Ακόμη και παραδοσιακά γαλάζια κάστρα στα βόρεια προάστια, με το προπύργιo των μεσοαστικών στρωμάτων να έχει χτυπηθεί εμφανώς από την οικονομική κρίση, πολιορκούνται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ρεπορτάζ: Γ. Κανελλόπουλος, Θ. Μελίδου, Γ. Μπεθάνης, Μ. Πανάγου
Ναι… στο ευρώ μετά μνημονίων και τις πολιτικές δυνάμεις που τα στήριξαν, είπε με τη δεύτερη, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στα Βόρεια Προάστια, στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, δίνοντας τότε καθαρή εντολή στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τουλάχιστον, στους πέντε από τους εφτά Δήμους που καλύπτει δημοσιογραφικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, με ποσοστά άνω του 30%. Μόνο στους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπου απέσπασε νίκη με βραχεία κεφαλή, και Ηρακλείου, όπου κατέκτησε την πρωτοκαθεδρία, οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη πολιτική δύναμη.
Γενικότερα και σε αναντιστοιχία με την πολιτική ετυμηγορία του εκλογικού Σώματος στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, οι πολίτες σε 8 δήμους των Βορείων Προαστίων (Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου) και σε 3 Δήμους των Νοτίων Προαστίων (Αλίμου, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου), τις λεγόμενες «ακριβές περιοχές», είχαν δώσει τότε σαφές προβάδισμα και εμπιστεύτηκαν το κόμμα της ΝΔ, το οποίο κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, συμπιέζοντας προς τα κάτω τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, σε σχέση με το ό,τι είχε προηγηθεί στις εκλογές του Μαΐου 2012. Στους υπόλοιπους 23 (από τους 34 συνολικά) Δήμους της Β’ Αθηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε τον Ιούνιο του 2012 σε πρώτη εκλογική δύναμη, κάτι που αντικατοπτρίζει και τις κοινωνικοοικονομικές διαφορές, τις διαφορετικές εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών από τις πολιτικές του μνημονίου και το διαφορετικό πολιτικό κριτήριό τους, ανάλογα με την κοινωνική διαστρωμάτωση, στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.
Αυτά, δυόμισι χρόνια πριν… Πλέον, και τα προάστια που αποτελούσαν μέχρι πρότινος ένα στιβαρό κομμάτι από το προπύργιο των μεσοαστικών στρωμάτων, έχουν «χτυπηθεί» εμφανώς, όσο και άλλες περιοχές, από την οικονομική κρίση και την ύφεση που δεν ανακόπηκε. Με την ψήφο τους, άλλωστε, οι δημότες, περίπου επτά μήνες πριν, -εφόσον οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές αποτυπώνουν ένα πολιτικό κλίμα, ενόψει εθνικών εκλογών- έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στα δυο κυβερνητικά κόμματα, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά δημάρχους προερχόμενους από την Αριστερά, όπως έγινε στους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου, αλλά και ανεξάρτητους δημάρχους, χωρίς κομματικό στίγμα, όπως έγινε στους Δήμους Κηφισιάς και Ηρακλείου.
Με αυτόν τον τρόπο, ίσως, ήθελαν να δείξουν -μεταξύ των άλλων τοπικών ιδιαιτεροτήτων- ότι ο οικονομικός πυρήνας των Βορείων Προαστίων δεν άντεξε τα μνημόνια, τα μέτρα αυστηρής λιτότητας, τον ΕΝΦΙΑ, πρωτίστως, που λύγισε και τα πιο ισχυρά νοικοκυριά, ακόμη και στην περιοχή της Εκάλης, όπου το όνομα «Στουρνάρας» αντηχεί ακόμη με αρνητική χροιά. Δέκα χρόνια πριν, ίσως να φαινόταν αδιανόητο ότι περιοχές όπως η Κηφισιά, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, θα φιλοξενούσαν νεόπτωχους, ακόμη και άστεγους, που θα είχαν απόλυτη ανάγκη από τις κοινωνικές δομές και τα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας, ακόμη και για τα καθημερινά και στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.
