Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Πρόκειται για την τρίτη εκδήλωση που οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
-Προβολή 42 ταινιών του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (31 μεγάλου μήκους, 3 μεσαίου μήκους, 7 μικρού μήκους και το συνολικό Histoire (s) du cinema) που καλύπτουν όλο το φάσμα από την φιλμογραφία του Γκοντάρ και εντάσσονται στις εξής ενότητες: “1950-1968: Νέο Κύμα/Auteur/Chahiers du Cinéma”, “Οπλισμένες Κάμερες», «Επιστροφή στη Μυθοπλασία», «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα», «Γκοντάρ, ο ιστορικός του κινηματογράφου».
Πολλές από τις ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την πρώτη μικρού μήκους Operation Beton (1955, 20’) που ο Γκοντάρ σκηνοθέτησε σε ηλικία 24 ετών, μέχρι και το περίφημο πολυμεσικό έργο του Histoire (s) du cinema (1998, 266΄).
Πολλές από τις ταινίες θα προλογίσουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς και άνθρωποι του πολιτισμού. Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα Α (χειμερινός) και στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς».
Επίσης, θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Γκοντάρ ως ιστορικός του κινηματογράφου» και «Γκοντάρ: 2 ή 3 πράγματα που έμαθα απ’ αυτόν».
«Καθώς στον 21ο αιώνα έχουμε πια μια ολοκληρωμένη εικόνα του κινηματογραφικού έργου, αλλά και της θεωρητικής παρέμβασης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ πάνω στην Ιστορία του κινηματογράφου, που αποκρυσταλλώνεται με το περίφημο πολυμεσικό έργο του «Histoire (s) du cinema», μια αναδρομή στο έργο του είναι επιβεβλημένη. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία που εκδηλώνεται η κρίση του καπιταλισμού στην Ευρώπη και οι συνέπειές της στη χώρα μας διαμορφώνουν το ιδανικό πλαίσιο για έναν διάλογο». Μαρία Κομνηνού – Γενική Γραμματέας Δ.Σ., Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