Από τον Οκτώβρη του 2019 έως και τον Μάιο του 2022, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, ζούσε στους ευρωπαϊκούς «ρυθμούς» του προγράμματος Erasmus+ “Change your lifestyle!”.
Αρχίζοντας ανυποψίαστοι, το «ταξίδι» τους στο πρόγραμμα αυτό, μαθητές και δάσκαλοι βρέθηκαν στη Ρουμανία και τη Σλοβενία, για να αναγκαστούν όμως στη συνέχεια -όπως άλλωστε και όλος ο πλανήτης- να συνεχίσουν τις δράσεις τους διαδικτυακά. Με την ύφεση της πανδημίας οι δια ζώσης δράσεις επανήλθαν, μαζί και τα ταξίδια, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έχοντας δώσει στους μαθητές σημαντικές και μοναδικές γνώσεις.
Κι ενώ για την τρέχουσα σχολική χρονιά το σχολείο έχει λάβει έγκριση για ένα ακόμα ευρωπαϊκό σχέδιο (μαθησιακή κινητικότητα εκπαιδευτικών στους άξονες, Ενταξιακή εκπαίδευση/Συμπερίληψη, Ψηφιακές Δεξιότητες και Περιβάλλον/Κλιματική αλλαγή) αξίζει να διαβάσουμε -στα δικά τους λόγια- τι κέρδισαν πραγματικά μαθητές και εκπαιδευτικοί σε αυτό το ταξίδι γνώσης που μπορεί και να τους άλλαξε τον τρόπο ζωής τους.
“Change your Life Style”
Στο πλαίσιο του Erasmus+ ΚΑ229, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου συμμετείχε στο project με τίτλο: “Change your Life Style”, με σχολεία από Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία και Ισπανία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμορφωτικές και παιδαγωγικές δράσεις μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών με σκοπό την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω διατροφής και άσκησης.
Η πρώτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στη Suceava της Ρουμανίας (16-18 Οκτωβρίου 2019) με συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών από κάθε σχολείο-εταίρο. Σκοπός της ήταν ο εμπλουτισμός των γνώσεων των συμμετεχόντων σε θέματα υγιεινής διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Οι εκπαιδευτικοί εστίασαν στην αναγκαιότητα και στον τρόπο υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών μέσα από σχετικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, εξερεύνησαν τα συστατικά των τροφών και δημιούργησαν τα δικά τους υγιεινά γεύματα, σύμφωνα με το δικό τους τρόπο ζωής και τις επιθυμίες τους, σ’ ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.
Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στη Sezana της Σλοβενίας (11-15 Νοεμβρίου 2019), με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Σκοπός της, ήταν η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης, μέσω κατάλληλης διατροφής και επαρκούς άσκησης/άθλησης. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στόχευαν στη διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών, ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να φροντίζουν μόνοι τους την υγεία τους. Από το 3ο Δημοτικό συμμετείχαν έξι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν κοινωνοί των δράσεων στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.
Μετά από μια πληθώρα δράσεων το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019, στις αρχές του 2020 είχαμε την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 και τη σταδιακή της εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη. Σχεδόν όλες οι χώρες εισήγαγαν μέτρα κοινωνικής απόστασης με διαφορετικό ρυθμό. Ήταν αναμενόμενο οι δράσεις και οι κινητικότητες του Erasmus+ να επηρεαστούν σημαντικά και να τροποποιηθούν, ακολουθώντας το γενικότερο πλαίσιο οδηγιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, από τον Μάιο 2020 έως τον Φεβρουάριο 2021, τα συνεργαζόμενα σχολεία σχεδίασαν και υλοποίησαν εκ περιτροπής κοινά διαδικτυακά μαθήματα, με συμμετοχή 1-2 εκπαιδευτικών και 2-4 μαθητών από κάθε σχολείο. Η χρήση των εφαρμογών WEB 2.1 κρίθηκε απαραίτητη, μιας και τα μαθήματα περιείχαν παρουσιάσεις-βίντεο, διαδραστικές ασκήσεις/κουίζ και συζητήσεις για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, την παχυσαρκία, τον μεταβολισμό και τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Η τρίτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε σε μία ύφεση της πανδημίας και με μερική άρση των υφιστάμενων περιορισμών, που επέτρεψαν την υποδοχή εκπαιδευτικών από τα σχολεία – εταίρους και την επιμόρφωσή τους στην Αθήνα, το διάστημα μεταξύ 12 και 16 Ιουλίου 2021. Στη διάρκεια της συγκεκριμένης εβδομάδας κατάρτισης, η οποία είχε ως θέμα “The way to a healthy lifestyle”, έλαβαν χώρα επιμορφώσεις και σεμινάρια για τη θεραπευτική ιππασία (βιωματική προσέγγιση), για τα οφέλη της τοξοβολίας και του παραδοσιακού χορού στην υγεία, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις αναλλοίωτες αξίες της Ολυμπιακής Παιδείας από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και για την Αγωγή Υπαίθρου στην εκπαίδευση.