Πλέον, η μεταστροφή των της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, απομένει να αποδειχθεί και στην κάλπη. Αλλά και με τα δυο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν συσπειρώσει το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων τους, απομένει κυρίως να δούμε, αν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα αναδείξουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τελικά μια κυβέρνηση συνεργασίας περισσότερων πολιτικών δυνάμεων. Κάτι που θα σημάνει το επόμενο επεισόδιο διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, που φυσικά θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας μας και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ένα μεγάλο υπαρκτό ποσοστό αναποφάσιστων -οι ίδιες δημοσκοπήσεις το εκτιμούν γύρω στο 12%- που θα αποφασίσουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και οι οποίοι τελικά ενδέχεται να καθορίσουν τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.
Πίκρα, παράπονα, αγανάκτηση και… ψυχοθεραπεία στα εκλογικά περίπτερα
Τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων στήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αμαρουσίου, όπως και στους υπόλοιπους Δήμους των βορείων προαστίων, στην αρχή της βδομάδας. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ τα έστησαν τη Δευτέρα, την επόμενη ακολούθησαν κι υπόλοιποι. Με τις εκλογές αυτής της Κυριακής να είναι από τις σημαντικότερες στη μεταπολιτευτική περίοδο, θα περίμενε κανείς να παρατηρείται κίνηση στα σημεία, απ’ όπου τα κόμματα έκαναν τον «προεκλογικό αγώνα του δρόμου». Αντιθέτως, το κλίμα που επικράτησε ήταν σχετικά ήρεμο. «Ίσως γιατί ο κόσμος είναι πιο αποφασισμένος αυτή τη φορά, αλλά και λιγότερο εσωστρεφής από τις τελευταίες εκλογές», λένε οι εθελοντές που λειτουργούν τα εκλογικά περίπτερα.
«Δε φοβούνται πια να εκδηλωθούν, δε φοβούνται να πουν τι θα ψηφίσουν, τι τους ενοχλεί και τι θέλουν να αλλάξει», μας λέει ο άνθρωπος που κάνει βάρδια στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως γι αυτό και δε βγήκαν στους δρόμους για να «ψαχτούν».
Το διαπιστώσαμε κι εμείς μιλώντας μαζί τους. Οι πολίτες πλέον δεν διχάζονται, δεν είναι αναποφάσιστοι, δεν κάνουν μπρος-πίσω, αν και τη βεβαιότητα, την ασφάλεια που έχουν ανάγκη, δεν μπορεί να τους τη δώσει κανείς. Γνωρίζουν καλά τι θα ρίξουν στην κάλπη. Όχι τόσο από θέση ιδεολογίας, όσο από τη θέση του αγανακτισμένου, του «πνιγμένου» που είχε κλείσει τη μύτη του για καιρό, προκειμένου να κάνει τη πιο μακριά και βαθειά βουτιά της ζωής του.
Ο ΕΝΦΙΑ, το κερασάκι στην τούρτα
Τον κ. Άρη Πελεκάνη, τον πετύχαμε έξω από το προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτούσε να μάθει ποιοι από τους υποψήφιους είναι οικονομολόγοι. «Τι να τον κάνω τον γιατρό, τον δημοσιογράφο, τον επιχειρηματία; Οικονομολόγο θέλω να ξέρει να μου μιλήσει για την οικονομία, να ξέρει πώς θα μας βγάλει από το χάλι που βρισκόμαστε». Ο κ. Πελεκάνης ζει στο Μαρούσι περισσότερα από 40 χρόνια. Ανέκαθεν, μας είπε, ψήφιζε δεξιά. Ακόμη και στις ευρωεκλογές πριν από 7 μήνες. «Αυτή τη φορά θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω ιδέα για το αν θα τα καταφέρουν, θα τους δώσω όμως μια ευκαιρία. Μου είναι αδύνατον να πληρώνω πενταπλάσιους φόρους από ότι παλιά. Ξεχείλισε το ποτήρι».
