∆ράσεις για το Περιβάλλον και τη ∆ημόσια Υγεία
Παντού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά ιδιαίτερα στο δικό σας τομέα δράσης, τα προβλήματα έλλειψης πρασίνου κι ελεύθερων χώρων οδηγούν σε σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ποιες δράσεις-μέτρα λαμβάνετε για την αντιμετώπισή τους;
∆υστυχώς, στην Ελλάδα τα θέματα περιβάλλοντος και πρασίνου θεωρούνται «χαμηλή πολιτική» και μόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αφυπνίστηκαν κάποιοι.
Την ίδια στιγμή, για τα σημαντικότερα προβλήματα του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η απομάκρυνση των μεγάλων ρυπογόνων επιχειρήσεων, η προστασία ποταμών και ρεμάτων στο Λεκανοπέδιο, η προστασία των χώρων πρασίνου κ.λπ., δεν μπορεί να παρέμβει κανείς άλλος εκτός από το ΥΠΕΧΩ∆Ε. Το συγκεντρωτικό κράτος έχει κρατήσει όλες αυτές τις αρμοδιότητες και το βασικότερο δεν επιχειρεί να λύσει κανένα από αυτά τα προβλήματα, γιατί δεν έχουν την πολιτική βούληση να το κάνουν.
Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα που αφορά τον Κηφισό. Αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης από τα κάθε λογής απόβλητα, κι εμείς ως Νομαρχία για ένα τέτοιο θέμα, που αφορά όλους τους πολίτες μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε τον Φορέα ∆ιαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού, περιέβαλε τον θεσμό αυτό με παρά πολλές αρμοδιότητες, καθώς και την υποχρέωση του ΥΠΕΧΩ∆Ε να τον χρηματοδοτεί. Ωστόσο, χρόνια τώρα, δεν του έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ και φυσικά δεν μπορεί να παρέμβει και να λύσει τα προβλήματα. Συνεργαζόμαστε μαζί τους για τα περιφερειακά προβλήματα, όπου και μπορεί η Νομαρχία να παρέμβει, αλλά πέρα από αυτό τίποτε άλλο.
Από τη μεριά μας, ως Νομαρχία Αθηνών, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου και ψυχαγωγίας και να δημιουργήσουμε παιδικές χαρές. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα αυτό χρηματοδότησης από ίδιους πόρους της Νομαρχίας Αθηνών, για τη δημιουργία έργων ανάπλασης, ενίσχυσης πρασίνου, παιδότοπων και αθλητισμού. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 47 έργα αναπλάσεων, ενίσχυσης πρασίνου, παιδότοπων και αθλητισμού, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ σε 30 από τους 48 ∆ήμους που ανήκουν στα όριά μας.
Επίσης, ενισχύουμε τα έργα για τον εμπλουτισμό και την προστασία των δασών που περιβάλλουν τους 48 ∆ήμους της Αθήνας και αυτό το κάνουμε με συνέπεια ήδη από την πρώτη τετραετία. Συνεργαζόμαστε στενά με τους ∆ήμους και τους διαδημοτικούς φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), για τη δενδροφύτευση των ορεινών όγκων της Αθήνας.
Ήδη έχουν διατεθεί και εγκριθεί από τη Νομαρχία Αθηνών 3,9 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα αναδάσωσης του Αναπτυξιακού Συνδέσμου ∆υτικής Αττικής (ΑΣ∆Α), στη ∆υτική Αθήνα, ενώ για ανάλογα έργα στον Υμηττό ο ΣΠΑΥ έχει χρηματοδοτηθεί με 900.000 ευρώ.
Ένας άλλος κρίσιμος τομέας δράσης της Νομαρχίας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πώς τα πηγαίνουμε σε αυτόν τον τομέα και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην άσκηση ελέγχων στην αγορά;
Η προστασία των καταναλωτών είναι ένα τεράστιο έργο, στο οποίο προσπαθούμε να ανταποκριθούμε καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Σκεφθείτε ότι προσπαθούμε στη Νομαρχία Αθηνών να ελέγξουμε περισσότερους από 120.000 φορείς υγειονομικού ενδιαφέροντος, με μόλις 19 κτηνιάτρους και 70 Επόπτες Υγείας. Άρα, οι έλεγχοι γίνονται δειγματοληπτικά και το δείγμα δεν μπορεί παρά να είναι μικρό.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Νομαρχία Αθηνών, θέσαμε ως θέμα πρώτης προτεραιότητας τους ελέγχους και την προστασία του καταναλωτή. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να το αντιληφθεί άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, που θα βασίζονται σε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, ικανό να προστατεύει τους καταναλωτές.
