«Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και την αιγίδα της ΚΕΔΕ. Πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβρέθηκαν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε ως τη βασική προϋπόθεση «για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του. Ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε πως: «ένα τόσο συγκεντρωτικό κράτος, όπως το Ελληνικό, είναι προφανές ότι αποτελεί, τροχοπέδη σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία». Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Νίκος Χιωτάκης.
«Η αποκέντρωση κλειδί για την ανάπτυξη»
Ο Γιώργος Πατούλης επικαλούμενος τις προκλήσεις της εποχής, εστίασε στη σημασία να συγκλίνει η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και επισήμανε πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που χρειάζεται συνεργασία τόσο μεταξύ των δήμων όσο διαβαθμιδική και κυρίως με το κεντρικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο προσδιόρισε τρεις κατευθύνσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι οι εξής:
-Αυτονομία. Η τοπική αυτονομία αναφέρεται στην εξουσία να καθορίζουν οι ΟΤΑ πολιτικές προτεραιότητες, να αποφασίζουν για τα οργανωτικά ζητήματα και να διαχειρίζονται τους πόρους.
-Αποδοτικότητα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη εξουσία στους πολίτες και ως εκ τούτου ανησυχεί για τη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών της, αυξάνει τις επιδόσεις της και τα αποτελέσματα της είναι πιο ορατά από ότι στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης.
-Συμμετοχή. Σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση πολλαπλών κοινωνικών- οικονομικών προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοκρατική λογοδοσία και η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ακυβερνησία και διάχυση ευθυνών.
Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει μελετήσει και έχει διατυπώσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις οι οποίες όμως, όπως ανέφερε, αντιμετώπισαν την πλήρη άρνηση της κεντρικής Κυβέρνησης. Ειδικότερα σημείωσε πως αποτελεί πάγια θέση της η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αύξηση των πόρων και φορολογική εξουσία, τονίζοντας πως «η δημοσιονομική αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για τη χώρα».
«Αντιαναπτυξιακός νόμος ο Κλεισθένης»
Αναφερόμενος στο νόμο Κλεισθένη υπογράμμισε πως περιορίστηκε στις εκλογικές διαδικασίες και τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και όχι στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ, διατυπώνει στο συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 3,4,5 Δεκεμβρίου 2018, ολοκληρωμένη πρόταση που εμπεριέχει θεσμικές- πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ένα διαχειριστικό- οικονομικό πλαίσιο εφαρμογής τους, που θα οδηγήσουν την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τρίτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα και θα την καταστήσουν ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοικητικής οικογένειας». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης επικεντρώθηκε στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των τοπικών επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και να αμβλυνθούν οι ανισότητες, με ταυτόχρονη τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει με λεφτά της Αυτοδιοίκησης»
Σχολιάζοντας την πορεία της χρηματοδότησης των Ελληνικών δημοτικών επενδύσεων τόνισε πως «τα τελευταία τρία χρόνια η ΣΑΤΑ έχει περιοριστεί στα 180 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις, της συνολικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση». Παράλληλα καυτηρίασε την πολιτική της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως:
-Οι προεκλογικές παροχές, που εξήγγειλε είναι κατά 25% μεγαλύτερες από το ύψος του συνολικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 και
-Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγγελθέντων, από την κυβέρνηση, προεκλογικών επιδομάτων χρηματοδοτούνται από τις μειώσεις στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του τόνισε πως απαιτείται αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην αποκέντρωση, την εμπιστοσύνη στις παραγωγικές δυνάμεις και στην αξιοποίηση των τοπικών και περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
Νίκος Χιωτάκης: « Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο αύριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές. Επισήμανε ότι σε μία εποχή αυξάνοντα Ευρωσκεπτικισμού και εθνικών-αντιευρωπαικών κινημάτων σε όλες τις χώρες, οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη την επαφή με τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συμμετοχή στις διαμορφωμένες συναποφάσεις.
