H αυλαία της αναθεωρητικής διαδικασίας ανέβηκε, αλλά η πρώτη προσπάθεια για εξεύρεση συναίνεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκειμένου ν’ αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, προσέκρουσε σε τοίχο. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν μετωπικά, με αλληλοκατηγορίες και αιχμές, ενώ και η Φώφη Γεννηματά ήταν κατηγορηματική πως το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναθεώρηση με τους όρους που επιδιώκει να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, συνέδεσε την αναθεώρηση με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εκείνος δημιουργεί κλίμα που αποτρέπει τη συναίνεση, ζητώντας κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές. Παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν υπάρχει το τέλειο Σύνταγμα», όπως το… ονειρεύονται όλα τα κομματικά επιτελεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε και ο ίδιος επί της αρχής την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη «συριζοποίηση» του Συντάγματος και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «συνταγματικό ακτιβισμό». Εκτίμησε δε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει στην εργαλειοποίηση του Συντάγματος για προεκλογικούς σκοπούς.
Από την οδό Πειραιώς ζητούν, επίσης, η αναθεωρητική διαδικασία να μην κρατήσει μόνο δύο μήνες, όπως προτείνει η κυβέρνηση, ενώ εστιάζουν και πάλι στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε ποινικές διαδικασίες για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε στη Βουλή και το μπρα-ντε-φερ Τσίπρα – Γεννηματά. Mετά την παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ξεκάθαρο πως, σε επίπεδο αυτοδιοικητικών, τουλάχιστον, εκλογών, επιδιώκει να «κλέψει» ψηφοφόρους και στελέχη. «Έχουν κάνει επάγγελμα το διχασμό», απάντησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, την ώρα που ο κ. Τσίπρας της απηύθυνε νουθεσίες για να μην ετοιμάσει το ΚινΑλ κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ. Κι έπεται συνέχεια.