«Στόχος μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που η εφαρμογή της καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια. (…) Σήμερα ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες (…) συνθλίβονται, μεταξύ της γραφειοκρατίας από την κεντρική εξουσία και των δίκαιων αιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν. Καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια – μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα».
Η συγκεκριμένη δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στην πρόσφατη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημιουργεί νέα δεδομένα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και βάζει σε πρώτο πλάνο τους Δήμους. Κάτι που αποτελεί το πάγιο και επίμονο αίτημα της ΚΕΔΕ, η οποία υποδέχθηκε αφενός με ικανοποίηση τη δήλωση, ωστόσο εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της, κατηγορώντας την ότι πετάει το «μπαλάκι» στους Δήμους, είτε επειδή ακολούθησε λάθος πολιτική, είτε επειδή δεν έχει καταφέρει κάποια πρόοδο, διακυβεύοντας την απώλεια κοινοτικών πόρων.
Η πρώτη αντίδραση
«Καταρχήν θεωρούμε πολύ θετική αυτή την αλλαγή στάσης. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των Δήμων, και όχι της Περιφέρειας», αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, ωστόσο στη συνέχεια αφήνει, υπό την μορφή ερωτημάτων, πολλές αιχμές για την περιφερειάρχη.
«Η κ. Δούρου αναγνώρισε ότι η μέχρι σήμερα τακτική της είναι λανθασμένη;», αναφέρει και προσθέτει: «Κι αν ναι, γιατί προώθησε την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ να μεταφέρει στην Περιφέρεια Αττικής τις αρμοδιότητες επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για 3 έργα διαχείρισης απορριμμάτων; Ή μήπως επιχειρεί να πετάξει σε άλλα χέρια την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αφού αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο με δική της ευθύνη και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ποια είναι τα έργα του ΠΕΣΔΑ που προορίζει να υλοποιήσει για την Αττική; Ποιο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ, τη ΜΕΑ Σχιστού και τα έργα Γραμματικού;
Στο σχέδιο της για την Αττική ποιες προβλέπεται να είναι οι άλλες ΜΕΑ συμμείκτων; Χωρίς την ύπαρξή τους χρειαζόμαστε επιπλέον τεράστιας χωρητικότητας ΧΥΤ. Ποιοι είναι και που θα γίνουν οι 2 επιπλέον ΧΥΤ της Αττικής;
Ποιο είναι το σχέδιο για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση της Φυλής; Ποιες είναι οι μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού; Το ΕΜΑΚ και το Γραμματικό δεν καλύπτουν παρά ένα μέρος του στόχου. Ποια και πόσα είναι τα Πράσινα Σημεία που θεωρούνται ορθολογικά και αναγκαία για την Αττική; Στο ΠΕΣΔΑ υπάρχει απλά παράθεση των προτάσεων των Δήμων, χωρίς καμιά αξιολόγηση όπως απαιτεί η ΠΥΣ και, ως γνωστό, τα χρήματα δεν επαρκούν.
Ποιο είναι το κόστος των έργων; Με ποια μεθοδολογία υπολογίστηκε; Γιατί δεν αφορά όλα τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων; Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης αν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν επαρκέσουν;».