσδιορισμού παροχετευτικής ικανότητας του ρέματος Φιλοθέης, που έχει αναλάβει.
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είχε αιτηθεί και πέτυχε, την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης, με αριθ. πρωτ. ΔΑΕΕ/οίκ.1702/Φ.ΚΣΕ/03-10-2016, 97ο (04-08-2016, Κ.Σ.Ε.) του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που μεταξύ άλλων αποφάσιζε την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη προσδιορισμού παροχετευτικής ικανότητας ρέματος Φιλοθέης», από την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου αυτή να μεταφερθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής στον Δήμο Φιλοθέης– Ψυχικού. Με βάση τα όσα ορίζονται στην απόφαση έπρεπε, έως 15 Οκτωβρίου 2017 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο Δήμος να παραδώσει τη μελέτη που ανέλαβε να εκπονήσει. Η εν λόγω ημερομηνία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα και ο Δήμος Φιλοθέης– Ψυχικού αιτήθηκε και έλαβε παράταση για την εκπόνηση της μελέτης, έως την 30η Ιουνίου 2018.
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, έχει εντάξει από το 2015 στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων δαπάνη ύψους 1.500.000 ευρώ για την αύξηση της παροχευτικότητας του ρέματος Ποδονίφτη στη συμβολή των οδών Κόδρου και Λ. Κηφισίας (περιοχή Χαλανδρίου). Τον Νοέμβριο του 2017, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τις ενστάσεις του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού και τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική λύση του προβλήματος, η οποία δεν περιοριζόταν μόνο στην ανεπάρκεια του πλακοσκεπούς αγωγού, αλλά αφορούσε συνολικότερα στην αντιπλημμυρική προστασίας σε όλο το μήκος του ρέματος Ποδονίφτη. Πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών το οποίο και ανέλαβε την υλοποίηση και δημοπράτηση της μελέτης. Έκτοτε, εκκρεμεί η υλοποίηση αυτής της απόφασης, η οποία ρητά ορίζει ότι η οριστική μελέτη πρέπει να εκπονηθεί σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο ανάντη (Δήμος Χαλανδρίου) όσο και κατάντη (Δήμος Φιλοθέης– Ψυχικού) και να λαμβάνει υπόψη συνολικά το ρέμα Ποδονίφτη. Έως και σήμερα, 4η Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, δεν έχει υποβάλει τη μελέτη που έχει αναλάβει προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης και παραλαβής και οφείλει να κλείσει τη σύμβαση στο εκτελεσθέν αντικείμενο και να την παραδώσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που έχει την ευθύνη εκπόνησης της συνολικής μελέτης για το ρέμα του Ποδονίφτη».