– Παράλληλα, οι δανειακές τους υποχρεώσεις καλύπτουν το 64% των απαιτήσεων και διαθέσιμων τους. Αυτό και μόνο το στοιχείο αναδεικνύει τις προοπτικές αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
– Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούνται από όλους τους έγκριτους αναλυτές και μελετητές πολύ μεγάλες. Ο κορεσμός του ελληνικού συγκεντρωτικού κράτους έχει επέλθει.
«Για να γίνουν κατανοητές οι προοπτικές της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «επιτρέψτε μου να αναφέρω δύο μόνο νούμερα: ο μέσος όρος εσόδων ή δαπανών της ευρωπαϊκής ΤΑ, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι περίπου 11,6% όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3,5 %».
«Από τα παραπάνω στοιχεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προκύπτει ότι η μεταξύ μας συνεργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδοτική κι επωφελής. Οι Δήμοι μας γνωρίζουν πολύ καλά, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις προοπτικές των τοπικών αγορών και κοινωνιών.
Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο είναι συνεργασίες που θα μας διασφαλίσουν: Αμοιβαία επωφελείς λύσεις, αποτελεσματικές και καινοτόμες προτάσεις, δράσεις που θα κατευθύνονται κυρίως στην βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Τα αντικείμενα που δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα η Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, όπως είπε ο Γ. Πατούλης είναι τα εξής:
Παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.
Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.
– Διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων.
– Κοινωνική καινοτομία.
– Ψηφιακή αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών.
– «Έξυπνες» πόλεις.
– Τουριστική ανάπτυξη.
– Παραγωγή και προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων.
«Από την πλευρά της ΚΕΔΕ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, «υπάρχει η ειλικρινής πρόθεση να καταστεί η συνεργασία μας πιο ουσιαστική, καταρχήν σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών μας». Και κατέληξε: «Αλλά και σε ζητήματα υψηλής πολιτικής, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά την άσκηση των δικών μας αρμοδιοτήτων και πολιτικών. Θεωρώ ότι η ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο και φωνή στα ζητήματα της κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτόν τον αναβαθμισμένο ρόλο θα τον αποκτήσουμε μόνον αν τον διεκδικήσουμε όλοι μαζί».