Θέσαμε σε λειτουργία τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου www.dionysos.gr . Ενημερώνεται με χρήσιμες πληροφορίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη διάθεση των Δημοτών, με τη φροντίδα του αρμόδιου υπαλλήλου της Πληροφορικής και η κριτική αυτών που τη χρησιμοποιούν είναι η καλύτερη.
Τώρα που τα δίκτυα επικοινωνίας έχουν αναπτυχθεί, κρίνουμε ότι ο Δήμος Διονύσου και οι δημότες του διαθέτουν ένα εξαιρετικά δυναμικό εργαλείο για άμεση επικοινωνία, αλλά και διεκπεραίωση σημαντικών διαδικασιών.
Προγραμματίζουμε την ψηφιοποίηση όλων των τίτλων των βιβλίων της βιβλιοθήκης μας την οποία θα αναλάβει εθελοντής ώστε να μπορούν να ανατρέχουν οποιαδήποτε στιγμή οι δημότες μας για να κάνουν τις επιλογές των βιβλίων.
Από την αρχή του 2008 ψηφιοποιούμε (σε μορφή pdf) όλα τα εισερχόμενα έγγραφα, για να είναι προσβάσιμα ηλεκτρονικά απ’ όλες τις υπηρεσίες και να αποφεύγονται λάθη και απώλεια χρόνου.
Υποβάλαμε δηλώσεις στο κτηματολόγιο για όλους τους φερόμενους ως κοινόχρηστους χώρους, με την επιφύλαξη ότι δεν έχει αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ίσχυε σύμφωνα με το καθεστώς του 1962 ή του 1979. Αν κάτι έχει αλλάξει, με την ανάρτηση θα το διαπιστώσουμε και θα γίνουν οι ανάλογες κινήσεις. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό για κάποιους ιδιοκτήτες των ανωτέρω οικοπέδων.
Στον τομέα γενικότερης ανάπτυξης του Προσωπικού του Δήμου συνεχίστηκε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα, με συμμετοχή σε περισσότερα από 20 σεμινάρια για ενημέρωση σχετικά με τεχνικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Σε ένα Δήμο εγκατεστημένο σε ένα ευλογημένο περιβάλλον, η φροντίδα για τη προστασία, την ανάδειξη και την ισόρροπη ανάπτυξη του, αποτελεί βασική υποχρέωση όλων μας και δημιουργεί δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Στον τομέα αυτό, η δραστηριότητα του Δήμου υπήρξε έντονη.
Έκλεισαν οριστικά τα λατομεία ΠΑΡΘΕΝΩΝ και ΔΙΟΜΗΔΗΣ, όπως σας έχω κατ’ επανάληψη ενημερώσει.
Αποβλήθηκαν από τα λατομεία ΔΙΟΜΗΔΗ όλα τα κινητά μηχανήματα και τοποθετήθηκε μπάρα αποκλεισμού.
Αποφασίστηκε με απόφαση του Δ.Σ.:
α. να παύσουν τα λατομεία να είναι λατομικές ζώνες,
β. να γίνει ανάπλαση τους,
γ. να αποβληθούν και από τον “ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ” οι ιδιοκτήτες, όπως έχει προγραμματιστεί, εντός εξαμήνου, με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας,
δ. να γίνει μικρό καλοκαιρινό θέατρο σ’ ένα από τα λατομεία.
ε. Υποβάλαμε αρμοδίως τη σχετική απόφαση όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Γ. Γ. Περιφέρειας. Σε έξι μήνες οι χώροι θα παραδοθούν σε ειδική επιτροπή.
Σε ότι αφορά την αισθητική, φυτεύτηκαν με καλλωπιστικά φυτά οι νησίδες επί της Λ. Διονύσου, δενδροφυτεύθηκαν τα τρίγωνα στην Ουρανίας – Καΐρη, Κυδωνιών – Κοραή, Κυδωνιών – Κολοκοτρώνη, πλατεία Καΐρη – Κυδωνιών, περιμετρικά, Ηρακλείτου – Περικλέους και Θέτιδος Προμηθέως στην Αναγέννηση.
ΑΙΩΝΟΒΙΟ ΔΑΣΟΣ
Το αιωνόβιο δάσος για μας είναι και θα παραμείνει δάσος.
Θα φέρουμε και πάλι εισήγηση στο Δ.Σ. για ανάκληση του διατάγματος του 1928.
Πάρα πέρα, θεωρώντας ότι το δάσος του Διονύσου – Πεντέλης είναι ο μοναδικός πνεύμονας της Αττικής, μετά την καταστροφική φωτιά του 2009 ζητάμε άμεσα, πολιτικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να δεσμευθούν ώστε το αιωνόβιο δάσος να παραμείνει για πάντα δάσος.
