Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε η τυπική, πλην όμως ουσιαστική, επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την ανάθεση της δεύτερης διερευνητικής εντολής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.
«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ηρθα να σας πω ότι δεν θα παραλάβω την εντολή», είπε στην κυρία Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Τσίπρας.
Τη Δευτέρα (22/05), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα»
«Μία σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας χάθηκε. Το εκλογικό αποτέλεσμα για εμάς ήταν ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό. Ακόμη και για την κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση δημιούργησε συνθήκες ασφυκτικές για την κοινωνία. «Φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει αν έχουμε έναν ηγεμόνα ανεξέλεγκτο πρωθυπουργό», είπε και δεσμεύθηκε ότι θα σταθεί εδώ να δώσει τη μάχη για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να έχει η χώρα μία παντοδύναμη ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. «Οι νίκες έχουν πολλές πατεράδες, οι ήττες έναν. Εγώ αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι αυτή την ήττα», ανέφερε δηλώνοντας ότι θα παραμείνει εκφραστής των λαϊκών αγώνων.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για τι θα πράξει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, λέγοντας: «Θα τα πούμε».