Ο Νίκος Χιωτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Χάρη στην πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία απορροφά επί του παρόντος το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της— μειώνονται οι περιφερειακές ανισότητες, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ανοίγουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και αντιμετωπίζονται σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχίσει γιατί αποτελεί τον στυλοβάτη του μέλλοντος της. Η συνεργασία των κορυφαίων ευρωπαϊκών ενώσεων δήμων και περιφερειών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών διεκδικεί και αγωνίζεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020 θα καταστήσει την πολιτική συνοχής ισχυρότερη, πιο αποτελεσματική, ορατή και προσιτή για κάθε περιφέρεια και δήμο στην ΕΕ.
Στον Ευρωπαικό χάρτη, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη δεκαετία 2020-30 είναι υποχρέωση των τοπικών αρχών και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Ελλάδα η κεντρική διοίκηση έχει παραχωρήσει αρμοδιότητες τα τελευταία δέκα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά με μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι βέβαιο όμως ότι το επόμενο διάστημα οι αρμοδιότητες θα αυξηθούν, και μάλλον αργά, αλλά σταθερά θα συγκλίνουμε με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Άρα ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός για τη χάραξη της στρατηγικής μιας πόλης ή μιας ολόκληρης περιφέρειας…».
«Να σχεδιάσουμε το μέλλον των πόλεων και των περιφερειών στο πλαίσιο της βιώσιμής ανάπτυξης»
Ο Νίκος Χιωτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε ότι η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιο όλων των αναπτυξιακών πολιτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με το Νίκο Χιωτάκη είναι μία έννοια που συνδυάζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική προστασία. «Είναι η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των σύγχρονων γενεών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά.
Το μέλος το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι στη συνήθη χρήση της έννοιας κυριαρχούν :
-Η περιβαλλοντική διάσταση
-Η ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος και ειδικότερα των μη ανανεώσιμων παραγωγικών και ενεργειακών πηγών (πρώτες ύλες, πετρέλαιο).
-Η οικονομική, η κοινωνική και κυρίως η πολιτική διάσταση «αφού η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στην πολιτική βούληση»
Στον αστικό χώρο, η βιώσιμη ανάπτυξη ή η αστική βιωσιμότητα αναφέρεται στους τρόπους ανάπτυξης και λειτουργίας της πόλης που την κάνουν ταυτόχρονα :
-οικονομικά ανταγωνιστική,
-κοινωνικά δίκαιη και
-περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.
-Σε γενικές γραμμές, οι αρχές της αστικής βιωσιμότητας εστιάζουν στα βασικά προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος, δηλαδή στην ανάμειξη των χρήσεων γης, τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση και αύξηση των υπαρχόντων ανοιχτών χώρων, τη σύνδεση των ανθρώπων και των αγαθών με τρόπο ενεργειακά αποδοτικό και τη χρήση οικολογικής υποδομής, και προτείνουν τρόπους έτσι ώστε σταδιακά οι πόλεις να οδηγηθούν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών και να αποκτήσουν ένα βιώσιμο χαρακτήρα.
«Αειφόρος Αστικός Σχεδιασμός»
Ο Νίκος Χιωτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε ότι η ανάπτυξη μίας πόλης είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη έννοια. «Το αστικό περιβάλλον αποτελείται από μικτές χρήσεις γης ανθρωπογενών δομών και τμήματα του φυσικού περιβάλλοντος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πόλεις αγωνίζονται για την προσέλκυση νέων επενδυτών, επισκεπτών, αλλά και εκδηλώσεων. Έτσι ανταποκρινόμενες στις νέες προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς και οικονομίας οι πόλεις χρησιμοποιούν μεθόδους μάρκετινγκ και branding για την βελτίωση της εικόνας τους και της θέσης τους στη διεθνή σκηνή.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, οφείλουν να είναι ελκυστικές και λειτουργικές κυρίως για τους κατοίκους της. Έτσι μιλάμε διεθνώς για τον αειφόρο αστικό σχεδιασμό. Δηλαδή για τη δημιουργία ενός ελκυστικού και λειτουργικού κοινωνικού περιβάλλοντος, για τους κατοίκους της πόλης, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, που θα προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και άνθηση της τοπικής οικονομίας με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με το Νίκο Χιωτάκη ο σχεδιασμός στο εξής για τον αστικό δημόσιο χώρο σε κάθε δήμο, που θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει, θα πρέπει:
-Να διατηρεί την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του Δήμου
-Να είναι περιβαλλοντικά φιλικός με κάθε γειτονιά
-Να υπάρχει ιεραρχία στους δρόμους και ένα εύκολο σύστημα μετακινήσεων: μέσα μεταφοράς και ιδιωτικά μέσα, δίκτυο για πεζούς και ποδήλατα.
