Το πρόγραμμα «Δες το Δάσος» με στόχο την αναγέννηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές που κάηκαν με ειδικό λογαριασμό στον οποίο η ΚΕΔΕ κατέθεσε 500.000 ευρώ, παρουσιάστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 10 Αυγούστου, με την συμμετοχή των προέδρων των ΠΕΔ και των δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου κάλεσε πολίτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται και στηρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε σε συντονισμό με το κράτος, ειδικούς επιστημονικούς φορείς και Δασαρχεία οι περιοχές που κάηκαν να ξαναγίνουν δάση άμεσα αλλά και με σχεδιασμό.
Αριθμός Λογαριασμού: GR6901100800000008001174807 (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΕΔΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)
Ο Δ. Παπαστεργίου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, με μέτρα που κινούνται σε δύο άξονες. Στις άμεσες δράσεις ανακούφισης των πληγέντων αλλά και σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναγέννηση του περιβάλλοντος και στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να ξαναζήσουμε αυτή την εθνική τραγωδία.
Στα πρώτα ανήκει ο μηχανισμός άμεσης αποζημίωσης χωρίς τις γνωστές δύσκαμπτες διαδικασίες, που μαθαίνουμε πως ήδη έχει σχεδιαστεί.
Επίσης η ενίσχυση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» με 200 εκ. για την πρόσκληση 13 που αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και η προώθηση των έργων της πρόσκλησης 8 που αφορούν σε λύσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας. Χρειάζεται συντονισμός ώστε να συγκεντρωθούν μόνον τα υλικά που πραγματικά χρειάζονται οι πληγέντες έτσι ώστε το περίσσευμα αγάπης των συμπολιτών μας να μην πάει χαμένο.
Η εκπαίδευση πολιτών στην Πολιτική Προστασία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο και στον στρατό πρέπει να γίνει άμεσος στόχος, ώστε να έχουμε εκπαιδευμένους εθελοντές».
Στην συζήτηση που ακολούθησε, ακούστηκαν απόψεις για την αναγκαιότητα αύξησης των ΚΑΠ για την πυροπροστασία, την επαναφορά του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας δασεργατών πυροπροστασίας στα Δασαρχεία και τη χρήση του 112.
Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καταγράφηκαν τα αιτήματα των Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως τα ανέφεραν στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και στα οποία συμφώνησε το ΔΣ της Ένωσης:
-Άμεση και με απλές διαδικασίες των πρώτων αποζημιώσεων
-Άμεσοι καθαρισμοί των καμένων εκτάσεων στον αστικό ιστό και στις δασικές περιοχές
-Άμεση αναδάσωση και δέσμευση να μην αποχαρακτηριστούν οι καμένες περιοχές
-Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
-Εξαίρεση των πληγέντων Δήμων από την κινητικότητα για έναν χρόνο ώστε να μην αποψιλωθούν οι υπηρεσίες τους
-Και οι δύο δήμαρχοι ευχαρίστησαν τους δεκάδες εθελοντές αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας και την ΚΕΔΕ για την άμεση στήριξή τους.