Φρονούμε ότι μπορεί να δοθεί στη φερόμενη ιδιοκτήτρια –για όση έκταση είναι αποδεδειγμένα ιδιοκτησία της- άλλη έκταση από το κράτος (ανταλλαγή), μακράν της Αττικής, που θα δύναται να την εκμεταλλευθεί και αυτή να παραμείνει εσαεί δημόσια – δασική έκταση προς όφελος των δημοτών.
ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ
Μας απασχόλησε έντονα το πρόβλημα της βαμβακάδας στα πευκοδάση μας. Χαράξαμε, μετά από διάλογο πλαίσιο πολιτικής και πήραμε μέτρα:
Με συντονισμένες ενέργειες περιορίσαμε κατά πολύ το πρόβλημα της βαμβακάδας στα πεύκα.
Οικολογικό (πλύσιμο κ.λπ.), για τα πεύκα εγγύς κατοικημένων χώρων (με ενεργοποίηση των δημοτών, μετά από δική μας πληροφόρηση).
Καταπολέμηση, μέσω ψεκασμού, για τα υπόλοιπα δένδρα, κοινοχρήστων χώρων.
Θα έπρεπε το Υπουργείο Γεωργίας, που δημιούργησε το πρόβλημα αυτό, να σηκώσει και το βάρος της αντιμετώπισης του. Ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά ότι η βαμβακάδα χωρίς να έχει εξαφανιστεί, περιορίστηκε σημαντικότατα.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Λειτουργεί ικανοποιητικά. Χρειάζεται η συμπαράσταση των δημοτών, ώστε οι μπλε κάδοι να μη γίνονται κάδοι σκουπιδιών και το αντίθετο, δηλαδή οι σκουπιδιών, κάδοι ανακύκλωσης. Έχουμε αύξηση κατά 60% των ανακυκλώσιμων υλικών.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΩΡΑΦΙ
Θα παραμείνει για πάντα δάσος. Εμείς δεν επιτρέπουμε καμιά άλλη σκέψη συμφερόντων.
ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ
Προωθήσαμε το θέμα. Πήραμε απόφαση να το συζητήσουμε να βγει από Α’ ζώνη, να γίνει Γ’. Αναβλήθηκε με αίτημα εκπροσώπων ιδιοκτητών, θα επανέλθει για συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δ.Σ., στο άμεσο μέλλον.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΝΤΟΥΝΗ
Η υφιστάμενη σημερινή κατάσταση, για την ανατροπή της εγκληματικής ενέργειας της τότε κυβερνητικής απόφασης, με την ανοχή της τότε κοινοτικής αρχής, είναι από πάρα πολύ δύσκολη μέχρι ακατόρθωτη. Γιατί η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος και η αποζημίωση των όσων έκτισαν δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.
Εξάλλου, προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας απερρίφθησαν. Όσοι σήμερα κόπτονται, πού ήσαν το 1991-1992, όταν ο ομιλών υποστήριζε ότι η περιοχή αυτή πρέπει να μείνει κοινόχρηστος χώρος για αθλητικά κέντρα όπου θα εξυπηρετούνται και οι γύρω περιοχές.
Ποιοι δεν αντιτάχθηκαν, ποιοί δεν έφεραν αντίρρηση σ’ αυτή την οικοπεδοποίηση; Είναι γνωστό!
Αλλά επ’ αυτού θα επανέλθουμε -αν χρειαστεί-, για να υπενθυμίσουμε ευθύνες των περιόδων από το 1991 μέχρι το 2006.
Τα τραγικά λάθη για το στρατόπεδο Ντούνη δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν.
ΤΥΠΕΤ
Η θέση μας είναι γνωστή.
Μετά την τελεσιδικία της απόφασης η οποία, ως γνωστόν, καθορίζει τιμή μονάδας 350 ευρώ το μέτρο κι όχι 4 ευρώ, όπως κάποιοι διατυμπάνιζαν και συκοφαντούσαν τη δημοτική αρχή: Αν δεν θέλουν να μας δώσουν τα 43 στρέμματα, είτε ως ενιαίο τμήμα, είτε τμηματικά, τότε θα μας δώσουν τα 15.000.000 ευρώ και θα πάρουμε ακίνητα εντός σχεδίου όπου θα μπορεί ο δήμος να κάνει ό,τι θέλει, αλλιώς θα εκτελέσουμε την απόφαση εις βάρος τους.