-Να συνδυάζει ξεχωριστά και καθαρά, δημόσιους με ιδιωτικούς χώρους και κλειστούς με υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους.
-Να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα και ισορροπία των φυσικών πόρων.
-Αποδοτικότητα της ενέργειας και των ενεργειακών πηγών.
Κοινόχρηστοι χώροι
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Νίκος Χιωτάκης τόνισε ότι σε μία πόλη της επόμενης δεκαετίας που οραματίζεται να χαρακτηριστεί «βιώσιμη» ή «αειφορική» ή «πράσινη» θα πρέπει να προβλέπονται:
-Η εξασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων για την μετατροπή τους σε πράσινο.
-Η εξοικονόμηση ενέργειας και εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού.
-Η σωστή δόμηση και ο έξυπνος σχεδιασμός Δικτύων Υποδομής
-Η βελτίωση Ενεργειακής Αποδοτικότητας,
-Η προώθηση νέων τεχνολογιών
-Η βελτίωση της αστικής κινητικότητας, για την προώθηση ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον μορφών μετακίνησης.
-Η ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου με εξασφάλιση συνεχούς και επαρκούς συντήρησης, καθαριότητας, ασφάλειας και ελέγχου οποιωνδήποτε μελλοντικών επεμβάσεων στο χώρο αυτό από άλλους φορείς.
Ο Νίκος Χιωτάκης πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο για μια βιώσιμη πόλη διαδραματίζει ο σχεδιασμός των μεταφορών. Επισήμανε ότι η αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ποδηλάτων με ταυτόχρονη μείωση των ιδιωτικών αυτοκινήτων με καύσιμο πετρέλαιο και βενζίνη, βοηθούν στη βιωσιμότητα της πόλης. Πρόσθεσε ότι η σύγχρονη αειφόρος πόλη του αύριο, προϋποθέτει σχεδιασμό όπου οι κοινότητες θα ευημερούν και η κινητικότητα θα αυξάνεται και ο άνθρωπος:
-θα κινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ηλεκτροκίνητα ιδιωτικά μέσα.
-θα περιβάλλεται από όμορφους και κατάλληλα διαμορφωμένους ελεύθερους δημόσιους χώρους,
-θα κινείται σε πεζόδρομους ειδικά σχεδιασμένα για τον πεζό για να απολαμβάνει την πόλη και να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται.
«Αυτή είναι η έννοια της αειφόρους πόλης της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας. Είναι η πόλη που θα αναπτύσσεται γύρω από τα σημαντικά κέντρα κοινωνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του Δήμου, τα οποία βρίσκονται σε σημεία συνάντησης και σύνδεσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και γύρω από αυτά αναπτύσσονται οι συνοικίες και οι γειτονιές, όπου η κάθε μία διαθέτει το δικό της πάρκο και δικούς της δημόσιους χώρους. Η αειφόρος πόλη περιορίζει τη σπατάλη ενέργειας σε κάθε επίπεδο, χρησιμοποιεί τις ΑΠΕ καθώς και τα απόβλητα της πόλης για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης» είπε χαρακτηριστικά.
«Η διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος»
Ο Νίκος Χιωτάκης επισήμανε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της εξοικονόμησης πόρων. Για το θέμα είπε: «Η αποτελεσματική διαχείριση αποτελεί, ωστόσο, αντικείμενο διαλόγου και αντιπαράθεσης, σε ένα διεθνές περιβάλλον που ασφυκτιά από τη ραγδαία αύξηση αστικών στερεών αποβλήτων.Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για τη βιώσιμη αξιοποίηση των αποβλήτων. Όσο η Ελλάδα πασχίζει να πιάσει τους παλιούς στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ, από τους οποίους απέχει ακόμη αρκετά, η Κομισιόν θέτει νέους, αυστηρότερους.