Η συγκεκριμένη κινητικότητα εκπαιδευτικών ήταν η πρώτη από την έναρξη της πανδημίας. Μετά από αρκετούς μήνες εγκλεισμού, κοινωνικής αποστασιοποίησης και διαδικτυακής μάθησης, δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία για επανασύνδεση και επανεκκίνηση των δια ζώσης δράσεων του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Την εβδομάδα 8-12 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Kocaeli της Τουρκίας, η τέταρτη κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας, για ένα «Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Παραδοσιακών Παιχνιδιών».
Οι δράσεις της συγκεκριμένης κινητικότητας έδωσαν έμφαση στη συμβολή των παραδοσιακών παιχνιδιών και του χορού στην υγεία. Στη διάρκεια της εβδομάδας κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί των συνεργαζόμενων σχολείων είχαν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση και ανταλλαγή πρακτικών και ιδεών σε θέματα εκπαίδευσης, καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία διδασκαλίας. Παρότι πραγματοποιήθηκε εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, η συγκεκριμένη κινητικότητα αποτέλεσε ευκαιρία για πολιτιστική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη, καλλιέργεια δεξιοτήτων και ανταλλαγή ιδεών. Εκπαιδευτικοί και μαθητές επέστρεψαν με πολύ έντονες και σημαντικές εμπειρίες, καθώς και με αυξημένη διάθεση για διεθνικές συνεργασίες και υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων υψηλής ποιότητας.
Η τελευταία κινητικότητα με τίτλο “Europe Tastes Festival” πραγματοποιήθηκε στη Valencia της Ισπανίας στο διάστημα 23-27 Μαΐου 2022, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από κάθε συμμετέχουσα χώρα.
Από το 3ο Δημοτικό συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί και 8 μαθητές και 4 μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης. Μέσα από τις δράσεις της τελευταίας αυτής κινητικότητας οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από ειδικούς για τα πλεονεκτήματα ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης με συνδυασμό διατροφής και άσκησης, δημιούργησαν σε ομάδες τα δικά τους υγιεινά γεύματα, συμμετείχαν σε διαγωνισμό για το πιο υγιεινό γεύμα, έπαιξαν αθλοπαιδιές, κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης.
Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα, μέσα από αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών συστημάτων, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να καλλιεργήσουν στάσεις και συμπεριφορές ωφέλιμες για την υγεία, να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να φροντίζουν μόνοι τους την υγεία τους και να αποκτήσουν γνώσεις που θα οδηγήσουν στη δια βίου άσκηση για την υγεία και στην υιοθέτηση των αρχών της μεσογειακής διατροφής. Για τους εκπαιδευτικούς, σημαντικά οφέλη αποτέλεσαν κυρίως η επαφή τους με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και ιδεών σε θέματα εκπαίδευσης, η απόκτηση εμπειριών σε διαφορετικό (πολυπολιτισμικό) σχολικό πλαίσιο, όπως επίσης η βελτίωση της ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και παραγωγή καινοτόμων προγραμμάτων υψηλής ποιότητας.
Τέλος, με την ολοκλήρωση του σχεδίου, το σχολείο ενίσχυσε την εικόνα του ως ένας σύγχρονος, δυναμικός και ζωντανός εκπαιδευτικός οργανισμός με ευρωπαϊκή εξωστρέφεια και διευρυμένες δυνατότητες συνεργασίας. Απώτερος στόχος των ευρωπαϊκών δράσεων είναι να αποφέρουν θετικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν, καθώς και βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Αποποίηση ευθύνης:
Το σχέδιο «Change your Lifestyle!» συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο της παρούσας δημοσίευσης είναι αποκλειστική ευθύνη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου ως δικαιούχου και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ ΙΚΥ είναι υπεύθυνες για τη χρήση που μπορεί να γίνει των πληροφοριών που αναφέρονται.
Διαβάστε: Οι μαθητές σφυρηλατούν δεσμούς με τον τόπο τους μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα