Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος, στην Αμαρυσία
«Η συνεργασία με τους Δήμους διευκολύνει τη ζωή των δημοτών»
Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος, που εκπροσωπεί τις τρεις εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών στην Ελλάδα, εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αμαρυσία πώς η συνεργασία της ΕΕΚΤ με τους Δήμους θα μπορούσε να αναδείξει πολλές καλές πρακτικές, οι οποίες θα διευκόλυναν σημαντικά τη ζωή των δημοτών.
– Ποιους σκοπούς επιτελεί η ΕΕΚΤ και ποιες οι δραστηριότητές της;
Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, ο οποίος εκπροσωπεί τις τρεις εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών, με στόχο την έκφραση των κοινών θέσεων του κλάδου στην Πολιτεία, στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και στην κοινωνία συνολικά. Σήμερα, οι κινητές επικοινωνίες συνεισφέρουν άμεσα και έμμεσα στο 7% του ΑΕΠ της χώρας, δημιουργούν και υποστηρίζουν 41.600 θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην παραγωγικότητα, τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές επιχειρήσεις.
– Υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι στα βόρεια προάστια, λόγω υψηλότερων εισοδημάτων και για τις ανάγκες επαρκούς κάλυψης σε υπηρεσίες των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, αναπτύσσεται ένας ιδιαίτερος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και στη χωροθέτηση των κεραιών. Μύθος ή αλήθεια;
Το θέμα της χωροταξίας των σταθμών βάσης είναι θέμα ορθής λειτουργίας του δικτύου κινητών επικοινωνιών και όχι ανταγωνισμού των εταιρειών. Οι κεραίες δεν τοποθετούνται οπουδήποτε θελήσει μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, γιατί η ανάγκη για την εγκατάσταση μιας κεραίας προκύπτει από το πόσο χρησιμοποιούν την κινητή τηλεφωνία οι συνδρομητές σε μια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα λεκανοπέδιο όπως είναι της Αττικής, όπου οι ανάγκες για κινητή επικοινωνία είναι μεγάλες, λόγω πληθυσμού και υψηλής ζήτησης, το πυκνό δίκτυο κεραιών είναι απαραίτητο. Δηλαδή, πολλές κεραίες μικρής εμβέλειας, που λειτουργούν με ιδιαίτερα χαμηλή ισχύ. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.
– Βλέπετε πεδίο συνεργασίας μεταξύ δήμων και ΕΕΚΤ για την ορθή χωροθέτηση των κεραιών εντός του αστικού ιστού και με ποιες προϋποθέσεις και προδιαγραφές;
Ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και η λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας διέπεται από ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και γίνεται με γνώμονα τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή, το πώς ένα δίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες καταναλωτών και επιχειρήσεων. Είναι γεγονός όμως ότι η συνεργασία της ΕΕΚΤ με διαφόρους Δήμους θα μπορούσε να αναδείξει πολλές καλές πρακτικές, οι οποίες θα διευκόλυναν σημαντικά τη ζωή των δημοτών, δημιουργώντας έξυπνες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πόρους για τον Δήμο και σύγχρονες υπηρεσίες για τους Δημότες (έξυπνη ύδρευση, έξυπνος φωτισμός, υπηρεσίες parking κ.λπ.).
