Έως τις 4 Μαΐου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοΐού, που έληγαν στις 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με αναφορά στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΕΛΚ στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε ο κ. Πέτσας. Εξήγησε ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Η πρώτη που αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι η θέση αρχής ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και σε όλη τη διάρκεια αυτής «επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Τόνισε ότι «μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει».
Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη νέα κανονικότητα «επειδή τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Όπως είπε, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο. «Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα» ανέφερε, προσθέτοντας πως «επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα πρέπει να διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από εδώ και πέρα, όπως το να αποφεύγουμε τις χειραψίες, το να τηρούμε τις αποστάσεις και το να συνεχίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά».