Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και λαμπρή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και τα εγκαίνια του Μουσείου της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου, τα οποία συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη 2 Ιουνίου, με την παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με πλήθος πιστών να την παρακολουθεί.
Μάλιστα, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία στην εκδήλωση πέντε ηλικιωμένων κατοίκων προσφύγων, του Παναγιώτη -Τάκη- Σιδηρόπουλου 98 ετών, του Ιωάννη Κυπραίου 95 ετών, της Αναστασίας Ιωαννίδου – Καμπακλή 93 ετών, του Σταύρου Χαραλαμπίδη 90 ετών και της Γεσθημανής Βαφειάδου 90 ετών).
Λίγα λόγια για το Μουσείο
Άρχισε να κατασκευάζεται πριν από περίπου τρία χρόνια, με πρωτοβουλία της Ενορίας και της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος. Στεγάζεται στο ισόγειο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου (Κοιμήσεως Θεοτόκου & Καραολή Δημητρίου) και φιλοξενεί εκατοντάδες εκκλησιαστικά, και όχι μόνο, κειμήλια χρονολογούμενα από τον 16ο αιώνα όπως εικόνες, ιερά σκεύη, έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες (Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Πόντος-Καππαδοκία). Το Μουσείο υποστηρίζεται από τη σύγχρονη τεχνολογία και έχει τη δυνατότητα 3d απεικονίσεων, ψηφιακών ξεναγήσεων, media room κλπ.
Για την κατασκευή του Μουσείου χρειάστηκε η αρωγή και η βοήθεια του Αθανασίου Μαρτίνου ενώ συνέδραμε σημαντικά και η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Γιώργου Πατούλη και του Νίκου Πέππα, σημειώνει η δημοτική Αρχή στη σχετική της ενημέρωση.
Το Μουσείο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Δέδε και τη μουσειολόγο Μάρθα Στρούμπου ενώ το γραφιστικό σχεδιασμό έχει κάνει η Φωτεινή Πετράκη.
Σύντομα θα είναι επισκέψιμο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να περιηγηθεί σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, ενοριών και συλλόγων.
Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί, ομιλίες, προβολή βίντεο, ερμηνεύτηκαν τραγούδια με παραδοσιακά όργανα από τις αλησμόνητες πατρίδες με το Στέφανο Γανωτή και την ομάδα του καθώς και απονομή τιμητικών πλακετών στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον κ. Μαρτίνο, τον περιφερειάρχη και σε άλλους επίσημους και συντελεστές του Μουσείου.
Πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση των παρευρισκόμενων στο Μουσείο, από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Χρυσοβαλάντη.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος (ως διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα), ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο μεγάλος ευεργέτης του Δήμου Διονύσου και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος.
Επίσης έδωσαν το «παρών», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου Θανάσης Κρητικός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας, ο πρώην πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Λούλης, αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι του Δήμου Διονύσου, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο γενικός γραμματέας και μέλη της Διοίκησης, εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α.
Γ. Καλαφατέλης: Εύχομαι να έχει επισκέπτες απ’ όλη την χώρα
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους της εκδήλωσης και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την παρουσία του, χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου από την Ενορία του Αγίου Στεφάνου, «ένα φιλόδοξο όνειρο που παίρνει σάρκα και οστά. Και είναι σημαδιακό ότι αυτό συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παράλληλα μέσα σε ένα πρωτόγνωρο και ασταθές γεωπολιτικό πλαίσιο, με πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητες.
Εγκαινιάζουμε λοιπόν σήμερα ένα Μουσείο που υπηρετεί την παράδοση, τον πολιτισμό αλλά πάνω απ’ όλα την ιστορική μας μνήμη. Ένα Μουσείο με πολύτιμα εκκλησιαστικά και άλλα κειμήλια που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες, την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, οι πρόσφυγες κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου.
Με συγκίνηση βλέπω σήμερα κάποιους από αυτούς τους συμπολίτες μας να είναι ανάμεσά μας. Να πω μόνο εδώ ότι εμείς οι νεότεροι τους σεβόμαστε και τους τιμούμε για όλα όσα προσέφεραν, υλικά και ηθικά».
Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στον Αθανάσιο Μαρτίνο και την προσφορά του, ευχαριστώντας «τον μεγάλο ευεργέτη του Δήμου μας», όπως τον χαρακτήρισε, «ο οποίος με μεγάλο περίσσευμα ψυχής πάνω απ’ όλα, αφουγκράστηκε το όραμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και των Ενοριτών μας και συντέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία του Μουσείου.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη καθώς και τον συντοπίτη αντιπεριφερειάρχη Νίκο Πέππα για τη δική τους συνδρομή και συμμετοχή στο εγχείρημα. Και βέβαια όλους εκείνους που εργάστηκαν για την ευόδωση του Μουσείου υπό την επίβλεψη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου και του δραστήριου προϊσταμένου του Ιερού Ναού, π. Χρυσοβαλάντη. Εύχομαι να είναι καλορίζικο το Μουσείο μας και να έχει πάρα πολλούς επισκέπτες κάθε ηλικίας, όχι μόνο από το Δήμο Διονύσου αλλά και από κάθε μέρος της Ελλάδας και όχι μόνο», κατέληξε ο Γιάννης Καλαφατέλης.