Με «ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση» και στο πλαίσιο των επίσημων περιφερειακών εορτασμών της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922-2022), η ενορία του Αγίου Στεφάνου ανακοίνωσε τα εγκαίνια του Μουσείου της.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση, τα εγκαίνια «θα τελεστούν την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 και ώρα 7 μ.μ., από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο, με την παρουσία ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισήμων προσκεκλημένων και κατοίκων της περιοχής.
Το Μουσείο φιλοξενεί ευάριθμα εκκλησιαστικά, και όχι μόνο, κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες (Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Πόντο-Καππαδοκία) και στεγάζεται στο ισόγειο του Ιερού Ναού.
Εικόνες, ιερά σκεύη, έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και πλείστα άλλα τεκμήρια χρονολογούμενα από τον 15ο αιώνα, συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνορθόδοξου στοιχείου και ιδίως της τοπικής κοινότητας του Αγίου Στεφάνου, παρουσιάζοντας χρονολογικά και εννοιολογικά τόπους, πρόσωπα και γεγονότα που έμειναν χαραγμένα βαθιά στη μνήμη του λαού, από τὴν πρώτη σκηνή -ναό της ενορίας του 1924 έως το 2020 και τα εγκαίνια του νέου ναού.
Τα κειμήλια μιλούν με την εύλαλη σιωπή τους, επαναφέροντας στο σήμερα τὴν καθημερινότητα των κατοίκων της επαρχίας Δέρκων της Κωνσταντινούπολης, τὴν αγωνία της ανταλλαγής πληθυσμών, τὴν βίαιη απώθηση από τους διάφορους τόπους καταγωγής, την μετοίκηση στον Άγιο Στέφανο Αττικής, τις πρώτες χειρωνακτικές εργασίες, την παντοειδή πρόοδο στη νέα πατρίδα, τις χαρές και τις λύπες που μοιράστηκαν και μοιράζονται μέχρι σήμερα οι κάτοικοί του.
Εντός του Μουσείου βρίσκεται άρρηκτα συνδεδεμένο με τον υπόλοιπο χώρο, παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο επίσκοπο Δέρκων, τιμώντας δι’ αύτου τον τόπο καταγωγής των προσφύγων της Κωνσταντινουπόλεως.
Οι εργασίες κατασκευής και προετοιμασίας του χώρου διήρκησαν τρία χρόνια και έγιναν με τὴν αρωγή του εντιμότατου κ. Αθανασίου Μαρτίνου και τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής.
Το Μουσείο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε και την μουσειολόγο κ. Μάρθα Στρούμπου. Τον γραφιστικό σχεδιασμό έχει κάνει η κ. Φωτεινή Πετράκη.
Μετά τα εγκαίνια ο χώρος του Μουσείου θα διατεθεί για επισκέψεις ενοριών, σχολείων, συλλόγων και παντός ενδιαφερομένου για τον πολιτισμό μας».
Διαβάστε: «Εικαστικές Διαδρομές»: Έκθεση ζωγραφικής με τις δημιουργίες των μαθητών του Γυμνασίου Άνοιξης