Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γαλάζιου διαχρονικού Impreza WRX ήταν γνωστά και επισημασμένα. Πιστό αντίγραφο, το εξωτερικό του, του αγωνιστικού Impreza, λες και… το έκλεψες από τον Peter Solberg! Ανάλογες και οι επιδόσεις του, που τρόμαζαν τους υπόλοιπους οδηγούς. Από την άλλη μεριά, οι μεγάλες διαστάσεις του και το «άβολο» εσωτερικό του δεν ήταν ό,τι έπρεπε για… οικογενειακά ταξίδια. Το ίδιο και η σκληρή αίσθηση του σασμάν και του τιμονιού.
Η ολοκληρωτική αλλαγή στην εμφάνιση του Impreza «παρέσυρε», ως ήταν αναμενόμενο, το WRX, το Sti και το WRC. Το τελευταίο έδωσε τις πρώτες εξετάσεις του στο «Ακρόπολις» και στην Τουρκία, με αναμφισβήτητη επιτυχία!
Ελαφρύτερο και πιο άνετο
Οι μηχανικοί της Subaru έκαναν και πάλι το θαύμα τους. Ελαφρύτερο σασί και ελαφρά μέταλλα στον κινητήρα αφαίρεσαν… περιττά κιλά και βελτίωσαν τις επιδόσεις. Σε μια εποχή που όλοι αυξάνουν την ιπποδύναμη, αλλά και το συνολικό βάρος, η Subaru πέτυχε να βελτιώσει τα πάντα, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στον γνωστό κινητήρα boxer των 2,5 λίτρων.
Παράλληλα, το σαλόνι έγινε πλέον… οικογενειακό, όπως και ο χώρος αποσκευών. Το μακρύτερο μεταξόνιο αφήνει άνετο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών, ενώ παραμένει η βολική αναδίπλωση (60 / 40) των πίσω καθισμάτων. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα των θυρών (75ο), που προσθέτει άλλο ένα καλό «χαρτί» στην πρακτικότητα του νέου WRX.
«Ήπια δύναμη»!
Στις περιορισμένες, αλλά αποτελεσματικές, βελτιώσεις του περίφημου κινητήρα boxer, ήρθε να προστεθεί και κάποια «εκλογίκευση» της ανάρτησης, του τιμονιού και των φρένων. Έτσι, τα μεν 226 – 230 άλογα του WRX έγιναν κάπως… «σταβλίσια», αλλά το «χαΐδεμα» του γκαζιού συνεχίζει να φέρνει τα 100 χ.α.ω., σε μόλις 5.9''!
Η μαλακότερη ανάρτηση, σε συνδυασμό με το ανάλογο ESP (ή Vehicle Dynamics Control, κατά τη Subaru…) και τις λιγότερο επιθετικές σχέσεις του τετρατάχυτου κιβωτίου, προκαλούν ενισχυμένη υποστροφή, που κάθε άλλο παρά ενοχλεί. Η άψογη τετρακίνηση, άλλο ένα ισχυρό χαρτί του WRX, «μαζεύει» τις τυχόν δυσαρμονίες. Μόνη μας ένσταση ο αριθμός των ταχυτήτων. Ένα τέτοιο σύνολο θα έπρεπε να έχει μια ταχύτητα παραπάνω, τόσο για οικονομία στην πόλη όσο και για μειωμένο θόρυβο στο ταξίδι.
Οικογενειακό «κανόνι»
Το WRX, όπως και τα μικρότερα αδελφάκια του, βγήκαν από το τραπέζι του εκτεταμένου lifting πολύ ωφελημένα. Ένα αυτοκίνητο που εύκολα μπορεί να οδηγηθεί από ένα μέσο οδηγό, ενώ όποιος το θέλει πιο «άγριο» μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα πακέτα βελτίωσης της Subaru.
Χρήστος Φωτιάδης