Συγνώμη ζητούν με ανακοίνωσή τους η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής (ΕΞΑ – Α) και οι ξενοδόχοι της Αθήνας, στους επισκέπτες/ τουρίστες για την εμπειρία που βίωσαν μαζί με τους Αθηναίους πολίτες, εκφράζοντας, παράλληλα, τη θλίψη τους για τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα.
‘Οπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας είναι απόλυτη ανάγκη να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν και πλήρως, ό,τι καταστράφηκε. Την ίδια στιγμή, επικροτούν και στηρίζουν τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και του δήμαρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, ώστε να επανέλθει η πόλη στους κανονικούς της ρυθμούς, ζητώντας, παράλληλα, την αποτελεσματικότερη φρούρηση και προστασία της ιστορικής, πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας.
Αυτό που αναμένουν τώρα, είναι να παρέμβει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (ΥΠΤΑΝ), προκειμένου να συντονιστούν μεταξύ τους οι επίσημοι φορείς του Τουρισμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για την γρήγορη ανάνηψη του ελληνικού τουρισμού.
Παράλληλα, η ΕΞΑ – Α υπενθυμίζει σε όλους ότι στα ξενοδοχεία εργάζονται και διαμένουν άνθρωποι 24 ώρες το 24ωρο, των οποίων τόσο η ζωή όσο και η σωματική ακεραιότητα διέτρεξε άμεσο κίνδυνο κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Εκτός αυτού, όπως επισημαίνει η ΕΞΑ-Α τα πρόσφατα γεγονότα έπληξαν μεταξύ άλλων, τόσο τη φυσική δομή των ξενοδοχείων της Αθήνας, όσο και το γενικότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
«Εκτός απ’ το γενικότερο κλίμα το οποίο αποτρέπει τους επισκέπτες να επιλέξουν την Αθήνα και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, τα ξενοδοχεία της πόλης κυριολεκτικά άδειασαν, αφού οι περισσότεροι από τους ενοίκους τους τα εγκατέλειψαν λόγω των γεγονότων» ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΕΞΑ – Α.
Ακυρώσεις
Επίσης, ακυρώθηκαν οι όποιες κρατήσεις δωματίων και προγραμματισμένων εκδηλώσεων, αλλοδαπών και ημεδαπών, αφορούσαν στην περίοδο των εορτών (Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου), ενώ αναμένεται και νέο κύμα ακυρώσεων κρατήσεων που είχαν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο κ.λπ.). Οι ακυρώσεις αυτές, αφορούν τόσο σε αριθμό κρατήσεων μεμονωμένων αλλά και γκρουπ, όσο και σε αριθμό no – shows (πελάτες οι οποίοι δεν εμφανίζονται, αλλά δεν ακυρώνουν και την κράτηση) και επιδρούν δραματικά στην πορεία των κρατήσεων έως το καλοκαίρι του 2009.
Σ’ αυτά προστίθενται οι όποιες μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία – μέλη εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας. Ενεργό από την πρώτη στιγμή ήταν το ΔΣ της ΕΞΑ-Α, το οποίο άμεσα προέβη στην αποτίμηση της κατάστασης. Επίσης, με μια σειρά από υπομνήματα και επαφές με τους αρμόδιους φορείς προσδοκά να συζητηθούν οι συνέπειες της γενικότερης κατάστασης και οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί η αποκατάσταση της φήμης του προορισμού αλλά και της χώρας.
Εύη Τσερμπίνου