O Νίκος Γκιώνης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ζει και δραστηριοποιείται στο Μαρούσι. Είναι πτυχιούχος Ιστορίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και τις Πολιτικές Επιστήμες και Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ανερχόμενο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα της Πολιτιστικής Διοίκησης, με την ολοκλήρωση της φοίτησής του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Συνέντευξη: Νίκος Καραβάσιος
Πλησιάζοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές παρατηρούμε ότι πολλοί νέοι συμμετέχουν ενεργά. Τι είναι αυτό που μπορεί να ωθήσει έναν νέο άνθρωπο σήμερα να αγωνιστεί στον πολιτικό στίβο;
Είναι ευχάριστο να βλέπεις νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε μια εκλογική αναμέτρηση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους. Η νεότητα όντως παρουσιάζεται εξ ορισμού ως κάτι θετικό, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η ουσιαστική συζήτηση έχει να κάνει με την ποιοτική διαφορά που μπορεί να σηματοδοτήσει η ανάμειξη της νέας γενιάς στην εκλογική διαδικασία. Προσωπικά, συμμετέχω στην πολιτική επειδή προσπαθώ να υπηρετήσω ορισμένες ιδέες που με διαμόρφωσαν ως άνθρωπο. Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, η οικολογία και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός με εμπνέουν ως ιδεολογίες και έχω την πίστη πως αν δουλέψουμε προσανατολισμένοι σε μια σαφή προγραμματική ατζέντα, μπορούμε να δώσουμε νέο νόημα ως πολίτες σε όσα πιστεύουμε.
Για ποιον λόγο επιλέξατε την Περιφέρεια Αττικής;
Ένιωσα μεγάλη τιμή όταν μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω στην προσπάθεια του Γιάννη Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για έναν αγώνα με μόνο σκοπό την ουσιαστική ανάδειξη του θεσμού και της σημασίας που έχει για τις ζωές μας, χωρίς να συνδέεται με τον εκλογικό ανταγωνισμό της κεντρικής πολιτικής σκηνής και χωρίς να αποτελεί ένα σκαλοπάτι σε κάποιο σχέδιο προσωπικής πολιτικής καριέρας. Παράλληλα, νιώθω πως μου δίνεται η ευκαιρία, μετά από τόσα χρόνια ενεργούς ενασχόλησης με τα κοινά από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, να συνεισφέρω με τις ιδέες και τις προτάσεις μου μέσα από μια μάχη που αφορά την ευρύτερη καθημερινότητά μας και ξεπερνά όρια που σχηματικά τοποθετούμε ανάμεσα σε πόλεις και Δήμους.
Πόσο εύκολο είναι, αυτή την εποχή, να πεισθεί ο πολίτης ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό στη ζωή και στην καθημερινότητά του;
Είναι μια μεγάλη συζήτηση που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας με ένα διαφορετικό γενικό πλαίσιο δράσης και με ειδικότερες παρεμβάσεις, εστιάζοντας στο πρόβλημα κάθε περιοχής. Προσωπικά, πιστεύω στη συμμετοχική δημοκρατία και κρίνω απαραίτητο να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων, με τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική διαδικασία. Παράλληλα, οφείλουμε να προτάξουμε την αειφορία ως απόλυτη προτεραιότητα σε όποια πρωτοβουλία λαμβάνουμε. Σχετικά με τα προβλήματα της κάθε περιοχής αξίζει να σταθούμε σε ορισμένα από όσα αντιμετωπίζουν οι δώδεκα Δήμοι του βόρειου τομέα. Το ρέμα Σαπφούς στο Μαρούσι, η διασφάλιση του άλσους Μελισσίων, η μεταφορά των πυλώνων υψηλής τάσης στη Νέα Πεντέλη, η ορεινή υδρονομία, η διαπλάτυνση δρόμων όπως της Λεωφόρου Ηρακλείου σε ορισμένα σημεία με πλήρη διασφάλιση της ομαλής κινητικότητας για πεζούς και ΑμεΑ ή ο εκσυγχρονισμός των σχολικών υποδομών, είναι μερικά ενδεικτικά ζητήματα που απαιτούν την προσοχή μας.
Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των επικείμενων περιφερειακών εκλογών;
Η μεγαλύτερη πρόκληση των περιφερειακών εκλογών είναι να αντιμετωπιστούν επιτέλους όπως τους αρμόζει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θεωρούμε τις εκλογές αυτές ως μια δημοσκόπηση πολυτελείας που έχει αποκλειστικό στόχο να καθορίσει το πολιτικό κλίμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Οφείλουμε ως πολίτες να δούμε πίσω από τη σκηνή της πολιτικής επικοινωνίας και να αναζητήσουμε την ουσία. Δεν αξίζουμε μια περιφερειακή Αρχή που στοχεύει στο επόμενο βήμα του επικεφαλής στην κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε μια Αρχή που θα εξαντλείται στον συμβολισμό της εκλογικής της νίκης. Έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές κυρίως προγραμματικά. Ένα καταρτισμένο πρόγραμμα και μια αποτελεσματική διοίκηση μετά τις εκλογές μπορούν να δώσουν θετικό νόημα στις ιδέες και να αναβαθμίσουν την ευρύτερη πολιτική συζήτηση. Ο Γιάννης Σγουρός και η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής μπορούν να προσφέρουν αυτή την προοπτική και θεωρώ πως οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόταση.
Πόσο αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί μια διοίκηση δεδομένου ότι το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική;
Είναι αλήθεια πως η απλή αναλογική γεννά ερωτηματικά, διότι η μέχρι τώρα εκλογική μας εμπειρία δεν έχει βοηθήσει να αναπτύξουμε σε μεγάλο βαθμό κουλτούρα συνεργασίας. Παρόλα αυτά είναι η ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η απλή αναλογική προϋποθέτει διαβούλευση και συνεργασία. Αν η πλειοψηφούσα παράταξη, ο/η περιφερειάρχης ή από την άλλη οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν συμπεριφερθούν υπεύθυνα βάζοντας στην άκρη κομματικές αγκυλώσεις και εγωισμούς, και ο θεσμός θα υπονομευθεί και καμία βελτίωση της καθημερινότητάς μας δεν θα είναι εφικτή.