Σήμερα στη χώρα μας εκτιμάται ότι το ποσοστό των απορριμμάτων που εκτρέπεται από την ταφή, δηλαδή το ποσοστό ανακύκλωσης, ανάκτησης και κομποστοποίησης, φτάνει περίπου το 21% (πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλα, ξύλο κ.ά.). Οι νέοι κανόνες όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων για την «κυκλική οικονομία» που ανακοινώθηκαν στις 22 Μαΐου, προβλέπουν ότι ως το 2025 πρέπει να ανακυκλώνεται το 55% των αστικών αποβλήτων, ως το 2030 το 60% και ως το 2035 το 65%. Στην Ελλάδα εκτρέπεται από την ταφή σε ΧΥΤΑ μόλις το 21% των σκουπιδιών, η κομποστοποίηση εκτιμάται στο 2%-3%.και περί το 50% του περιεχομένου των μπλε κάδων είναι σύμμεικτο.
Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, όπου η ενέργεια και εν γένει οι φυσικοί πόροι θα χρησιμοποιούνται με ορθολογικό τρόπο, θα ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα περιορίζεται η ρύπανση». Το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε την άποψη ότι όσα ανέφερε έχουν σημασία μόνο αν μπορούν να αξιοποιηθούν και να ενσωματωθούν στη λειτουργία των ελληνικών πόλεων. «Αν θέλουμε να είμαστε ευρωπαίοι στην πράξη ,κι όχι στα λόγια, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτούμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά όργανα και να την ενσωματώσουμε στο μοντέλο λειτουργίας των δήμων μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Κηφισιά να γίνει πόλη πρότυπο για την Ευρώπη»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Νίκος Χιωτάκης τόνισε: « Μέσα από τη συμμετοχή μου στην Ευρωπαική Επιτροπή των Περιφερειών, είχα τη δυνατότητα να δω στην πράξη πολλές από τις αλλαγές που συντελούνται στις άλλες χώρες σε αυτό το επίπεδο. Τολμώ να πω ότι ζηλεύω τις πόλεις, που δεν έχουν τίποτε παραπάνω απο τη Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη, και που έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν στους κατοίκους τους καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας. Συνεχίζω όμως να πιστεύω πολύ στις μεγάλες δυνατότητες του προαστίου μας και των συμπολιτών μας. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κερδίσει η Εκάλη, η Νέα Ερυθραία και η Κηφισιά να ξεχωρίσουμε και να γίνουμετόπος και Δήμος προτίμησης για κατοικία αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητας, σε όλη την Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Να γίνουμε πόλη πρότυπο για την Ευρώπη.Να γίνουμε πόλη που οι κάτοικοί της θα απολαμβάνουν αυτά που πραγματικά αξίζουν στην καθημερινότητά τους.
Η εμπειρία και οι γνώσεις που απέκτησα τα χρόνια αυτά, που συμμετείχα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, μπορούν να είναι χρήσιμες για την επίτευξη αυτού του οράματος. Έχω τη διάθεση, αλλά και πιστεύω την ικανότητα, να αξιοποιήσω την εμπειρία και τη γνώση αυτή, εφόσον τελικά αποφασίσω να διεκδικήσω ξανά την θέση του δημάρχου στο δήμο Κηφισιάς. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει ως πολίτες του Δήμου Κηφισιάς να συμβιβαστούμε με τίποτε λιγότερο από αυτά που αξίζουν στο προάστιό μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε ποιοτικό άλμα! Να κάνουμε το Δήμο μας να ξεχωρίζει και στην ΕΕ. Και τα παιδιά μας, τους νέους πολίτες μας, υπερήφανους που θα ζήσουν στην Νέα Ερυθραία, την Εκάλη και τη Κηφισιά στο μέλλον».