Το αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο με την ακτινοβολία του Δυτικού καταναλωτικού προτύπου στον 20o αιώνα, ενώ αποτέλεσε βασικό προπαγανδιστικό όπλο στην αναμέτρησή του με την ΕΣΣΔ και τον ευρωπαϊκό υπαρκτό σοσιαλισμό. Οι παλαιότεροι θυμούνται τη γνωστή ατάκα, που υποτίθεται ότι φανέρωσαν την υπεροχή των ΗΠΑ απέναντι στην ΕΣΣΔ: «Αν οι Αμερικανοί μπουν στα αυτοκίνητά τους, οι πίσω θέσεις θα μείνουν άδειες»!
Μισό αιώνα αργότερα, μια άλλη χώρα όπου κυβερνά ένα κομμουνιστικό κόμμα έχει πάρει… το τιμόνι της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο, ενώ έρχεται επίσης πρώτη σε πωλήσεις στον κόσμο! Όμως υπάρχει ακόμη μια πρωτιά, που είναι εξίσου σημαντική.
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία είναι πρωτοπόρα στον τομέα των ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων, τα οποία υποστηρίζονται ενεργά και από τις νέες νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Χαρακτηριστικός είναι ο προβληματισμός των γερμανικών εταιρειών, που δραστηριοποιήθηκαν πρώτες στην κινεζική αγορά.
Όπως αποκαλύπτει το μέλος του Δ.Σ. της Volkswagen, Jochem Heizmann, «η κινεζική κυβέρνηση μάς βάζει το μαχαίρι στο λαιμό. Η μέση κατανάλωση των παραγόμενων μοντέλων μέχρι το 2020 πρέπει να μειωθεί από τα 7 λίτρα στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα! Είναι μια πρόκληση κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που βιώνουμε στην Ευρώπη»!
Για να ανταποκριθεί στους νέους κανονισμούς, η γερμανική εταιρεία σκοπεύει να προσφέρει στην κινεζική αγορά 20 νέα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, μέχρι το 2018!
Εκτός αυτού, η κινεζική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει άδεια κατασκευής νέου εργοστασίου, σε όποια αλλοδαπή εταιρεία δεν περιλαμβάνει στη γκάμα της ηλεκτροκίνητα μοντέλα! Ήδη τα κινεζικά εργοστάσια της BMW και της Mercedes έσπευσαν να ανακοινώσουν την έναρξη της παραγωγής των «υποχρεωτικών» αυτών μοντέλων.
Το 2013 πουλήθηκαν στην Κίνα μόλις 17.600 ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ φέτος ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί! Από το 2016, το 30% των νέων κρατικών αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ θα αναπτυχθεί το δίκτυο φόρτισης σε δημόσιους χώρους, αλλά και στους χώρους κατασκευής νέων κατοικιών. Η κυβερνητική στήριξη στην ηλεκτροκίνηση συμπληρώνεται με επιδοτήσεις περίπου 8.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτροκίνητων και 4.500 ευρώ για κάθε υβριδικό αυτοκίνητο. Παρόμοιες παρεμβάσεις κάνουν και αρκετές τοπικές κυβερνήσεις.
Έτσι, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου έχει εξελιχθεί στο κυριότερο πειραματικό πεδίο μαζικής εφαρμογής των δυο εναλλακτικών τύπων κινητήρων, αντί των ρυπογόνων εσωτερικής καύσης. Η αυτοκίνηση δείχνει να έχει ξεχωριστό μέλλον στην Κίνα…