Καλούνται την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 10:30’ στη δημοτική αίθουσα «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ» (κάτω από το Δημοτικό Θέατρο της Πεύκης) οι πολίτες (κάτοικοι και επαγγελματίες) της Λυκόβρυσης – Πεύκης που είτε υπέγραψαν είτε αποδέχονται το κείμενο που ακολουθεί, σε συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων και διαμόρφωση οργανωτικής δομής για τη δημιουργία αυτοδιοικητικής παράταξης.
Για την ομάδα πρωτοβουλίας:
Χρήστος Τσίκας
* * *
Πολίτες Λυκόβρυσης – Πεύκης
Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή, μετά τον πόλεμο, πολλαπλή κρίση: Κοινωνική, Οικονομική, Περιβαλλοντική, Αξιών.
Οι πολίτες αισθανόμαστε κάθε μέρα και εντονότερα:
• Τη μείωση του βιοτικού μας επιπέδου
• Τη φτώχεια και ανέχεια να διακατέχει όλο και μεγαλύτερο τμήμα του λαού μας
• Την ανεργία να μαστίζει την κοινωνία μας
• Τους νέους να οδηγούνται είτε στην επιλογή της μετανάστευσης είτε στην αποδοχή εργασίας με μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσής τους
• Την αποδιοργάνωση της δημόσιας υγείας
• Την επιχειρούμενη ανυποληψία της δημόσιας παιδείας, σε όφελος της ιδιωτικής
• Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας
Η χώρα μας καταρρέει!
Σε αυτό το πλαίσιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα ακόμη θύμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, που η συνεργασία Κυβέρνησης και Τρόικας εφαρμόζει.
Τα αλλεπάλληλα Μνημόνια, ο Νόμος «Καλλικράτης», η μετατροπή των αιρετών σε φοροεισπράχτορες, το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», η ποινικοποίηση της μη συμμόρφωσης των αιρετών είναι λίγα αποδεικτικά στοιχεία της πολιτικής που η συνεργασία Κυβέρνησης – Τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εφαρμόζει.
Σε αυτό το πλαίσιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να αντισταθεί στις νεοφιλελεύθερες αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης πολιτικός θεσμός, είναι Πυλώνας της Δημοκρατίας
Πιστεύουμε στην ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στη λειτουργία του Δήμου, πέρα από τα θεσμοθετημένα όργανα.
Πιστεύουμε ότι:
• ήρθε η ώρα να συμβάλλουμε, ώστε να σταματήσει η άθλια εικόνα που εμφανίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης μας
• ήρθε η ώρα για νέα πρόσωπα
Εμείς, οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι δημότες της Λυκόβρυσης – Πεύκης, επιδιώκουμε την δημοκρατική, ανοιχτή στην κοινωνία, συλλογική και συμμετοχική λειτουργία του Δήμου, αντιτιθέμενοι σε οποιοδήποτε δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
Εμείς, πολίτες αυτού του τόπου, δεν θέλουμε ένα Δήμο προέκταση της Τρόικας και εκτελεστή των εντολών της, αντιτιθέμεθα στη λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων.
Εμείς οι Πευκιώτες και Λυκοβρυσιώτες, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε στα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει ένα αυτοδιοικητικό σχήμα: