Την Πέμπτη 2 Ιουλίου αναρτήθηκε προς διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τους γενικούς γραμματείς Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, για να ξεκινήσει δια ζώσης διαβούλευση με την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, τους δημάρχους Ραφήνας – Πικερμίου Β. Μπουρνούς και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης Σ. Τσίρκα, καθώς και πολίτες, συλλόγους και σωματεία πυροπαθών. Στη εκδήλωση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του Ειδικoύ Πολεοδομικoύ Σχεδίου, θα παραστεί στο Μάτι για να «ακούσει» τα σχόλια και τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων.
«Το Μάτι θα αλλάξει εικόνα, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές όσο και από πλημμύρες, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στα ρέματα τα οποία βρίσκονται την περιοχή», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «θα κατεδαφιστούν περίπου 140 σπίτια, 340 μάντρες και αυλές προκειμένου να διευθετηθούν τα ρέματα, να ανοίξουν δρόμοι προς την παραλία και να δοθεί μια νέα ζωή στο Μάτι». «Στόχος μας να μη χαθεί χρόνος για να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης. Το οφείλουμε σε όλους τους κατοίκους του Ματιού, στην Ελλάδα, στη συνείδησή μας», είπε.
Για τη σύνταξη του ΕΠΣ απαιτήθηκαν, πέραν της κύριας πολεοδομικής μελέτης, οκτώ άλλες υποστηρικτικές μελέτες, ενώ η εκπόνησή τους ξεκίνησε στις αρχές του 2020. Οι μελέτες είναι οι εξής: Κύρια (Πολεοδομική) Μελέτη, Μελέτη Τοπογραφίας, Μελέτη Οριοθέτησης Ρεμάτων, Συγκοινωνιακή Μελέτη, Μελέτη Κατάρτισης Δασικού Χάρτη, Μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Νομική Υποστήριξη.
Γ. Πατούλης: «Με όλες μας τις δυνάμεις»
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές των πολιτών.
«Έχει έρθει η στιγμή αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στη θεραπεία των πληγών των κατοίκων της περιοχής», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι ώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές για να ζήσουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στην περιοχή. Σήμερα είναι μία μέρα με έντονο συμβολισμό, καθώς ξεκινήσαμε τη διαβούλευση, κάνουμε μία ουσιαστική αρχή και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, όπως ειπώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχουμε δώσει όλοι μαζί λύσεις στα περισσότερα προβλήματα της περιοχής. Όλοι μαζί θα διασφαλίσουμε πως δε θα αδικηθούν ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είναι νόμιμα κτίσματα».
Διαβάστε: «Συναντίληψη» ΚΕΔΕ – Χατζηδάκη για τη διαχείριση απορριμμάτων
Όπως επισήμανε στη συνέχεια με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης, «το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 προχώρησε σε μια ιδιαίτερα καινοτόμα μεθοδολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, βάσει της απώλειας εισοδήματος που είχαν μετά το συμβάν. Ειδικότερα μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δράσης έχουν λάβει ενίσχυσή 400 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν σταματάμε εδώ: εντός του καλοκαιριού θα εκδώσουμε νέα πρόσκληση ύψους περίπου 5 εκ. € για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων με έδρα τους Δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προσπαθούμε συντεταγμένα και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μας, να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Νηπιαγωγείο Ανατολής), τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), αλλά και με ιδίους πόρους την αντικατάσταση αμιαντο-τσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης, την αποξήλωση υλικών από αμίαντο, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε καμένες εκτάσεις κ.λπ.».
Η Διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιείται και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ypeka.gr/el-gr/Public_Consultation.