Πάντως, εκείνο που κάποιοι ζήτησαν ή άλλοι πρότειναν χωρίς να έχουν σφαιρική ενημέρωση, προφανώς ελλείψει των αναγκαίων στοιχείων, δηλαδή να μετατραπούν οι κοινόχρηστοι χώροι σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους, μπορεί να οδηγήσει το ΤΥΠΕΤ να μας δώσει τους δρόμους και τους άλλους χώρους που μας πήραν, να πάψει η κατασκήνωση να λειτουργεί και με άνωθεν κάποια στιγμή, ασφυκτική πίεση σε λιγότερο ανθεκτικούς από εμάς διοικούντες, να πετύχουν την οικοπεδοποίηση του όλου κτήματος, του οποίου τμήμα είναι και η κατασκήνωση.
Αυτό βέβαια θα απαιτήσει τροποποίηση του σχεδίου πόλης με τη νόμιμη διαδικασία.
Η εφαρμογή δε των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 10 του ν.3044/02 (ΦΕΚ. 197Α) που επιβάλλει την απαγόρευση μείωσης της συνολικής επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων, όταν επιχειρείται τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου, έχει εφαρμογή από την έναρξη ισχύος της διάταξης και προφανώς δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν κάποιοι, που με την μη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής και εν αγνοία της, αλληλογράφησαν με το ΥΠΕΧΩΔ.Ε παρά την αντίθετη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου
Σε κάθε περίπτωση, όταν έλθει η ώρα, η δημοτική αρχή θα προκρίνει την πιο συμφέρουσα λύση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΪΚΑ – ΦΟΙΝΙΚΑΣ
Αναγνωρίζουμε το δίκιο των κατοίκων των «Αλεξανδρέικων» και του Φοίνικα για ένταξή τους στο σχέδιο. Πήραμε απόφαση, εγκρίναμε το κονδύλιο. Ετοιμάζεται ο φάκελος για τα περαιτέρω. Υπάρχει φόρτος εργασίας της αρμόδιας μηχανικού.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Προωθούμε το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης. Ήδη, απ’ όσα μας γνωστοποιήθηκαν, είναι έτοιμος ο νέος κεντρικός συλλεκτήριος παρακηφίσιος αγωγός που θα δεχθεί το 40% των λυμάτων της περιοχής (ο υπάρχων δηλαδή).
Εμείς παράλληλα ετοιμαζόμαστε (σε επίπεδο μελέτης και σχεδιασμού του έργου), ώστε την κατάλληλη στιγμή να αρχίσουν τα έργα του δευτερεύοντος δικτύου. (Πήραμε τη διαβεβαίωση της ένταξης τουλάχιστον για την αναγέννηση και για όπου η ΕΥΔΑΠ έχει φτιάξει το δίκτυό της.
Περιοχή Διονύσου και Αναγέννησης – Ραπεντώσας
Έχουν προχωρήσει όλες οι διοικητικές και τεχνικές διαδικασίες και πρέπει να ολοκληρωθούν οι ακόλουθες ενέργειες:
Από πλευράς Δήμου Διονύσου:
· Σύνταξη Χρηματοοικονομικής μελέτης του έργου Αποχέτευσης από το Δήμο, ετοιμάζεται ήδη.
Από πλευράς Νομαρχίας:
– Απόφαση Ν.Σ. για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Διονύσου.
– Προετοιμασία Τεχνικών Δελτίων Έργου.
– Συμπλήρωση Αίτησης για χρηματοδότηση. Ήδη ο Γ.Γ. Περιφέρειας με διαβεβαίωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ. Τουλάχιστον το ½ των 20.000.000 ευρώ που θα στοιχίσει το δευτερεύον δίκτυο όπως προανέφερα.
Περιοχή Ραπεντώσας
Ενέργειες για την προώθηση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Ραπεντώσας:
Συνεννοήσεις και πραγματοποίηση αυτοψίας με μηχανικούς της ΕΥΔΑΠ για την εξέταση της δυνατότητας και την προώθηση εκπόνησης σχετικής μελέτης αποχέτευσης. [Η ΕΥΔΑΠ είπε ότι το έργο είναι ασύμφορο λόγω της τοπογραφίας της περιοχής, δηλαδή του χαμηλού υψομέτρου του οικισμού σε σχέση με τον συλλεκτήριο αγωγό επί της Λεωφόρου Διονύσου].
Προς το παρόν, προωθούμε το αποχετευτικό της Αναγέννησης και του τμήματος του Διονύσου που ο αγωγός είναι έτοιμος (ΤΥΠΕΤ)