Ο δεκάλογος του ψηφοφόρου λίγο πριν από την κάλπη
1. Tο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς
Αποτελείται από 41 μέλη, εκ των οποίων 25 μέλη προέρχονται από το συνδυασμό που θα έρθει πρώτος σε ψήφους και 16 μέλη θα προέρχονται από τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες, 28 δημοτικοί εκλέγονται από την Κηφισιά, 10 δημοτικοί σύμβουλοι από τη Νέα Ερυθραία και 3 δημοτικοί σύμβουλοι από την Εκάλη. Σε κάθε έναν από τους πρώην δήμους λειτουργεί το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.
2. Πως κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των συνδυασμών
Τις εκλογές κερδίζει ο συνδυασμός που συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων και παίρνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και ο επικεφαλής του εκλέγεται δήμαρχος. Οι υπόλοιπες έδρες (2/5) κατανέμονται στους άλλους συνδυασμούς.
3. Πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω;
Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και επίσης με τους υποψήφιους για τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων. Για την επιλογή των δημοτικών συμβούλων του νέου Δήμου Κηφισιάς, οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας θα μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ενός ή δυο ή τριών υποψηφίων στη δική τους δημοτική περιφέρεια και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες περιφέρειες του οικείου δήμου. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Εκάλης, ο εκλογέας θα μπορεί να βάλει ένα σταυρό σε υποψήφιο της περιφέρειάς του και έναν υπέρ υποψηφίου άλλης περιφέρειας του οικείου δήμου. Για τον υποψήφιο δήμαρχο δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης, αλλά αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου. Ο εκλογέας, επίσης, μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δυο υποψηφίους για τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ενημερωθείτε από το δικαστικό αντιπρόσωπο στο εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζετε.
4. Για την Περιφέρεια Αττικής
Όπως προβλέπουν οι διατάξεις του «Καλλικράτη», οι άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες ορίζονται σε επίπεδο νομού, με εξαίρεση την Αττική που ορίζονται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής θα προκύψουν 8 άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες. Οι πολίτες, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιφέρειας, στην οποία κατοικούν, θα ψηφίζουν και για αντίστοιχο αριθμό περιφερειακών συμβούλων. Οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Έτσι, για την περιφερειακή ενότητα του βόρειου τομέα Αθηνών, ο οποίος στέλνει 15 συμβούλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα μπορούν να επιλέξουν μέχρι και τέσσερις υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.
5. Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους
Επισκεφτείτε τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις» και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στον δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
6. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν όπου είμαι δημότης ή σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ
Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2014 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.
7. Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2014, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
8. Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και αν ναι, μέχρι ποια ηλικία ;
Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ. από το εκλογικό τους τμήμα. Οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, αλλά μόνο στον δήμο ή την κοινότητα του οποίου στα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι.
9. Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;
Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.
10. Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.