Ο κύβος ερρίφθη. Και το όνομα αυτής, Βόρεια Μακεδονία. Ή, διαφορετικά, Severna Makedonija. Η πολυθρύλητη συμφωνία με τα Σκόπια είναι γεγονός και η αξιολόγησή της μοιάζει με το γνωστό ρητό για το ποτήρι και την αισιοδοξία – αν, δηλαδή, το βλέπεις μισοάδειο ή μισογεμάτο. Κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας μια μεγάλη, ιστορική επιτυχία και έκλεισε ένα θέμα που εκκρεμούσε εδώ και 25, περίπου, χρόνια; Ή πρόκειται για εθνική μειοδοσία, όπως λέει η αντιπολίτευση – και όχι μόνο;
Το βέβαιο είναι ένα: η συμφωνία εξαρτάται από όρους. Οι οποίοι, με τη σειρά τους, εξαρτώνται από τη στάση και τις προθέσεις των Σκοπιανών. Πρώτα, δηλαδή, θα γίνει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και μετά η συνταγματική αναθεώρηση και μόνο τότε η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ – κάτι που υπολογίζεται, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, στα τέλη του έτους. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, και στο εσωτερικό των Σκοπίων, από την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο Ιβανόφ, θέτουν εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Τι προβλέπει η συμφωνία σε λίγες γραμμές, εκτός από το «Βόρεια Μακεδονία»; Η ιθαγένεια και υπηκοότητα στη γειτονική χώρα θα είναι αυτή του «Μακεδόνα»/πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η γλώσσα θα είναι «μακεδονική», με τον αστερίσκο ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες. Επίσης, οι δύο λαοί διατηρούν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους.
Η συμφωνία προβλέπεται να υπογραφεί σε λίγες ώρες με πανηγυρικούς τόνους στις Πρέσπες, ωστόσο θα έχει προηγηθεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, αφού η ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Το Κίνημα Αλλαγής, επίσης, παραμένει διχασμένο, παρά το «όχι» της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο Πάνος Καμμένος θα βάλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να καταψηφιστεί η συμφωνία από τους ΑΝΕΛ, όταν και εάν έλθει στην ελληνική Βουλή. Κοινώς, το παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει, αφού στο Μαξίμου βλέπουν τη συμφωνία ως ευκαιρία για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.