Στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μανώλη Γραφάκο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσέγγιση στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία θετικό βήμα με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό.
Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετική την πρόβλεψη για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους υπόχρεους παραγωγούς για την επόμενη πενταετία, πόροι που, όπως σημείωσε, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι «η επιτυχία του σχεδίου θα κριθεί από την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του».
Παράλληλα, ο Λ. Κυρίζογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης υπέρ της κατάργησης του τέλους ταφής, κάνοντας λόγο για ένα άδικο μέτρο, για το οποίο η ΚΕΔΕ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κοινού με εκατοντάδες Δήμους της χώρας. «Από αυτή τη θέση, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω, για λόγους που έχουμε τεκμηριώσει αναλυτικά», τόνισε. Ειδική αναφορά έγινε και στη διάθεση των κονδυλίων που έχουν συγκεντρωθεί στον ΕΟΑΝ από το εν λόγω τέλος, τα οποία – σύμφωνα με τη νομοθεσία – οφείλουν να επιστρέψουν στους Δήμους με τη μορφή παροχών και εργαλείων που ενισχύουν την ανακύκλωση και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τοπικών κοινωνιών.
Μανώλης Γραφάκος: «Μακριά από τους στόχους η ανακύκλωση»
«Στην ανακύκλωση η Ελλάδα είναι μακριά από τους στόχους της Ε.Ε. Δεν μας αξίζει αυτή η θέση. Θέλουμε σχέδιο να πάμε μπροστά και μάλιστα με γοργά βήματα», ήταν η αρχική διαπίστωση του Μ. Γραφάκου στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
«Με μεγάλη ικανοποίηση είδα ότι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων αναγνωρίζεται ότι είναι πλήρες, συγκροτημένο, κοστολογημένο. Δεκτές οι όποιες παρατηρήσεις ότι άργησε ή ότι μπορεί να γίνει καλύτερο. Όμως η κατανόηση από την αυτοδιοίκηση ότι αποτελεί πολύ καλή βάση για τη συνέχεια, είναι σημαντική. Είναι μια πολύ καλή αρχή», εκτίμησε ο ίδιος και συνέχισε: «Το σχέδιο είναι εμπροσθοβαρές. Διαπνέεται από τη λογική του “ο ρυπαίνω πληρώνει”. Υπάρχει κατανόηση από τους υπόχρεους παραγωγούς σε πολλά ρεύματα αποβλήτων, με κύρια τη συσκευασία και τους παραγωγούς βιοαποβλήτων στα Horeca, ότι πρέπει να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο ανακουφίζοντας τους Δήμους και τους πολίτες. Ομοίως και σε άλλα ρεύματα όπως τα στρώματα, τα έπιπλα, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων, τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων».
Αναφερόμενος στην συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Μ. Γραφάκος τόνισε: «Το σχέδιό μας βοηθά τους Δήμους. Τους παρέχει το σύνολο του εξοπλισμού συλλογής που χρειάζονται και έχουν καταγράψει στα ολιστικά τους σχέδια. Προστίθεται και εξοπλισμός στην ανακύκλωση, ενώ προβλέπεται η ουσιαστική ενίσχυση στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων. Σημειώνω επίσης το σχέδιο έχει μια αρχή. Ο εξοπλισμός που θα αποκτηθεί να χρησιμοποιείται πλήρως, ούτε “να κάθεται”, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ούτε να χρησιμοποιείται ελάχιστα. Αξιοποιούμε έτσι κατά τον καλύτερο τρόπο όλους τους διαθέσιμους πόρους, όλα τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, από το τέλος ταφής, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που διατίθενται στη διαχείριση των αποβλήτων.
«Ναι» για συνέδριο Πολιτικής Προστασίας
Στο διάρκεια της συνεδρίασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ενέκρινε τη διοργάνωση συνεδρίου για την Πολιτική Προστασία και την Αστική Ανθεκτικότητα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς με πρωτοβουλία και ευθύνη της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, μετά από πρόσφατη πρόταση του προέδρου της και δημοτικού συμβούλου Πεντέλης Βλάσση Σιώμου.
Τέλος, το Δ.Σ. ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., με αντικείμενο την εκπόνηση και εφαρμογή Προγράμματος Ενημέρωσης του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις διατάξεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποστήριξη των Δήμων στην εφαρμογή του Π.Δ. 54/2018.