Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης, παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών με θέμα: «Ο εθελοντισμός είναι η καρδιά της ευεργεσίας».
Στην ομιλία του με θέμα «Εθελοντισμός και Εκπαίδευση» ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ο εθελοντισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο δυναμικό και πολυδιάστατο, που υπόκειται στη συνεχή μεταβολή του κοινωνικού γίγνεσθαι, το οποίο και παρακολουθεί διαχρονικά. Αποτελεί έκφραση της ενδιάθετης τάσης για αλληλεγγύη και προσφορά που δυνάμει ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο και εκδηλώνεται εφόσον το επιτρέψουν οι κατάλληλες συνθήκες
Οι εθελοντικές υπηρεσίες προσφέρονται με ανιδιοτέλεια χωρίς ο εθελοντής να αποβλέπει σε οποιοδήποτε όφελος.
Σπέρματα των αντιλήψεων που συνδέονται με την πραγμάτωση της κοινωνικής αλληλεγγύης μπορούμε να διακρίνουμε ήδη από τους κλασικούς χρόνους. Πολλοί από τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας αναγνωρίζουν το ευμετάβολο του ανθρώπινου βίου και θεωρούν βασικό τρόπο αντιμετώπισης της δυσπραγίας, παράλληλα προς τις πρώιμες δομές του κράτους πρόνοιας της εποχής εκείνης, τις πράξεις αλληλεγγύης των πολιτών προς τους συμπολίτες τους που παρέχονται εθελοντικά. Τέτοιες πρακτικές συνδέονται με τον φιλοσοφικό ιδεαλισμό του Πλάτωνα, με τις θεωρητικές απόψεις του Αριστοτέλη, με τις αντιλήψεις των στωικών φιλοσόφων καθώς και με άλλα σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα.
Η βοήθεια προς τους αδύναμους και τους κοινωνικά αδικημένους θεωρήθηκε στην αρχαία Ελλάδα αρετή και η αντίληψη αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση ενός πνεύματος εθελούσιας προσφοράς. Ενώσεις αμοιβαίας βοήθειας, που ονομάζονταν «έρανα» και είχαν βασικό σκοπό τους την οικονομική βοήθεια προς συμπολίτες που βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης, είχαν ήδη εμφανιστεί στην περίοδο των κλασικών χρόνων.
Στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, όπως και μετά τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, που σχετίζονταν με τη μακροχρόνια κατοχή και τα δεινά του πολέμου. Το νεοσύστατο κράτος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αρωγή των ευεργετών, όπως και στη συμπαράσταση των πιο εύπορων πολιτών.
Θα ήταν ευχής έργο αυτή η πλούσια παράδοση του εθελοντισμού στη χώρα μας, όπως και η αντίστοιχη διεθνής εμπειρία, να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παιδείας των νέων μας και να τους παρωθεί να ακολουθήσουν παρόμοιο δρόμο σε μια κοινωνία που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τις αρχές, τις αξίες και τις πρακτικές του εθελοντισμού. Θα ήταν εξίσου χρήσιμο κάθε σχολείο να καλλιεργεί στην πράξη τον εθελοντισμό ως αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητάς του αναπτύσσοντας δράσεις αλληλεγγύης με φορέα τους τα ίδια τα παιδιά.
Η αξία του εθελοντισμού είναι σε κάθε περίπτωση σημαντική. Με την εθελοντική δράση μπορούν να βρουν συμπαράσταση και ανακούφιση συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Παράλληλα, ενισχύεται η κοινωνική ευαισθησία, δομούνται σχέσεις σεβασμού με τους συμπολίτες, ενδυναμώνεται η κοινωνική συνοχή, θεμελιώνεται μια υγιής κοινωνία και τελικά ενισχύονται οι δημοκρατικού θεσμοί. Ο εθελοντισμός στέλνει μήνυμα απόρριψης της αδιαφορίας και του ατομικισμού και ανοίγει τοδ δρόμο προς τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Γι’ αυτό και πρέπει να καταστεί βασικό συστατικό στοιχείο της παιδαγωγικής λειτουργίας των σχολείων».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας.