Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 13/01/2024
Η χρονιά ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγές στην κυβέρνηση, η οποία συνοψίζεται στην έξοδο του Γιάννη Οικονόμου από το κυβερνητικό σχήμα και στην επιστροφή δύο παλαιών γνώριμων στα… λημέρια τους: του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας. Όμως, περισσότερο αιφνιδιαστική φαίνεται ότι είναι η πρωτοβουλία και η επιμονή του πρωθυπουργού να φέρει προς ψήφιση ακόμη και άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ και οι διαφωνίες που εκφράζονται ανοιχτά από συγκεκριμένα στελέχη δεν αποκλείεται να έχουν ως αποτέλεσμα την καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την περασμένη Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε πάντως να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τα ενδοκυβερνητικά και τα εσωκομματικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο επί της αρχής. «Ναι στον πολιτικό γάμο, όχι στην παρένθετη μητρότητα» ήταν το μήνυμά του, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς την αποχή στους διαφωνούντες – γεγονός που μπορεί να επιτρέψει και την ψήφιση του νομοσχεδίου ακόμη και με απώλειες, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία μίνιμουμ 120 βουλευτών.
Όσο για τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος επιμένει στην κρισιμότητα και το timing του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι μεταρρυθμίσεις σαν τη συγκεκριμένη που σπάνε κάποια ταμπού στην κοινωνία πρέπει να πάψουν ν’ αποτελούν προνόμιο της Κεντροαριστεράς. Κάτι που ικανοποιεί μεν τους κεντρώους και μεταρρυθμιστές ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ικανοποιεί τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς και κυρίως δεξιούς της ψηφοφόρους. Το αντίθετο μάλιστα, αν κάποιος κρίνει από τις διαφωνίες των «γαλάζιων» βουλευτών και των κυβερνητικών στελεχών.