– Υπάρχουν οι τεχνολογικές εκείνες λύσεις που θα επιτρέψουν χαμηλότερα όρια εκπομπών, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και για την αποφυγή τοποθέτησης κεραιών κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα ευαίσθητα σημεία συνάθροισης κοινού;
Στην Ελλάδα, τα ισχύοντα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι ήδη χαμηλότερα κατά 30% – 40% (σε πόλεις) από τα προτεινόμενα από την ΕΕ που στηρίζονται στις οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τη Μη-Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP – International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), της ITU και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Θεωρούνται δε από τα χαμηλότερα όρια στην Ευρώπη. Όσον αφορά την ορθή -εντός των ορίων- λειτουργία των σταθμών βάσης, να υπενθυμίσουμε ότι αυτή επιβεβαιώνεται από συνεχείς μετρήσεις της ΕΕΑΕ, ενώ παράλληλα υπάρχουν ανηρτημένα τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο Εθνικό Παρατηρητήριο Η/Μ ακτινοβολίας, καθησυχάζοντας τις όποιες ανησυχίες των πολιτών, καθώς μπορούν να δουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου όλους τους σταθμούς βάσης σε όλη την επικράτεια.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι περιορισμοί σε θέματα αποστάσεων (π.χ. στα 300 μέτρα που ορίζει η ελληνική νομοθεσία), όπως ισχύουν για εγκατάσταση ΣΒ κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία κ.λπ., δεν ωφελούν, καθώς τέτοιες απαγορεύσεις δεν έχουν ουσιαστική βάση. Ας μην ξεχνάμε, ότι η απεγκατάσταση ΣΒ κινητής τηλεφωνίας έχει ως αποτέλεσμα, η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη της εν λόγω περιοχής να γίνεται από απομακρυσμένες κεραίες, με αύξηση της έντασης εκπομπής τους. Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ακτινοβολία στους πολίτες προερχόμενη από το κινητό τους. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των κεραιών, τόσο χαμηλότερη είναι η εκπεμπόμενη ισχύς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και από το κινητό προς τον άνθρωπο.
Γιωργοσ Θωμάκος, δήμαρχος Κηφισιάς
«Η άναρχη τοποθέτηση κεραιών εντείνει την ανησυχία μας»
«Ορισμένες επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνδυασμό με την άναρχη τοποθέτηση κεραιών, χωρίς αποτύπωση των πραγματικών αναγκών, εντείνει την ανησυχία μας», δηλώνει ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και επισημαίνει συγκεκριμένα στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ: «Με βάση την αρχή της προφύλαξης και όσο υπάρχουν υπόνοιες για επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, είμαστε ενάντια στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Ορισμένες επιστημονικές ανακοινώσεις, σε συνδυασμό με την άναρχη τοποθέτηση κεραιών, χωρίς αποτύπωση των πραγματικών αναγκών, εντείνουν την ανησυχία. Η σύσταση της διεπιστημονικής επιτροπής ανάλυσης και αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης στον Δήμο μας, απόφασης που έλαβε αρχικά το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας και στη συνέχεια το Δημοτικό μας Συμβούλιο, θα βοηθήσει την Πολιτεία και την ΕΕΤΤ στο έργο της. Παράλληλα ο Δήμος Κηφισιάς καταβάλλει προσπάθεια, παρά τους περιορισμούς του δημόσιου λογιστικού συστήματος, προκειμένου να αποκτήσει τον δικό του μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, προκειμένου να γίνονται μετρήσεις στις εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός των ορίων του Δήμου.
Διαφωνούμε με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που προωθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέσω της σχετικής νομοθεσίας. Ο Δήμος με συντονισμένες ενέργειες έχει επιτύχει αποξηλώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούσαν παράνομα και θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, που προϋποθέτει ενεργοποίηση και συντονισμό πολιτών».
Γιαννησ Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
«Όχι άλλες κεραίες για το επόμενο τρίμηνο στον Δήμο»
Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του για «πάγωμα» της τοποθέτησης κεραιών για ένα τρίμηνο, μέχρις ότου αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, υπογραμμίζει με δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, εκ των πρωταγωνιστών της διαδημοτικής προσπάθειας που γίνεται στα βόρεια προάστια για να ξεκαθαριστεί το τοπίο. «Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει ήδη κατεβάσει 3 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε συνεννόηση με τους κατοίκους και την πολεοδομία. Έχει επίσης, συγκαλέσει σύσκεψη των δημάρχων που ανήκουν στην πολεοδομία του Δήμου για να αντιμετωπίσουν το θέμα από κοινού, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη ώστε, να μειωθούν τα όρια ακτινοβολίας, να τηρηθεί η απόσταση των 300 μέτρων από τα σχολεία και γενικότερα να υπάρχει προστασία των κατοίκων από την επίδραση της ακτινοβολίας. Η συνάντηση με τον υπουργό θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει, επίσης, αποφασίσει ομόφωνα ότι δε θα επιτραπούν άλλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας επί ένα τρίμηνο, μέχρι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Τέλος, ο Δήμος έχει συστήσει και επιστημονική ομάδα που θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Τα πορίσματα θα θέσει υπ’ όψιν του υπουργείου».