Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την ΥΠΕΣ της Ιταλίας Luciana Lamorgese, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρώμη. «Με την Ιταλία μοιραζόμαστε, εκτός από τις ίδιες θέσεις, και ίδια προβλήματα. Το πρόβλημα της μετανάστευσης επηρεάζει πάρα πολύ και τις δυο χώρες και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους κοινής αντίδρασης. Αυτό που έχει σημασία, για εμάς, είναι να έχουμε μια ενιαία γραμμή στο ευρωπαϊκό μέτωπο, και ιδιαίτερα όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει μια κουβέντα ομαδοποίησης των κρατών πρώτης υποδοχής: της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, η οποία έχει μορφοποιηθεί στο σχήμα Med5 και έχει στόχο να διευρυνθεί. Πρόσθεσε, ακόμη, πως όσον αφορά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης δεν πρέπει να υπάρξει μια «σαλαμοποίηση” των προτάσεων και ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία από όλες τις πλευρές πριν φτάσουμε στην οριστική υιοθέτησή του.
Όσον αφορά τα ευρωτουρκικά, ενημέρωσε την Υπουργό Εσωτερικών για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016. Εξέφρασε, μάλιστα, τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς για τη μη ορθή εφαρμογή των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης ζητώντας την απαρέγκλιτη τήρησή της από πλευράς Τουρκίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι στόχος είναι να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στη συνεργασία και τη χρηματοδότηση, να υιοθετηθεί δηλαδή ένας μηχανισμός, ο οποίος θα δίνει περισσότερα όταν υπάρχει καλή συνεργασία και θα δίνει λιγότερα όταν οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε την εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας ιδιαίτερα στα θέματα της μετανάστευσης, στα οποία συνεργάζεται η κα Lamorgese με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ενώ επισήμανε πως ο ίδιος έχει αναλάβει για την ελληνική πλευρά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη χθεσινή του συνάντηση με τον ομόλογό του Vincenzo Amendola, όπου συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα τονίζοντας πως «υπάρχει μια ισχυρή σύμπτωση απόψεων, η οποία θέλουμε να γίνει αντιληπτή και από τα υπόλοιπα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας
Στο Βατικανό έγινε, επίσης, δεκτός ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής 16/04 με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Paul Gallagher, μεταφέροντας πρόσκληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πάπα να επισκεφτεί τη χώρα μας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Τουρκίας, οι εξελίξεις στη Λιβύη και άλλα περιφερειακά θέματα, με έμφαση στα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μ. Ανατολή. Επίσης, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η Διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η περαιτέρω προώθηση των διμερών πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων.
Ειδικότερα, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό, με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί στις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Αναφερόμενος στην ακτινοβολία της προσωπικότητας του Πάπα Φραγκίσκου και στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Ιράκ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τη σημασία των αραβο-χριστιανικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο και τη Συρία, καθώς των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας.
Για το Κυπριακό, ο ίδιος τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και το κοινοτικό κεκτημένο, υπογραμμίζοντας συναφώς τη σημασία της ενεργούς παρουσίας της ΕΕ και βέβαια την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Τέλος, οι δυο συνομιλητές εξέτασαν από κοινού τρόπους προώθησης των διμερών πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό να αναφέρεται και στην πρόσκληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πάπα να επισκεφτεί τη χώρα μας.
Δείτε επίσης: Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ιταλία και Ελλάδα θέλουμε περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο»