Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 21/12/2024
Με την ανακοίνωση για σημαντικές μειώσεις στις προμήθειες για τις μεταφορές χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα και τον μηδενισμό των χρεώσεων για την πληρωμή λογαριασμών και υποχρεώσεων συνόδευσε τελικώς την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνοντας ουσιαστικά την αυλαία της πολιτικής περιόδου για το 2024. Ο προϋπολογισμός ασφαλώς ψηφίστηκε και η είδηση δεν ήταν ούτε η απουσία του (διαγραφέντος) Αντώνη Σαμαρά ή του Κώστα Καραμανλή, αλλά η υπερψήφισή του από συνολικά τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, επιβεβαιώνοντας την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στις τάξεις τους και την ομάδα τους που αριθμεί πλέον 24 μέλη.
Θέλοντας μάλιστα να ενισχύσει την αισιοδοξία για το 2025, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί και να μειώνονται οι φόροι», παρά το γεγονός ότι την αισιοδοξία αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζονται απόλυτα τα νοικοκυριά κυρίως, που βλέπουν το κόστος ζωής να παραμένει αυξημένο και κατά δεύτερο λόγο οι επιχειρήσεις. Γεγονός είναι πάντως ότι εντός του 2025 προβλέπεται να αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό στη Βουλή έκρυβε και κάποιες θετικές εκπλήξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την κινητικότητα στον τομέα της αγοράς ακινήτων, καθώς το μέτρο που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες ή οι εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πίεση προς την πλευρά τους για να «ανοίξουν» αυτά τα ακίνητα και να πέσουν οι τιμές και στα ενοίκια, αφού είναι γεγονός ότι βρίσκονται στα ύψη και πιέζουν όλο και περισσότερο τα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα. Δύσκολα ωστόσο μπορούν να πείσουν τις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερα στεγαστικά δάνεια, αφού όσα μέτρα και αν ελήφθησαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα δεν φάνηκαν να έχουν αποδώσει και το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως δεν μπορεί να παρέμβει -απευθείας τουλάχιστον- στην επιτοκιακή τους πολιτική.