Σύμφωνα με την Κομισιόν, καθοριστική σημασία έχει το ζήτημα των πόρων. Σε σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός των ΔΕΔ-Ε, που ανέρχεται στα 155 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013 για 300 περίπου επιλέξιμα έργα, έχει παραμείνει λίγο πολύ σταθερός. Αυτό περιορίζει τον αντίκτυπο του σχετικού προγράμματος. «Είναι συζητήσιμο κατά πόσον η αγορά θα προβεί στις επενδύσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των δημοσίων συμφερόντων χωρίς μια σοβαρή δημόσια παρέμβαση» επισημαίνει. Παράλληλα, εξακολουθεί να αναζητεί τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος με τα υφιστάμενα μέσα.
Τα έργα
Τα έργα που έχει προωθήσει η Κομισιόν είναι τα εξής:
■ ‘Ενα σχέδιο διασύνδεσης της Βαλτική, όπου σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη, η Κομισιόν θα εντάξει αυτό το σχέδιο σε μια περιφερειακή στρατηγική για τη Βαλτική Θάλασσα, η οποία θα καλύπτει το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και την αποθήκευση.
■ ‘Ενα νέο νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου.
■ ‘Ενα υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), το οποίο ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, διότι μετατρέπει την αγορά φυσικού αερίου σε μια πιο ρευστή παγκόσμια αγορά σε σύγκριση με την πετρελαιαγορά. Όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαρκή δυναμικότητα ΥΦΑ, είτε άμεσα είτε μέσω άλλων κρατών – μελών.
■ ‘Εναν Μεσογειακό Ενεργειακό Δακτύλιο, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική να αξιοποιήσουν καλύτερα τους φυσικούς πόρους που διαθέτουν.
■ Την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξόνων διασύνδεσης Βορρά – Νότου για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
■ Την κατάρτιση ενός κατευθυντηρίου προγράμματος ανάπτυξης ενός ενεργειακού δικτύου υπεράκτιων σταθμών στη Βόρειο Θάλασσα, με σκοπό τη διασύνδεση των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων της Βορειοδυτικής Ευρώπης και την ενσωμάτωση των πολυάριθμων προγραμματιζόμενων έργων κατασκευής υπεράκτιων σταθμών αιολικής ενέργειας.
Η Κομισιόν, στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευσε την Πράσινη Βίβλο, με τίτλο: «Προς ένα Ασφαλές, Αειφόρο και Ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενέργειας», ενώ συγχρόνως καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους, για τους τρόπους προώθησης των ενεργειακών δικτύων.