Την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική δράση απέναντι στην έξαρση της νεανικής βίας και παραβατικότητας, τονίζει η Ένωση Γονέων του Δήμου Διονύσου και παρουσιάζει μια σειρά από προτάσεις ώστε αυτή να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικές παρεμβάσεις και ενέργειες.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή που υπογράφουν το Δ.Σ. της Ένωσης καθώς και δεκαπέντε Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ισάριθμων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά και οικογένειες και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον δήμαρχο και εκπροσώπους του Δ.Σ, «ώστε να εξετάσουμε ένα πλαίσιο κοινής δράσης και συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων».
Στόχος όπως σημειώνουν είναι να γίνει ο Δήμος Διονύσου, «Δήμος υπόδειγμα, που θα μπορούμε να συνυπάρχουμε μικροί και μεγάλοι και που όλοι θα έχουμε λόγο και φωνή έκφρασης».
Μεταξύ άλλων στην επιστολή σημειώνεται ότι «στον Δήμο μας, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια κατάσταση βίας και παραβατικότητας, που κλιμακώνεται διαρκώς. Ξυλοδαρμοί μαθητών στους δρόμους, καταστροφές αυτοκινήτων, σοβαρά επεισόδια ακόμα και μέσα στα σχολεία, επιθέσεις σε λεωφορεία, συμμορίες… Η λίστα, δυστυχώς, δεν τελειώνει και πολύ φοβόμαστε ότι θα μεγαλώνει και θα “εμπλουτίζεται” διαρκώς.
Η κατάσταση αυτή έχει φυσικά αιτιάσεις σε γενικότερα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. (…) Πρέπει να αναφερθούμε και στον σημαντικό ρόλο (αν όχι τον σημαντικότερο) που διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Οικογένειες που δεν συζητούν, που δεν επικοινωνούν. Παιδιά χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς, χωρίς συνέπειες. Γονείς που εργάζονται αδιάκοπα για την παροχή υλικών αγαθών. Νέοι ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι, υποχείρια των επιτηδείων, που τους επιτρέπουν να τους εμποτίζουν με ιδεολογίες επικίνδυνες. (…)
Είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει να αναγνωριστεί και η αντίστοιχη ευθύνη του Κράτους! Οι οικογένειες που έχουν ανάγκη δεν έχουν πού να στηριχθούν, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία δεν επαρκούν, η πολιτιστική ανάπτυξη του ατόμου απουσιάζει από τη μαθησιακή διαδικασία και η αισθητική αγωγή με τα μαθήματα των εικαστικών, της θεατρικής αγωγής και μουσικής που θα υποστήριζαν τα παιδιά δεν αποτελούν πάγια μαθήματα σε όλες τις τάξεις φοίτησης, παρά μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Τα σχολεία έχουν σκοπό τη βαθμοθηρία και όχι την ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών μας.
Η λύση στα θέματα της νεανικής παραβατικότητας είναι η πρόληψη, ώστε να αποτρέψουμε τις πιθανές ανεπιθύμητες ή αρνητικές καταστάσεις προτού ακόμη γεννηθούν…».
Οι προτάσεις
– Συνεργασία με τον δήμαρχο και το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας για ενημέρωση και συνεργασία.
– Συνεργασία με τα 15μελη των Γυμνασίων και των Λυκείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να ακούσουμε όλα τα παιδιά και τις ιδέες τους.
– Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την από κοινού αντιμετώπιση των αντίστοιχων φαινομένων.
– Δημιουργία “Στεκιών Νεολαίας”, ακόμα και σε κάθε δημοτική κοινότητα, αν είναι εφικτό.
– Τοποθέτηση σχολικών φυλάκων για την προστασία του σχολικού περιβάλλοντος. Ανοιχτά σχολεία και το απόγευμα με την παρουσία φύλακα.
– Ίδρυση και λειτουργία σχολών γονέων για την ενημέρωση και αφύπνιση της οικογένειας.
– Ανάπτυξη ομιλιών προς εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά.
– Ανάπτυξη δράσεων αθλητισμού και πολιτισμού, και μέσα από τη δημιουργία ομάδων πολιτισμού (π.χ. θεατρική ομάδα, ομάδα εικαστικών, χορού, μουσικής, κ.λπ.)
– Επαφή με τη φύση με δράσεις για όλους, π.χ. δράσεις για τα παιδιά σε καταφύγια ζώων, ακόμα και σε πυροφυλάκια με στόχο να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το θησαυρό που έχουμε στην περιοχή μας.
– Δημιουργία χώρων αθλητισμού (πέραν των γηπέδων) με κατασκευές και δραστηριότητες για τα μεγαλύτερα παιδιά (π.χ. αναρρίχηση, χώρος για skateboard κλπ.)
– Συνεργασία με συλλόγους διδασκόντων για κοινές δράσεις (προγραμματισμός από κάποιον συντονιστή για ομιλίες σε όλα τα σχολεία και ενημέρωση των σχολείων από τον Σεπτέμβρη, όταν κάνουν τον ετήσιο προγραμματισμό τους)
– Διοργάνωση μαθητικού φεστιβάλ, στο οποίο πρώτο λόγο θα έχουν οι μαθητές όλων των ηλικιών.
– Διοργάνωση κοινής παρέλασης για όλες τις δημοτικές κοινότητες στις εθνικές εορτές.
– Ανάπτυξη κοινών δράσεων των παιδιών όλων των δημοτικών κοινοτήτων για κοινωφελή σκοπό (π.χ. αιμοδοσία, κοπή και δωρεά μαλλιών ή και εκπαιδευτικών προγραμμάτων βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης και ενεργού πολιτειότητας με στόχο να προάγουμε την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και τη συλλογική ευθύνη στην πρόοδο).
– Πρόσκληση σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού και του πολιτισμού για να μιλήσουν στα παιδιά.
– Κοινή προσπάθεια όλων των Συλλόγων για μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων στις διάφορες συναντήσεις και ενημερωτικές ομιλίες καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις των διαφόρων οργάνων, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη συμμετοχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ανάπτυξη κοινών δράσεων της Ένωσης Γονέων και όλων των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για καλύτερα αποτελέσματα.
– Επαφή με άλλους Δήμους για ιδέες και πιθανή συνεργασία.
– Συνεχείς συναντήσεις τόσο με το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας όσο και με τους Συλλόγους Γονέων.
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr