Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Αθήνα, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια το βράδυ της Δευτέρας. Ημέρα πένθους σήμερα, Τρίτη, με κλειστά σχολεία και πορεία μαθητών και εκπαιδευτικών το μεσημέρι στο κέντρο. Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Φάληρο η κηδεία του δολοφονηθέντος 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Κλειστή παραμένει το πρωί της Τρίτης η Πατησίων και η Ακαδημίας, καθώς το οδόστρωμα των δρόμων είναι σπαρμένο με πέτρες, ξύλα, τζάμια και καμένους κάδους απορριμμάτων. Μετ’ εμποδίων διεξάγονται τα δρομολόγια των λεωφορείων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, που προσπαθούν να επαναφέρουν την πόλη στους κανονικούς της ρυθμούς. Επί ποδός και η πυροσβεστική, καθώς σε ορισμένα κτήρια αναζωπυρώνονται οι φλόγες από τις ολονύχτιες φωτιές.
Στην οδό Στουρνάρη παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από τα επεισόδια που συνεχίστηκαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεκάδες κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μερικώς ή ολικώς, ενώ σημειώθηκαν κρούσματα λεηλασιών. Από τα επεισόδια στην Αθήνα, 7 άνθρωποι διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο «Σωτηρία». Στο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν άλλοι τέσσερις με μικροτραυματισμούς και κακώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη αστυνομικός έχασε το δάχτυλό του.
Κλειστά τα σχολεία
Κλειστά σε ένδειξη πένθους είναι σήμερα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν δάσκαλοι και καθηγητές. Κλειστά μένουν επίσης ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Αθήνα και Πειραιά. Στάση εργασίας από τις 12:00 έως το τέλος της βάρδιας αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου οι καθηγητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12:00 στην Ομόνοια.
Στις 15:00 στο Παλαιό Φάληρο θα τελεστεί η κηδεία του δολοφονηθέντος 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυστηρά μέτρα ασφάλειας δήλωσε ότι θα λάβει η αστυνομία στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του για την πυρπόληση της βιβλιοθήκης της Νομικής στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα. «Έχω τεράστια ευθύνη ως δάσκαλος, η κατάσταση γλίστρησε από τα χέρια μου», τόνισε στο ο κ. Κίττας. Σημείωσε ακόμη ότι έχει χαθεί η κοινωνική συνοχή και οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να βρουν σημείο συναίνεσης καθώς, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να μη φταίει κανείς.
Ανάλογη ήταν η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκαν επεισόδια στην περιοχή του Παλαι ντε Σπορ, ενώ ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε περιστασιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Προς αναβολή η πορεία της Τετάρτης
Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ αποφάσισε χθες βράδυ τη ματαίωση της διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης για αύριο πανελλαδικής απεργίας, καταδικάζοντας παράλληλα την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού δεκαπεντάχρονου.
Έπειτα από πολύωρη σύσκεψη των μελών της εκτελεστικής επιτροπής, έγινε δεκτή η πρόταση του γενικού γραμματέα Κώστα Πουπάκη (ΔΑΚΕ), ο οποίος πρότεινε «να μην πραγματοποιηθεί η πορεία σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να καταστεί ικανή η διαφύλαξη του ειρηνικού χαρακτήρα της». Με τη θέση αυτή συμφώνησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος μίλησε για το συμφέρον των χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν για μισθούς «φτώχειας» στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας.
Αντίθετος με την απόφαση παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Αλέκος Καλύβης.
Έτσι, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος (αντί στο Πεδίον του Άρεως που είχε αρχικά οριστεί) στις 11 η ώρα το πρωί. Μισή ώρα νωρίτερα θα γίνει η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ομονοίας. Οι επικεφαλής του ανακοίνωσαν χθες ότι θα πραγματοποιήσουν κανονικά, στη συνέχεια, πορεία προς το Σύνταγμα, μέσω της οδού Σταδίου, λαμβάνοντας την ευθύνη της αποτελεσματικής περιφρούρησής της.
Πολύωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής
«Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του ανθρώπου, της περιουσίας και του επιπέδου της δημοκρατίας», είπε μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής έκτακτης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που θα υποδηλώνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε ότι όποιες κινήσεις ακολουθήσουν «δεν θα θυσιάσουν την ποιότητα της δημοκρατίας». Με τον τρόπο αυτό διέψευσε και την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε χθες το βράδυ για ενεργοποίηση από τον πρωθυπουργό του άρθρου 48 του Συντάγματος για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας.
Συνάντηση Καραμανλή – Παπούλια
Για κρίσιμες ώρες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έπειτα από μια ακόμα βραδιά εκτός ελέγχου στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά τον άδικο χαμό του 15χρονου. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό αυτό συμβάν, ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας που στρέφονται κατά ολόκληρης της κοινωνίας, κατά της δημοκρατίας». Κάλεσε δε τον πολιτικό κόσμο «αυτές τις κρίσιμες ώρες» ομόφωνα να καταδικάσει και να απομονώσει όσους προχωρούν σε αυτές τις πράξεις βίας.
Ο πρωθυπουργός συγκαλεί στις 12:00 ξανά Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ το μεσημέρι με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Στις 16:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.