Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οξύμωρο: θέλει η κυβέρνηση να ξορκίσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά η ίδια είναι που τα πυροδοτεί. Ακόμη και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 -του πρώτου μεταμνημονιακού, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή – συνοδεύτηκε από τροπολογίες και άλλες ρυθμίσεις που φέρνουν έντονο άρωμα εκλογών. Το ίδιο και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός προανήγγειλε 15.000 προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας και έβαλε «γκάζια» στους υπουργούς του για την ψήφιση διατάξεων για το επίδομα στέγασης, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας κ.τ.λ.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους «μποναμάδες» και τα επιδόματα για συνταξιούχους, τα αναδρομικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, το κοινωνικό μέρισμα και άλλα τινά, ενώ στη συνολική εικόνα προστέθηκε μια τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εκλογικού υλικού! Πώς να πείσει, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ότι όλα αυτά γίνονται απλώς για να είναι οργανωμένη η κυβέρνηση;
Το ίδιο κι ο πρωθυπουργός, ο οποίος μπορεί με κάθε αφορμή να διακηρύττει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά πλέον δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά του στελέχη. Καταλύτης εξελίξεων είναι ασφαλώς η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα περάσει σε ελληνικά χέρια μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ. Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, ο Αλ. Τσίπρας θα κληθεί ν’ αποφασίσει εάν θα φέρει προς ψήφιση άμεσα τη συμφωνία στη Βουλή, οδηγώντας στην έξοδο από την κυβέρνηση τον Πάνο Καμμένο, ή θα καθυστερήσει έως τον Μάρτιο, οδηγώντας σε εκλογές τον Μάιο. Ή εάν θα επιλέξει να μην ψηφίσει καν τη συμφωνία και να κάνει εκλογές, πετώντας το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση – ενδεχόμενο που φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή. Εκτός κι αν κάτι αλλάξει από τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις στην πορεία…