Θέματα που αφορούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία του Δήμου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αρχίζει την 1η Μαΐου, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου.
Η συνεδρίαση συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αντιδημάρχου Πολιτικής προστασίας Μανώλη Κόκκαλη, συναρμόδιων αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων, προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων, υπηρεσιακών στελεχών από την Πολιτική Προστασία, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, εκπροσώπων Εθελοντικών Κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας, του συμβούλου Πολιτικής Προστασίας του δημάρχου Διονύσου Κωνσταντίνου Χριστόπουλου κ.α.
Γ. Καλαφατέλης: Ελπίζουμε σε πρόσθετη βοήθεια από την Πολιτεία
Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης από πλευράς Δήμου, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που είτε έχουν πραγματοποιηθεί, είτε σχεδιάζονται. Συγκεκριμένα επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η έγκαιρη πρόληψη, τόσο για τις υπηρεσίες του Δήμου μας και τους συναρμόδιους φορείς όσο και για κάθε πολίτη ξεχωριστά, έχει κομβική σημασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος, το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορεί να συμβεί ξαφνικά, ανά πάσα στιγμή».
Κατόπιν, αναφέρθηκε στα πέντε δύσκολα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, από τον «Μπάλο» έως τον «Φίλιππο» και συνέχισε:
«Σε ότι αφορά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού είχαμε τον Ιούλιο σημαντικά συμβάντα σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο ενώ τον Αύγουστο ακολούθησαν Κρυονέρι και Άγιος Στέφανος με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Βιώνοντας όλη αυτή την καταστροφή με τις πολύ αρνητικές συνέπειες στον φυσικό μας πλούτο, σε περιουσίες αλλά δυστυχώς και σε ανθρώπινες ζωές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε σε εγρήγορση.
Θέλω να τονίσω ότι όπως και πέρυσι, συνεχίζουμε να απομακρύνουμε καθημερινά χιλιάδες τόνους κλαδιών και κορμών από το Δήμο μας. Μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, που δυνητικά αποτελούν καύσιμη ύλη. Ως Δήμος κάνουμε ότι μπορούμε και συνεχίζουμε την επίπονη προσπάθεια. Ελπίζουμε όμως και σε πρόσθετη βοήθεια από την Πολιτεία, την οποία μας υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντηση που είχαμε μαζί με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής.
Παράλληλα έχουμε ζητήσει και φέτος τη συνδρομή των ιδίων των πολιτών. Θα πρέπει να καθαρίσουν πρώτα απ’ όλα τις αυλές και τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα και κλαδιά. Έχουμε ήδη απευθύνει και σχετική έκκληση, μέσω ανακοίνωσης που έγκαιρα δημοσιοποιήσαμε, ενώ στο πλαίσιο της περσινής αντιπυρικής περιόδου έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ».
Διαβάστε: Κάλεσμα του Δήμου πριν την αντιπυρική περίοδο: Καθαρίστε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους παρόντες στη συνεδρίαση για τη διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία που έχουν με τον Δήμο και πρόσθεσε:
«Σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι, με αφορμή τη «Μήδεια», συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση σταδιακής βελτίωσης όλων των συνθηκών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Πολιτική Προστασία (δημιουργία και επικαιροποίηση Μητρώου Ευπαθών Ομάδων Πολιτών, λειτουργία Γεννητριών σε αντλιοστάσια και δημοτικές υπηρεσίες, αναβάθμιση τηλεφωνικού κέντρου, σχεδιασμός Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας κλπ.). Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς και δεν πρόκειται να σταματήσει.
Να αναφέρω ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των Εθελοντικών Κλιμακίων, διαθέτει συνολικά τριάντα πέντε (35) πυροσβεστικά, υδροφόρα & βοηθητικά οχήματα, τα οποία είναι κατανεμημένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε οποιοδήποτε σημεία του Δήμου να μην ξεπερνά τα οκτώ (8) λεπτά της ώρας. Από αυτά τα οχήματα, 1 είναι σε ακινησία χωρίς πινακίδες και 1 χρειάζεται επισκευή.
Σε ότι αφορά τους πυροσβεστικούς κρουνούς του Δήμου να πω ότι είναι 100 συνολικά και επανελέγχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Από αυτούς οι λειτουργικοί είναι 75 εκ των οποίων οι τρεις (3) χρήζουν αντικατάστασης.
Αναφορικά με τις δεξαμενές, υπάρχουν 6 δεξαμενές ελικοπτέρων των 40 τόνων εκ των οποίων σήμερα είναι πλήρεις οι 5. Επίσης άλλες 13 Δεξαμενές των 16 τόνων η καθεμία, εκ των οποίων οι 7 σήμερα είναι πλήρεις από νερό. Διαθέτουμε τέλος 41 φορητές αντλίες και 40 αλυσοπρίονα/δισκοπρίονα.
Να πω ότι έχουμε 3 πυροφυλάκια τα οποία θα στελεχωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα από τους 12 εποχιακούς υπαλλήλους που περιμένουμε μα προσλάβουμε. Το ένα είναι στον Άγιο Στέφανο, στην Αχλαδούλα, το δεύτερο στον Προφήτη Ηλία, στα σύνορα Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας και Άνοιξης και το τρίτο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, στο Διονυσοβούνι.
Σε σχέση με τα ρέματα του Δήμου Διονύσου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, οι καθαρισμοί είναι συνεχείς.
Να αναφέρω ακόμη ότι όπως κάθε χρόνο έχουμε στείλει έγκαιρα επιστολές προς τη ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ ζητώντας την ανάγκη άμεσης αποψίλωσης των ξερών χόρτων κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης, το κλάδεμα και την απομάκρυνση των κλαδιών των δέντρων που εφάπτονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και το πλύσιμο των μονωτήρων. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι αυτές είναι και μερικές από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών. Επιστολές επίσης έχουμε στείλει προς την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΤΕ προκειμένου να προβούν σε αποψιλώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θέλω να θέσω, είναι η ανάγκη παροχής και φέτος πυροσβεστικών οχημάτων για πυροπροστασία σε 24ωρη βάση, με μέριμνα του 6ου και 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού.»
Κλείνοντας ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξει δεύτερη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. με διευρυμένη σύνθεση και συμμετοχή της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
Μ. Κόκκαλης: Μεγάλη η σημασία της έγκαιρης πρόληψης
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κόκκαλης, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης πρόληψης και ζήτησε από τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων να στείλουν το συντομότερο δυνατό επιστολές στους ιδιοκτήτες οικοπέδων με θέμα τον καθαρισμό τους. Όπως ανέφερε ο Μ. Κόκκαλης, τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα ξεπέρασαν την προηγούμενη περίοδο τα 589.000 ευρώ ενώ σημείωσε ότι ο Δήμος Διονύσου προσανατολίζεται σε απαγόρευση των κλαδεμάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες και διαλογική συζήτηση, σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, με σκοπό την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η αποτελεσματική προστασία του Δήμου Διονύσου και των πολιτών κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε: Πασχαλινή διανομή προϊόντων: Μια μεγάλη «αγκαλιά» για περισσότερες από 200 οικογένειες