Ενώπιον των Μελισσιωτών αυτή τη φορά, στις 8 Ιουλίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος παρουσίασε τις προοπτικές της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» και τους στόχους του συνδυασμού του, Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ, για τη διοίκηση του νέου Δήμου Πεντέλης.
Η ομιλία του ήταν αυτή τη φορά διανθισμένη με μια γερή δόση κριτικής για τον τρόπο που άσκησαν αντιπολίτευση οι βασικοί του αντίπαλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επαναλαμβάνοντας, λοιπόν, τους τέσσερις βασικούς στόχους του συνδυασμού του για τη διοίκηση του νέου Δήμου, ο κ. Γραφάκος έκανε λόγο για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, βελτίωση της ποιότητας ζωής, προστασία του περιβάλλοντος και προστασία του Πεντελικού.
Στη συνέχεια ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου Δήμου Πεντέλης ανέβασε τους πολιτικούς τόνους, βάλλοντας κυρίως εναντίον της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 6 -οι σύμβουλοι της οποίας είχαν εκλεγεί με το δικό του ψηφοδέλτιο στις προηγούμενες εκλογές- αλλά και της μείζονος μειοψηφίας.
Κατηγόρησε ευθέως και τις δύο πλευρές για έλλειψη πολιτικού ήθους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Έκριναν σκόπιμο να βάζουν εμπόδια στη διοίκηση του Δήμου, άρα σε εσάς. Δεν μας άφησαν να κάνουμε τη δουλειά μας. Έκριναν σκόπιμο να πετάνε λάσπη και να ψευδολογούν.
Είναι θέση μου να μην απαντώ σε ανοησίες. Θα πω όμως ένα πράγμα, για να καταλάβετε το μέγεθος της πολιτικής αλητείας. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα ότι ο Δήμος Μελισσίων είναι σε κακή οικονομική κατάσταση. Θα αναφερθώ σε τρία μεγέθη που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό τους. Ο Δήμος στις 31.12.2006 είχε λειτουργικό έλλειμμα 2 εκατ. ευρώ. Βάσει στοιχείων που ήρθαν σήμερα στα χέρια μου, στο τέλος του 2010 το έλλειμμα θα έχει πέσει στις 600.000 ευρώ. Την προηγούμενη τετραετία υπήρξε δανεισμός 4 εκατ. ευρώ. Στη δική μας, μηδέν. Οι κύριοι που είχαν την πολυτέλεια να παίρνουν δάνειο, αφαίρεσαν αυτή τη δυνατότητα από εμάς».
Για το δάνειο δε των 770.000 που ζήτησε η διοίκηση και δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Γραφάκος επανέλαβε ότι το ποσό αντιστοιχεί σε έσοδα από την ένταξη της 3ης και 4ης γειτονιάς, τα οποία η προηγούμενη διοίκηση διέθεσε για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Χωρίς να επικρίνει τη λογική αυτή, υποστήριξε ότι η νέα διοίκηση -με τη σειρά της- κάλυψε το έλλειμμα αυτό σε βάρος όμως των προμηθευτών του Δήμου κι έτσι προέκυψε η ανάγκη για δανεισμό.