Έχω προτείνει να μπορεί ο κάθε Νομάρχης να κλείνει οποιοδήποτε κατάστημα, ανεξάρτητα από την αδειοδοτούσα Αρχή, όταν διαπιστώνεται σωρεία υγειονομικών παραβάσεων ή το κατάστημα πωλεί μη ασφαλή προϊόντα ή πρώτες ύλες ή όταν αισχροκερδεί εις βάρος του καταναλωτή. Το κλείσιμο των καταστημάτων θα γίνεται αυθημερόν και για μια ημέρα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Σε περίπτωση που το ίδιο κατάστημα, μετά από έλεγχο, διαπιστωθεί ότι έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση, η ποινή του κλεισίματος να διπλασιάζεται, δηλαδή δυο ημέρες. Σε κάθε έλεγχο με την ίδια παράβαση θα διπλασιάζεται και η ποινή κ.ο.τ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας μου στη Νομαρχία Αθηνών, διαπίστωσα ότι πρακτικά οι καταστηματάρχες που παρανομούν δεν λαμβάνουν υπόψη τις μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που προτείνω, λοιπόν, είναι να καταργηθούν, ως αναποτελεσματικό μέτρο, οι μηνυτήριες αναφορές, καθώς κανείς καταστηματάρχης δεν τις λαμβάνει υπ’ όψιν -όπως άλλωστε δείχνει η πράξη- και επιπλέον δημιουργούν τεράστιο φόρτο στα ∆ικαστήρια.
Το πρόβλημα των ελέγχων είναι μεγάλο και η Πολιτεία χρειάζεται να το αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και χωρίς κομματικές ή πελατειακές σκοπιμότητες. Η ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού είναι απαραίτητη. Στην αντίθετη περίπτωση το κόστος για τους πολίτες και για την ίδια την Πολιτεία θα είναι μεγάλο.
Οι σχέσεις με τους 48 ∆ήμους
Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις σας -κυρίως σε επίπεδο συνεργασίας για την υλοποίηση έργων- με τους 48 ∆ήμους της ευθύνης σας;
Η συνεργασία μας και με τους 48 ∆ήμους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών είναι άριστη και ανεξάρτητη από την κομματική «απόχρωση» κάθε δημάρχου. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε κανένα ∆ήμο. Οι πολίτες αποφασίζουν ποιος κάνει καλά τη δουλειά του και ποιος όχι.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε είχαμε και έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους ∆ήμους, σχεδιάζουμε από κοινού τις δράσεις και τα έργα που υλοποιούνται, με γνώμονα τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας των πολιτών. Άλλωστε, οι δήμαρχοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά τις ανάγκες των ∆ήμων τους, αφού ακούν και βλέπουν κάθε μέρα τα προβλήματα στην περιοχή τους.
Εμείς, ως Νομαρχία, ακούμε τα προβλήματα αυτά και προσπαθούμε από κοινού με τους δημάρχους να βρίσκουμε λύσεις. Για παράδειγμα, έχουμε δώσει έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα, αφού ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκαν από την αρχή που αναλάβαμε τη Νομαρχία Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, η Νομαρχία Αθηνών έχει διαθέσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στους 48 ∆ήμους που ανήκουν στην αρμοδιότητά της.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη στους ∆ήμους της Νομαρχίας Αθηνών 23 ανάλογα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με προϋπολογισμό που φθάνει τα 61,5 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, ζήτησα από όλους τους ∆ήμους να καταθέσουν μελέτες για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, δηλαδή, εφόσον διαθέτουν τον χώρο και καταθέσουν τη σχετική μελέτη, εμείς θα χρηματοδοτήσουμε εξ ολοκλήρου το έργο της κατασκευής.
Όλα αυτά τα έργα που σας αναφέρω γίνονται με δικούς μας πόρους, αφού η κεντρική διοίκηση δεν μας έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Θλίβομαι, μάλιστα, για το ΥΠΕΧΩ∆Ε από το οποίο, ενώ έχουμε ζητήσει να συμβάλλει με 50% στη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων, αυτό δεν έχει ανταποκριθεί. Και καλά, καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα, αλλά ούτε διάλογος δεν μπορεί να γίνει;
Με τα Βόρεια Προάστια, ειδικότερα, πώς διαμορφώνεται σήμερα η συνεργασία της Νομαρχίας;
Και στα Βόρεια Προάστια, οι δράσεις που αφορούν είτε τα αντιπλημμυρικά έργα, είτε το πράσινο, είτε τις αναδασώσεις, είτε τις παιδικές χαρές, είτε την οδοποιΐα, είτε τα θέματα πολιτικής προστασίας, είτε τα θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω των σχετικών ∆ιευθύνσεων, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τη Νομαρχία.
Το επίπεδο συνεργασίας μας με τους δημάρχους είναι άριστο. Επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν κοιτάζουμε πού είναι κομματικά χρεωμένος κάθε δήμαρχος, αλλά λειτουργούμε με βάση την ωριμότητα των μελετών που μας κατατίθενται. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, αυτές τις μελέτες βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζονται και προβλήματα κάποιες φορές. Ωστόσο, αυτά, ξεπερνούνται, από τη στιγμή που υπάρχει κλίμα καλής συνεργασίας.
Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο