Με επιστολή του ο επικεφαλής της νεοσυσταθείσας δημοτικής παράταξης «Νέος Διόνυσος» και υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Καρυστινός, σχολιάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση των αποφάσεων των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής από την 1η Δεκεμβρίου 2022. Επίσης σχολιάζει τις συνέπειες της απόφασης αυτής στη λειτουργία των Επιτροπών του Δήμου Διονύσου.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Καρυστινός σημειώνει ότι η παράταξή του είχε προτρέψει τον δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και τη δημοτική Αρχή «να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις στο ανώτερο θεσμικό συλλογικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο» εκείνοι «συνέχισαν την «πεπατημένη» και να ενεργούν μονομερώς στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» και ζητά από τη δημοτική Αρχή να «επιδείξει τουλάχιστον την ελάχιστη αυτοσυγκράτηση, ακολουθώντας αυτό που σοφά
επιτάσσει το γνωμικό: «κυβερνάν εστί προνοείν»».
Αναλυτικά ο κ. Καρυστινός αναφέρει στην επιστολή του, (με ημερομηνία 30/12/2022):
«Όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η περίληψη της γνωστής πλέον σε όλους μας 2377/2022 απόφασης Ολομέλειας του ΣτΕ, είχαμε επισημάνει με δελτίο Τύπου (στις 4/12/2022) τα παρακάτω:
«Δεν φταίει, ασφαλώς, ο δήμαρχος Διονύσου για κάτι που εφαρμόστηκε νομοθετικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Ελέγχεται όμως πολιτικά, για το κατά πόσον αυτό που σήμερα επιβεβαιώνεται και δικαστικά, ότι δηλαδή η ανόθευτη βούληση του εκλογικού σώματος αποτυπώνεται μόνο στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπηρέτησε πραγματικά. Εκεί όπου έπρεπε να επιτευχθούν οι αναγκαίες συναινέσεις και συγκλίσεις, ο δήμαρχος προέταξε μονοδιάστατα τις συγκρούσεις και την πολιτική της δημοτικής ομάδας του. Τις συναινέσεις, όμως, πρέπει να τις επιδιώκουμε είτε ο νόμος τις υπαγορεύει, είτε όχι.»
Στις 14/12/2022 με επιστολή προς τον κ. δήμαρχο είχαμε προτείνει:
«Κύριε δήμαρχε, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που επιφέρει την επαναφορά στο ΔΣ των αρμοδιοτήτων εκείνων που είχαν μεταφερθεί σε άλλα θεσμικά όργανα του Δήμου, έχετε μοναδική ευκαιρία να αποδεχτείτε τις εποικοδομητικές μου προτάσεις τόσο για το αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Σταμάτας, όσο και για τον διαγωνισμό των LED που είμαι βέβαιος ότι δεν επιθυμείτε να καταλήξει σε απευθείας κατόπιν διαπραγμάτευσης ανάθεση.»
Από διαρροή στον τοπικό Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ ορίζει ως χρόνο ενάρξεως των αποτελεσμάτων της ακυρώσεως την προηγουμένη της δημοσιεύσεως της παρούσας αποφάσεως. Η ημέρα δημοσίευσης της απόφασης είναι η 2α Δεκεμβρίου, άρα, εάν η διαρροή είναι ακριβής, η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Ωστόσο, ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή καθ’ όλο το χρονικό διάστημα του Δεκεμβρίου αγνόησαν την προτροπή μας να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις στο ανώτερο θεσμικό συλλογικό όργανο του Δήμου, δηλαδή στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και προτίμησαν, δυστυχώς, να συνεχίσουν την «πεπατημένη» και να ενεργούν μονομερώς στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Έτσι, αντί σήμερα απλά να ανταλλάσσουμε ευχές για το νέο έτος, είμαστε υποχρεωμένοι πιθανότατα να αντιμετωπίσουμε άκυρες αποφάσεις και να παρακολουθούμε τα σοβαρά θέματα της πόλης να πηγαινοέρχονται από όργανο σε όργανο, με αυτονόητη συνέπεια γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα στην προώθηση λύσεων που απασχολούν τους δημότες. Αν η δημοτική Αρχή δεν έχει την απαιτούμενη από τις περιστάσεις σοφία, ας επιδείξει τουλάχιστον την ελάχιστη αυτοσυγκράτηση, ακολουθώντας αυτό που σοφά επιτάσσει το γνωμικό: «κυβερνάν εστί προνοείν».
Το επαναλαμβάνουμε, για να γίνει κτήμα όλων: Στον Νέο Διόνυσο θα εργαστούμε δημιουργικά, ώστε η συναίνεση να γίνει μέρος της κουλτούρας μας και όχι προϊόν νομικής επιταγής.»
Διαβάστε: ΣτΕ: Άκυρες οι αποφάσεις των δημοτικών επιτροπών από 1 Δεκεμβρίου 2022