Ο ΕΝΦΙΑ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μας είπαν οι περισσότεροι. Υπέμειναν τα πάνδεινα αλλά ο φόρος αυτός τους διέλυσε κυριολεκτικά.
Τα εκλογικά περίπτερα και η… ψυχοθεραπεία
Ο οικονομολόγος -και άνεργος αυτό τον καιρό- Μιχάλης Σκιαδάς, που κρατάει τις περισσότερες ώρες το εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Μαρούσι, μάς περιέγραψε το πώς βιώνει ο σημερινός ψηφοφόρος τις εκλογές. «Όχι, δε φτάνουν όλοι ως εδώ για να πάρουν ψηφοδέλτια. Οι περισσότεροι έρχονται για να εκφράσουν την πικρία τους, για να παραπονεθούν, να γκρινιάξουν. Είτε τελικά θα ψηφίσουν το κόμμα, είτε όχι, πολλοί μας πιάνουν κουβέντα για την προσωπική τους κατάσταση ή γενικότερα την κατάσταση της χώρας».
Ο Κώστας και η Μαρία, «επισκέπτες» του περιπτέρου του Σταύρου Θεοδωράκη λίγο πιο κάτω, μάς είπαν ότι αυτό που τους νοιάζει είναι η διάσωση της χώρας. «Να σωθεί η Ελλάδα που πνέει τα λοίσθια», λένε. «Μετά θα σωθούμε κι εμείς».
Ενδιαφέρον πάντως, έχει το γεγονός ότι κάποια από τα εκλογικά περίπτερα δεν ήταν ανοιχτά όλες τις ώρες της μέρας. Σιγουριά για τη νίκη; Αδιαφορία; Έλλειψη εθελοντών λόγω απογοήτευσης; Ποιος ξέρει. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της περιοχής πάντως, το σκηνικό είναι διαφορετικό από τις τελευταίες εκλογές και για έναν άλλο λόγο. Λίγο μετά τις γιορτές, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να κινηθεί, γι αυτό και η πλατεία αυτές τις μέρες ήταν σχετικά άδεια. Συνήθως, η προεκλογική ενημέρωση αυτές τις περιόδους και η προμήθεια ψηφοδελτίων και εκλογικού υλικού γίνεται παράλληλα με ψώνια και άλλες δουλειές που κάνει ο κόσμος.
Λίγο πριν από την κάλπη
Κανονικά θα λειτουργούν το Σαββατοκύριακο των εκλογών (24 και 25 Ιανουαρίου) οι Δήμοι, τα ΚΕΠ και τα γραφεία των Αστυνομικών Τμημάτων που εκδίδουν ταυτότητες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «ενόψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και µε σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, καθώς και των εκλογέων, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διενέργεια των εκλογών θα παραμείνουν ανοικτές το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Ιανουαρίου 2015 αντίστοιχα. Επίσης, πρέπει να λειτουργούν κατά τις ίδιες αυτές ημέρες και οι υπηρεσίες των δήμων της χώρας που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. Επίσης τις ίδιες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εκδίδουν δελτία ταυτότητας».
Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να μάθει πού ψηφίζει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm, αλλά και στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 τις εξής ώρες:
• Τρίτη – Παρασκευή 09:00 έως 17:00
• Σάββατο 09:00 έως 19:00
• Κυριακή 07:00 έως 19:00
Ημερομηνία εκλογών
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 7η πρωινή ώρα και θα λήξει την 19η ώρα της ίδιας ημέρας. Οι προσεχείς γενικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την Ε’ Aναθεώρηση του 2014 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 31 Οκτωβρίου 2014.
