Στις 4 Οκτωβρίου, τραβήξαμε κόκκινη γραμμή στο καθεστώς των διαβλητών, των αναξιοκρατικών και αυθαίρετων προσλήψεων. Ένα καθεστώς, που κρατούσε σε ομηρία χιλιάδες νέους, οδηγούσε στον άδικο αποκλεισμό πολύ περισσότερων και ταυτόχρονα, στον εκτροχιασμό των δαπανών του δημόσιου τομέα. Το κεφάλαιο «ρουσφέτι στις προσλήψεις» έκλεισε πλέον οριστικά για τη χώρα. Τα πάντα πια θα περνούν από το ΑΣΕΠ. Μόνος δρόμος οι αντικειμενικές διαδικασίες.
Και βεβαίως, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας. Για μας, η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο με πραγματικό κράτος πρόνοιας, που προστατεύει, αλλά και εξοπλίζει τον εργαζόμενο και τον άνεργο, για ουσιαστική συμμετοχή σε μια ζωντανή και δημιουργική οικονομία, όπως και με την αξιοποίηση του πλούτου, είτε του κράτους, είτε των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το ΕΣΠΑ, είτε των ιδιωτικών κεφαλαίων, που πρέπει να κινητοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη, και όχι απλά για πελατειακή σπατάλη.
Ταυτόχρονα, με το Νόμο για τη διαφάνεια και την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, τελειώνουμε με ένα καθεστώς αδιαφάνειας, που δημιουργούσε παντού μικρές, μεσαίες, έως και τεράστιες εστίες διαφθοράς.
Όλοι μας γνωρίζουμε τις καθημερινές, εκατοντάδες και χιλιάδες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς, με τις οποίες ξοδευόταν ανεξέλεγκτα δημόσιο χρήμα, άμεσα ή έμμεσα, με αναθέσεις ή προμήθειες, με επιχορηγήσεις ή ενισχύσεις, με ρυθμίσεις ή αδειοδοτήσεις.
Όλα αυτά, από τη μικρότερη παρατυπία, μέχρι τα ομόλογα και το Βατοπέδι, ήταν δυνατά λόγω της αδιαφάνειας, του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις και της εν κρυπτώ εφαρμογής τους. Αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι πλέον, κάθε μία απόφαση οποιουδήποτε, για να είναι εκτελεστή, θα πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο, αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε εποχή.
Διότι όποιος αποφασίζει, είναι πια άμεσα εκτεθειμένος στο δημόσιο έλεγχο, είναι υποχρεωμένος στη λογοδοσία. Κάθε ενέργεια της Διοίκησης θα είναι ανοιχτή σε όλους και θα παράγει όχι μόνο πρακτικά αποτελέσματα, αλλά και δημόσια κριτική, αξιολόγηση για τη χρησιμότητα ή την αποτελεσματικότητα αυτής της απόφασης.
Αυτό θα θωρακίσει παράλληλα και κάθε άρχοντα από τη διαβολή ή τις πιέσεις για παρατυπίες. Οι δύο αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις προσλήψεις και τη διαφάνεια, αλλάζουν οριστικά τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στην πελατειακή συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
Δεν είναι όμως αρκετές. Γι’ αυτό και ήταν μόνο η αρχή. Όπως γνωρίζετε, πρώτη μας κίνηση ήταν η αναδιάρθρωση της δομής της κυβέρνησης, με ριζικές αλλαγές, που όλοι διαπίστωναν επί χρόνια την αναγκαιότητά τους, αλλά που διαρκώς αναβάλλονταν.
Τις κάναμε άμεσα. Και παρά τις εύλογες δυσκολίες κάθε νέας αρχής, η Ελλάδα πλέον διαθέτει μια κυβερνητική δομή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες μιας σύγχρονης χώρας, και όχι σε παρωχημένα βολέματα του παρελθόντος.
Κυρίες και κύριοι, στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, αποφασιστικής σημασίας είναι η ριζική αλλαγή στο σύνολο της αρχιτεκτονικής της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης της χώρας μας.
Νέα αρχιτεκτονική
Μια συνολικά σχεδιασμένη, ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης, που θα δώσει μια νέα, μόνιμου χαρακτήρα διάρθρωση στο κράτος. Μια νέα αρχιτεκτονική, που στοχεύει να απαντήσει στην κακή εξυπηρέτηση του πολίτη, στις πολυδαίδαλες και πολυδιασπασμένες Υπηρεσίες, που καθιστούν την καθημερινή τους λειτουργία γραφειοκρατική, προβληματική, για όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Σε παθογένειες, που δημιουργούν δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος και σπατάλη, που λειτουργούν ως εστίες διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας, ως προσκόμματα στην ανάπτυξη της ίδιας της χώρας και βέβαια της Περιφέρειας.
Με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», προχωράμε σε μια νέα αρχιτεκτονική, λιτή, λειτουργική και στέρεη, με ισχυρούς, αποτελεσματικούς Δήμους στην υπηρεσία του πολίτη, εξοπλισμένους με νέες αρμοδιότητες και με πόρους. Με αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες, φορείς της πράσινης ανάπτυξης, στις οποίες ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Με αποκεντρωμένη Διοίκηση κι ένα επιτελικό κράτος, που είναι σε θέση να επιτελέσουν το δικό τους ρόλο, έχοντας δώσει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται από την ίδια την Αυτοδιοίκηση.
Κυρίες και κύριοι, στη νέα αυτή αρχιτεκτονική που εισάγει στη χώρα το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ενσωματώνονται ως αναπόσπαστα χαρακτηριστικά οι αρχές μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που σπάει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος.
Από την πρώτη στιγμή, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ’ ένα καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας. Θα είναι απαλλαγμένοι από τις καταστροφικές πιέσεις αυθαίρετων προσλήψεων. Από την πρώτη στιγμή, οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ’ ένα καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας. Με κάθε τους απόφαση στο φως, στον δημόσιο έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, απαλλαγμένοι έτσι και από την καχυποψία, έστω, της διαφθοράς.
Από την πρώτη στιγμή, κάθε τους απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, που αξιοποιεί τις διαδικασίες διαβούλευσης, την καλύτερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, τους νέους θεσμούς, όπως τον Συνήγορο του Δημότη, ή τις δυνατότητες, που είναι πολύ σημαντικές, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Και κάτι επίσης σημαντικό: από την πρώτη στιγμή, οι νέοι Δήμοι θα λειτουργήσουν έχοντας σαν ένα ακόμα εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών, που ζουν πλήρως ενταγμένοι μαζί μας και συμβάλλουν στην προκοπή του τόπου και των τοπικών κοινωνιών. Και τώρα, θα συμβάλλουν στην κοινή διαχείριση της ευθύνης για τις τοπικές υποθέσεις.