Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 12/03/2022
Το σοκ από τη βία του πολέμου στην Ουκρανία και η αγωνία για την επόμενη μέρα εξακολουθούν ν’ απασχολούν όλο τον κόσμο, καθώς ουδείς μπορεί ν’ αποκρυπτογραφήσει αυτή τη στιγμή τα επόμενα βήματα της Ρωσίας. Η οποία, παρά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις, και τις αρνητικές, ως φαίνεται, εξελίξεις που έχει στο στρατιωτικό πεδίο η εισβολή στην Ουκρανία, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει έως το τέλος και την υλοποίηση των σχεδίων του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο πόλεμος όμως έχει αντίκτυπο και στο οικονομικό πεδίο – πέραν ασφαλώς των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Ποιος μπορεί να μην αντιδράσει άλλωστε όταν η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε ήδη τα 2 ευρώ και πηγαίνει… φουλ για τα 2,5 ή το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό και τα ρεκόρ είναι διαδοχικά; Ποιος μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πού θα σταματήσει αυτό το ράλι των τιμών και ως πού θα φτάσει ο ούτως ή άλλως αρνητικός αντίκτυπος του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην αλυσίδα της οικονομίας, δηλαδή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες; Ο γρίφος αυτός δεν αποτελεί δα ελληνική πρωτοτυπία, αλλά οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένες και δυσκολεύουν έτι περαιτέρω την κατάσταση, ενώ δεν καλούνται να τον λύσουν μόνο τα νοικοκυριά. Καλείται να τον λύσει και η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να δώσει ανάσες με επιδοτήσεις, αλλά τα κορωνοπακέτα στήριξης έχουν «στεγνώσει» το δημόσιο ταμείο.
Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως η ισορροπία του τρόμου δεν αφορά μόνο τις εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου και τον κίνδυνο για μια γενικότερη ανάφλεξη, αλλά και τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη για πρώτη φορά συζητά σοβαρά την έκδοση ευρωομολόγου για να χρηματοδοτήσει πακέτα στήριξης και εξοπλισμούς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις στην Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να μετριάσει τις συνέπειες από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.