Δικαίωμα ψήφου
Έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 31.10.2014) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Η ίδια προθεσμία 31.10.2014 ισχύει και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
Παραληφθέντες εκλογείς
Εκλογείς οι οποίοι δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος και δεν περιλαμβάνονται, για οποιαδήποτε άλλη αιτία, στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια ή στα Mητρώα Aρένων του οποίου είναι γραμμένοι. Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ θα χορηγούνται πιστοποιητικά εγγραφής στα δημοτολόγια ή στα Mητρώα Aρένων για: α) γεννηθέντες το έτος 1997 και β) στους εγγραφέντες σε αυτά μετά την 31η Οκτωβρίου 2014, ούτε στους μετά την ημερομηνία αυτή εγγραφέντες λόγω της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.
Πού θα ψηφίσουμε
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).
Ψηφοφορία Ετεροδημοτών
– Οι ετεροδημότες ψηφίζουν την ίδια ημέρα με τους άλλους εκλογείς.
– Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.
– Γίνεται δε γνωστό ότι δεν θα ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα οι εκλογείς εκείνοι για τους οποίους δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός 40 εκλογέων, στη εκλογική περιφέρεια που ανήκουν.
Δηλαδή οι εκλογείς αυτοί, θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής/καταγωγής τους.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορούν να δουν εάν θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες: http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm
Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από ΑμεΑ
Οι εκλογείς με αναπηρίες ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα. Ειδικά για τις περιπτώσεις των εκλογέων με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο συναφές μηχάνημα, παρατηρούνται δυσκολίες, όταν στα εκλογικά καταστήματα δεν υπάρχουν ράμπες, ανελκυστήρες ή άλλα μέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω εκλογείς κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των μελών της εφορευτικής επιτροπής, της φρουράς του καταστήματος εάν υπάρχει ή ακόμη και απλών εκλογέων.
Όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση εκλογέα με κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μυστικότητα της ψήφου και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Θα μπορούσε έτσι με προσωπική μέριμνα και με βοήθεια ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής, που επιλέγεται, να παραδώσει στον εκλογέα φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ώστε αυτός να αποσυρθεί σε κατάλληλο, προσιτό σ’ αυτόν, χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος (π.χ. του ισόγειου χώρου) για να ψηφίσει. Στη συνέχεια, ο εκλογέας παραδίδει τον κλειστό φάκελο στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και εκείνος τον ρίχνει στην κάλπη του εκλογικού τμήματος, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας που ψήφισε. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Πώς ψηφίζουμε
Στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών (44 έδρες), οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους. Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.
Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί
Οι εκλογείς που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, και στο Λιμενικό Σώμα ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια, όπου υπηρετούν. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή, βεβαίωση της Υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στις καταστάσεις του άρθρου 27 του π.δ.26/2012.
«Ανατροπές στην αυτοδιοίκηση θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ»
Για «ανατροπές και όχι απλές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση» έκαναν λόγο τα στελέχη της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντησή τους με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που διατύπωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ προς όλα τα κόμματα, αποστέλλοντας επιστολή, με την οποία, αφενός, παρουσίαζε τις θέσεις της πάνω στα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, αφετέρου, ζητούσε τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου επί τη βάσει των προγραμμάτων των κομμάτων, σχετικά με τα ζητήματα αυτά.
Η πλευρά της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, τον αντιπρόεδρο, Δ. Καφαντάρη, τον γενικό γραμματέα Ι. Μουράτογλου και τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Ιωακειμίδη και Δ. Μπίρμπα, συναντήθηκε με τους κ.κ. Κ. Πουλάκη, υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κολτσίδα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και τον Ν. Σακούτη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις των ΟΤΑ Α’ Βαθμού σε τομείς όπως: Τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, οι θεσμικές αλλαγές που προτείνει για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων, η συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ, η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ΟΤΑ μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών και υποδομών, η διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στην Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες εξαιτίας της κρίσης.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης, υπογράμμισε τη βούληση του κόμματος να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους, ενώ υπογράμμισε την ειλημμένη απόφαση να υπάρξουν -σε περίπτωση ανάληψης της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ- ανατροπές και όχι απλές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.