Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την υποδοχή.
Είναι για μένα και χαρά και τιμή που βρίσκομαι για άλλη μία φορά στο Συνέδριό σας. Το Συνέδριο αυτό έχει κάτι το ξεχωριστό, όπως προείπε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Είναι το Συνέδριο μιας νέας αρχής, νέας αρχής για την Αυτοδιοίκηση, αλλά νέας αρχής και για το κράτος και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Αυτή η νέα αρχή παρουσιάστηκε με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και έγινε δυνατή χάρη και στις δικές σας προσπάθειες. Ήταν δέσμευσή μας, την τελευταία φορά, στο περσινό σας Συνέδριο, να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Αυτή ήταν και η εντολή του Ελληνικού λαού στις 4 Οκτωβρίου.
Και σήμερα, 100 μέρες μετά τις εκλογές, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη βάση ενός σχεδίου, του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα της χώρας. Που κάνει πράξη όλες τις απαραίτητες τομές για τη νέα αρχή που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση. Είναι μια ριζική ανατροπή, σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε έως τώρα.
Μια θεμελιώδης αλλαγή, που είχε καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια ανατροπή που θα μας οδηγήσει σε άλλη εποχή και θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε το απολίθωμα του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενσωματώνει ένα όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια αντίληψη για την αποκέντρωση της εξουσίας και το ρόλο του πολίτη, που εσείς πρώτοι διεκδικήσατε και επεξεργαστήκατε. Είναι τα δικά σας Συνέδρια που έβαλαν τα θεμέλια για τη νέα αρχιτεκτονική της διοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης στη χώρα.
Για εξουσία που θα φύγει από το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, διογκωμένο αλλά και πλαδαρό πελατειακό κράτος, και θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Για να μετατρέψει όχι μόνο την Αυτοδιοίκηση σε αυτό που οραματιζόμαστε, αλλά για να αλλάξει ριζικά την ίδια τη λειτουργία του κεντρικού κράτους.
Και είναι η δική σας συμβολή, όπως και της ΕΝΑΕ και της επίπονης εργασίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αξιοποιήθηκε, όπως διαπιστώσατε, για το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Σε αυτή τη δική σας συμβολή, των αιρετών, των εργαζομένων, των επιστημόνων, οφείλουμε δημόσια αναγνώριση. Δική σας δέσμευση, δική μας δέσμευση, ευθύνη και αταλάντευτη απόφαση ήταν και είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε αυτή την τολμηρή δομική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.
Να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, δεδομένου μάλιστα του χαμένου χρόνου των τελευταίων 6 ετών, αλλά και της αδήριτης ανάγκης να απελευθερώσουμε ανθρώπινες δυνάμεις που ασφυκτιούν, και πόρους που σπαταλώνται, για να επενδυθούν στη δημιουργία, την πραγματική ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη, προς όφελος του πολίτη.
Κρίσιμη καμπή
Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οφείλουμε άμεσα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις σε όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά και καθηλώνουν τη χώρα στην καθυστέρηση, στην αδιαφάνεια και στην ανομία.
Γι’ αυτό, είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε μια στιγμή. Ο ελληνικός λαός κουβαλά δουλείες του παρελθόντος, βάρη που τον καταπιέζουν και υποχρεώσεις που λειτουργούν ως δεσμά.
Σήμερα, καλούμαστε να απελευθερώσουμε τον ελληνισμό, για να ανασάνει, να πάρει οξυγόνο, κάνοντας ριζικές αλλαγές. Ναι, θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες περιμένουν. Περιμένουν απ’ όλους μας να προχωρήσουμε με τόλμη, χωρίς φόβο, χωρίς μικροκομματικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες, γιατί αυτές είναι πολυτέλειες που δεν μπορούμε να έχουμε σήμερα.
Κουράστηκε ο ελληνικός λαός να διαπιστώνουμε το πρόβλημα, να γκρινιάζουμε γι’ αυτό, να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο για το ποιος ευθύνεται, αλλά εντέλει να μένουμε αδρανείς και «ψιλοβολεμένοι». Περιμένουν να δουν επιτέλους κάτι να αλλάζει. Και αυτό ξεκινά από εμάς τους ίδιους, απ’ όλους μας που βρίσκονται σε θέσεις ηγεσίας, είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Περιμένουν εμείς να δώσουμε το παράδειγμα, να δείξουμε ότι δεν είναι η καρέκλα που μας ενδιαφέρει, αλλά η προσφορά στην πατρίδα, που μας εμπνέει. Και πράγματι, όπως είπε ο δήμαρχος, εσείς είσαστε που ξεκινήσατε, με τη βούληση της αυτοκατάργησης, και αυτό σας τιμά.
Περιμένει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός να εμπνεύσουμε με ένα συλλογικό όραμα, που όλοι μπορούμε να υπηρετήσουμε και που αυτό και μόνο θα δώσει ξανά την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση, ότι ο ελληνικός λαός, ο Ελληνισμός, στα δύσκολα συσπειρώνεται. Συσπειρώνεται δημοκρατικά για τις μεγάλες αλλαγές.
Περιμένουν από εμάς, από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να κάνουν ό,τι απαιτείται για να αλλάξει ρότα η χώρα, να βελτιωθεί η ζωή τους, η καθημερινότητά τους.
Περιμένουν να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδορούν, που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς. Μπορούμε να ξανακάνουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα περήφανους για την πατρίδα και την κοινωνία μας, τις δυνατότητες και τα επιτεύγματά μας, τα προϊόντα και τις αξίες μας.
Επίκεντρο των αλλαγών αυτών είναι το κράτος. Εκεί βρίσκεται η αφετηρία και η ρίζα του προβλήματος της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Ένα πελατειακό κράτος παραλυμένο από τη διαφθορά. Η πελατειακή διάρθρωση του ελληνικού κράτους εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, που έχουν ολέθριες συνέπειες για την οικονομία μας, την κοινωνία μας, αλλά και το ίδιο το αίσθημα δικαίου.
Ένα πολιτικό σύστημα και μια δομή που ήθελε πάντα τον πολίτη, το δημότη, και μαζί τον Δήμο, εξαρτημένο, να παρακαλά, να ζητιανεύει, να υποχρεώνεται, για να μετατρέπει το δικαίωμα σε χάρη, σε ρουσφέτι και να το ανταλλάσσει για σκοπιμότητες πολιτικές, οικονομικές ή και ιδιοτέλειας.
Ένα κράτος που λειτουργούσε ως πολλά ξεχωριστά φέουδα, αντί ως ένα συντεταγμένο, επιτελικό και υποστηρικτικό των κοινών μας προσπαθειών κέντρο.
Ήδη, ξεκινήσαμε τις αλλαγές με δραστικά μέτρα για τις πιο απεχθείς όψεις αυτού του πελατειακού κράτους, τις προσλήψεις και τη διαχείριση της δημόσιας εξουσίας.