Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά», αλλά από την περασμένη Δευτέρα η χώρα έχει νέο Σύνταγμα. Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ολοκληρώθηκε. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε τα απολύτως επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα – δεδομένου πως είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣυριζΑ και δεν περιλάμβανε αλλαγές όπως στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – συνιστά την πρώτη και θεμελιώδη από τις θεσμικές αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κι έπεται ο νέος εκλογικός νόμος, με την κατάργηση της απλής αναλογικής στο προσκήνιο και τα σενάρια ακόμη και για πρόωρες διπλές εκλογές να δίνουν και να παίρνουν, μολονότι επισήμως διαψεύδονται.
Από εκεί και πέρα, ο κύκλος των θεσμικών παρεμβάσεων ολοκληρώνεται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ανάμεσα στις αλλαγές που εγκρίθηκαν για το Σύνταγμα είναι και η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, όπερ σημαίνει πως μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος ακόμη και με τις ψήφους της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας.
Μια αποστροφή, όμως, του πρωθυπουργού φούντωσε ξανά τα σενάρια για το όνομα που θα προτείνει. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κάθε κυβέρνη-ση έχει υποχρέωση να προτείνει για ΠτΔ ένα πρόσωπο που τυγχάνει ευ-ρύτερης αποδοχής και συναίνεσης .Πολλοί θεωρούν λοιπόν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «έκαψε» τα σενάρια που δι-ακινούσαν βουλευτές της ΝΔ για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ίδια τύχη έχει και μια πιθανή υποψηφιότητα του Κώ-στα Καραμανλή. Άρα, οδεύουμε προς έναν υποψήφιο από την Κεντροαριστερά; Άγνωστο, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις τα Χριστούγεννα, οπότε η κλεψύδρα έχει ήδη αρχίσει ν’ αδειάζει. Και σε κάθε περίπτωση έχει πια το «μαξιλαράκι» του νέου Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.